Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι μορφές καρκίνου των οστών στα πόδια - Προσοχή στις ενδείξεις

Δεν είναι μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου

27 Σεπτεμβρίου 2021 10:10
Αυτές είναι οι μορφές καρκίνου των οστών στα πόδια - Προσοχή στις ενδείξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O καρκίνος των οστών παρουσιάζει γενικά πόνο στην περιοχή που βρίσκεται ο όγκος. Ο καρκίνος εξασθενεί τα οστά, κάνει πιο εύκολα τα κατάγματα, ενώ μπορεί να προκαλέσει πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, οι επιλογές θεραπείας μπορεί να είναι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η χειρουργική επέμβαση διάσωσης ή ακρωτηριασμού σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ο καρκίνος των οστών στο πόδι δεν είναι μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου, ωστόσο μπορεί να συμβεί, συμπεριλαμβανομένων τύπων όπως το μυέλωμα, το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing. Ενώ αυτές είναι οι περίεργες “συνδέσεις” του σώματος, για τον καρκίνο στα δάχτυλα.

Πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα, ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τα κύτταρα του πλάσματος, συμβαίνει στο μυελό των οστών. Προκαλεί μια ανώμαλη ποσότητα πρωτεΐνης στο αίμα και μπορεί να επηρεάσει τα οστά, συμπεριλαμβανομένων των οστών των ποδιών, καθώς επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα νεφρά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Εκτός από τον πόνο των οστών και την ανώμαλη ποσότητα πρωτεϊνών στο αίμα, μπορεί να παρουσιαστεί ως σύμπτωμα ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Οστεοσάρκωμα

Το οστεοσάρκωμα, επίσης γνωστό ως οστεογενές σάρκωμα, εμφανίζεται στα κύτταρα οστεοβλαστών που καλύπτουν το οστό. Κατά κύριο λόγο είναι ένας τύπος καρκίνου που συναντάται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και μάλιστα αντιπροσωπεύει το 5% όλων των καρκίνων της παιδικής ηλικίας. Ενώ το οστεοσάρκωμα παρουσιάζεται συχνότερα στα οστά γύρω από το γόνατο, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε οστό στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οστών των ποδιών. Τα συμπτώματα του οστεοσαρκώματος περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο γύρω από το σημείο που βρίσκεται ο καρκίνος, πόνο, χωλότητα και μειωμένη κίνηση του προσβεβλημένου άκρου. Οι γιατροί συχνά αντιμετωπίζουν το οστεοσάρκωμα με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Σάρκωμα Ewing

Το σάρκωμα Ewing ξεκινά γενικά στα οστά ή τους μαλακούς ιστούς, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα ακόμα και σε πρώιμα στάδια. Αυτό το είδος του καρκίνου των οστών εμφανίζεται συνήθως στη λεκάνη, στο μηρό και τα οστά του κορμού. Ωστόσο, σάρκωμα Ewing μπορεί να συμβεί και στα οστά των ποδιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, μόλις λίγο πάνω από το 3% των περιπτώσεων σαρκώματος Ewing έχει συμβεί στα οστά ποδιών. Επηρεάζει πιο συχνά άτομα μεταξύ των ηλικιών 10 και 20 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Λόγω της τάσης που παρουσιάζει το σάρκωμα του Ewing προς μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος, οι θεραπείες, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία στοχεύουν ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο μια εντοπισμένη περιοχή. Μια ακόμα επιλογή είναι η αφαίρεση του όγκου μέσω χειρουργικής επέμβασης.

 Αυτές είναι οι μορφές καρκίνου των οστών στα πόδια - Προσοχή στις ενδείξεις

Ας δούμε ποια είναι τα πρώτα σημάδια και ενδείξεις για τον καρκίνο των οστών:

1. Πόνος

Ο πόνος στο σημείο που έχει ξεκινήσει ο καρκίνος των οστών είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Ο πόνος δεν είναι πάντα παρών στον καρκίνο των οστών, αλλά όταν υπάρχει πόνος και είναι επίμονος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ειδικά στα πόδια και τα χέρια, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία της ασθένειας.

Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή και η παραμικρή επαφή με το πληγέν μέρος του σώματος μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση.

2. Οίδημα

Μαζί με τον πόνο, στην περιοχή όπου έχει ξεκινήσει ο καρκίνος των οστών, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρήξιμο. Αυτό μπορεί να είναι μικρό στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά θα παραμείνει μέχρι και τα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

3. Απώλεια βάρους

Καθώς το σώμα ξεκινά να καταπολεμά τον καρκίνο στα οστά, μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από τον οργανισμό μέσω της τροφής. Ακόμα και αν τα επίπεδα πρόσληψης της τροφής παραμείνουν σταθερά κατά τη διάρκεια της νόσου, ο πάσχων μπορεί να αρχίσει να χάνει σωματικό βάρος. Στο ξεκίνημα της νόσου το βάρος μπορεί να χάνεται με αργό ρυθμό. Αν όμως δεν επανέλθει γρήγορα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει υποκείμενη ασθένεια.

Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ποικιλίας από άλλες αιτίες, ή ακόμα και παρενέργεια νέων φαρμάκων. Εάν δεν ισχύει τίποτα από αυτά, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

4. Κόπωση

Οι προσπάθειες του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει την καρκινική ανάπτυξη στο οστό, μπορεί να αφήσει το άτομο κουρασμένο, ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου. Όταν δεν υπάρχει εξωτερική εξήγηση για αυτό το αίσθημα αδυναμίας και κούρασης στο σώμα, ο καρκίνος των οστών ή άλλες μορφές της νόσου μπορεί να έχουν ξεκινήσει.

5. Αδυναμία στα οστά

Αν και μπορεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρις ότου ο καρκίνος αποδυναμώσει τα οστά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι το γεγονός ότι συμβαίνουν πολύ εύκολα κατάγματα. Τα οστά έχουν κενό χώρο στο εσωτερικό τους, προκειμένου να επιτρέψουν τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς ο καρκίνος διαβρώνει το οστό, μπορεί το οστό να γίνει αδύναμο. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα με τον καρκίνο που αναπτύσσεται σε οστά που είναι μικρότερα από αυτά των χεριών και των ποδιών.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share