Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μπανάνα για...βραδινό γεύμα! - Επιτρέπεται στη δίαιτα;

Φρούτο "θησαυρός"

26 Σεπτεμβρίου 2021 17:00
Μπανάνα για...βραδινό γεύμα! - Επιτρέπεται στη δίαιτα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχεδόν όλες οι δίαιτες και τα διατροφικά προγράμματα για απώλεια βάρους, επιτρέπουν όλα τα φρούτα εκτός από την μπανάνα. Η μπανάνα θεωρείται ένα από τα πιο γλυκά φρούτα (γι’αυτό είναι και αγαπημένο όλων των παιδιών), με αποτέλεσμα να δημιουργεί το φόβο σε πολλούς που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.

Ωστόσο, η μπανάνα, είναι μια εκπληκτική πηγή καλίου, ωφέλιμων φυτικών ινών, μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C. Είναι ένα πεντανόστιμο εξωτικό φρούτο, εξαιρετικά χορταστικό, που μπορεί να καλύψει αρκετές από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες και πολύτιμες βιταμίνες. Δίνει το αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό αποφεύγοντας τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και αντικαθιστά όλα τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Την μπανάνα μπορείτε να την καταναλώσετε ως σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Γιατί όμως η μπανάνα αποτελεί εξαιρετικό βραδινό γεύμα;

Τα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν τα κιλά τους και να κάψουν λίπος, τείνουν να μειώνουν τα γεύματά τους μέσα στη διάρκεια της ημέρας ! Αυτό όμως είναι ένα τεράστιο λάθος ! Τα γεύματα δεν πρέπει να μειώνονται ποσοτικά, αλλά να βελτιώνονται ποιοτικά. Ωστόσο το Athensmagazine.gr σου προτείνει 4+1 γευστικές προτάσεις για ελαφρύ βραδινό.

Τα ιδανικά γεύματα, είναι 3 κυρίως γεύματα την ημέρα (πρωινό γεύμα – μεσημεριανό γεύμα – βραδινό γεύμα) και 2 ενδιάμεσα σνακ. Λαμβάνοντας τροφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα (δηλαδή κάθε περίπου 2 με 3 ώρες), αποφεύγουμε τις κρίσεις λιγούρας που οδηγούν στο τσιμπολόγημα που μας προσθέτει ανούσιες θερμίδες.

Από έρευνες που έχουνε γίνει μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με χαμηλό βάρος σώματος.

Τέλος, η μπανάνα ως βραδινό γεύμα, δημιουργεί αίσθημα πληρότητας λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Το άτομο αισθάνεται χορτάτο ως το επόμενο πρωί και δεν αισθάνεται ατονία και αδυναμία.

Η μπανάνα για … βραδινό γεύμα - Επιτρέπεται στη δίαιτα;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το αίσθημα ατονίας και αδυναμίας οδηγεί το άτομο σε κατανάλωση φαγητού ως πηγή ενέργειας. Τρώγοντας λοιπόν τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική αξία αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και άφθονες φυτικές ίνες όπως η μπανάνα, διασφαλίζετε λιγότερες κρίσεις βουλιμίας μέσα στην ημέρα και λιγότερες θερμίδες στα γεύματά σας !

Τι πρέπει να γνωρίζω για την μπανάνα;

Η κατανάλωση μπανάνας, λόγω της περιεκτικότητάς της σε τρυπτοφάνη, ενισχύει στον οργανισμό την παραγωγή μιας πολύ πολύτιμης ορμόνης, της ορμόνης μελατονίνης.

Η μελατονίνη, είναι μια ορμόνη που προκαλεί στον οργανισμό το αίσθημα της νύστας.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η μπανάνα είναι ιδανική τροφή για βραδινό σνακ, ειδικά για άτομα που υποφέρουν από ταραχώδη ύπνο ή αϋπνία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε, πως εκτός όλων των άλλων, ο καλός και ποιοτικός ύπνος, είναι απαραίτητος και για το αδυνάτισμα !

Άλλες πολύτιμες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι και :

  • ο λιναρόσπορος
  • το σπανάκι
  • τα σπαράγγια
  • το τόφου
  • το cottage cheese
  • το κοτόπουλο
  • η βρώμη
  • και ο ανανάς

Όπως αναφέραμε η μπανάνα περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ας τα δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά :

Κάλιο

Το κάλιο είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όποτε αναφερόμαστε στη μπανάνα και όχι άδικα. Το κάλιο ρυθμίζει τα επίπεδα του νατρίου στο σώμα (δηλαδή μειώνει την αρτηριακή πίεση) και αποτρέπει από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις. Οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες καλίου. Επίσης όσοι αθλούνται έχουν μεγάλη ανάγκη από πρόσληψη καλίου (γιατί χάνεται με τον ιδρώτα) γιατί έτσι επανακτούν την χαμένη μυική τους μάζα.

Άτομα με έλλειψη καλίου μπορεί να εμφανίσουν :

  • ατονία και κούραση
  • έντονους πονοκεφάλους
  • τρέμουλο
  • αρρυθμία στη καρδιά
  • εφίδρωση
  • κράμπες στους μυς

Το κάλιο θα το βρείς πέρα από τη μπανάνα και στα παρακάτω τρόφημα :

Πατάτα, κολοκύθα, γιαούρτι, καρπούζι, σάλτσα τομάτας, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, σολομός, αβοκάντο.

Μαγνήσιο

Πρόκειται για ένα μέταλλο που βοηθάει να παραχθεί ενέργεια που είναι απαραίτητη στον οργανισμό για να ανταπεξέλθει σε όλες τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χαλκού, ασβεστίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης D. Βοηθάει επίσης στην υγεία των οστών και των δοντιών.

Άτομα που έχουνε έλλειψη μαγνησίου παρουσιάζουν συνήθως έντονες ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, μυϊκές κράμπες, προβλήματα με τον ύπνο, ή ακόμα και κατάθλιψη!

Άλλες τροφές που περιέχουν μαγνήσιο πέρα από τη μπανάνα είναι :

το συκώτι, τα όσπρια, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά, το κακάο, τα ροδάκινα, το σπανάκι, το κρέας, τα θαλασσινά, τα ζυμαρικά ολικής, τα σύκα, τα βερίκοκα, η σοκολάτα.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό αφού μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα λίπη από τη διατροφή. Ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας.

Σπάνια υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β6 και είναι κυρίως σε άτομα με κοιλιοκάκη, κολίτιδα ή νώσο του Crohn. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη δερματίτιδας, ασθενές ανοσοποιητικό ή κατάθλιψη.

Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β6 μπορείς να συναντήσεις στα ψάρια, στα φρούτα, στα δημητριακά, σε λαχανικά που περιέχουν άμυλο, στο μοσχαρίσιο συκώτι και στις πατάτες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ευρέως γνωστή για τα σημαντικά οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά εύκολα το κρυολόγημα, βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το σίδηρο, παράγει ενέργεια, ενδυναμώνει τα οστά, επηρεάζει θετικά την διάθεση και βοηθά στην αντιγήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος είναι ένα στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για να λειτουργεί σωστά ένας οργανισμός αφού στέλνει οξυγόνο στα όργανα. Η βιταμίνη C λοιπόν βοηθά να αποροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος σίδηρος.

Επίσης η βιταμίνη C δημιουργεί μια ασπίδα που προστατεύει από βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς που μολύνουν και εξασθενούν τον οργανισμό.

Δρα ώς αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό και καταπολεμά τις διάφορες φλεγμονές που εμφανίζονται.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθάνε πολύ στο αδυνάτισμα αφού ελέγχουν την πείνα. Επίσης έχουν την ιδιότητα να φτάνουν ως το παχύ έντερο σχεδόν ακέραιες. Δεν μεταβολίζονται και δεν απορροφώνται από τον οργανισμό όπως οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμα και για τη δυσκοιλιότητα. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη.

Τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες εκτός από τη μπανάνα είνα : τα ρεβίθια, οι φακές, ο αρακάς, τα φασόλια, το καστανό ρύζι, το μπρόκολο, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί ολικής.

Συμπέρασμα :

Για να συνοψίσουμε, η μπανάνα είναι ένα φρούτο “θηραυρός” . Προσφέρει πολλά θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ιδανική λύση για αδυνάτισμα και βραδινό γεύμα αφού δημιουργεί πληρότητα και σε κρατάει χορτάτο και με ενέργεια ως το επόμενο πρωί. Εφοδιάζει με πολλά “όπλα” τον οργανισμό και αντικαθιστά τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share