Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

6+1 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Κίνδυνος δηλητηρίασης

25 Σεπτεμβρίου 2021 15:38
6+1 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρόφιμα: Σε γενικές γραμμές καλό είναι να μην πετάμε το φαγητό μας, ειδικά αυτές τις ημέρες που λόγω του ιού μαγειρεύουμε όλοι πάρα πολύ. Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα με τροφές που δεν πρέπει να ζεσταίνονται ξανά για κανέναν λόγο, μιας και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Εμείς, κάναμε μια λίστα με τα 7 πιο SOS τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ούτε στο μάτι της κουζίνας ξανά, αλλά ούτε και στον φούρνο μικροκυμάτων. Μάλιστα με μερικά από αυτά θα εκπλαγείτε… Ιδού λοιπόν:

Ποια είναι τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνονται ξανά

  • Μανιτάρια

Προτιμήστε να τα φάτε μόλις τα μαγειρέψετε ή την επόμενη μέρα. Καλύτερα να καταναλωθούν παγωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις σούπες, τους ζωμούς και το ριζότο με μανιτάρια. Όταν ξαναζεσταθούν μεταλλάσσονται οι πρωτεΐνες τους ενώ πιθανόν να αλλάξει και η γεύση τους, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη χώνεψη.

  • Κοτόπουλο

Όπως τα μανιτάρια, το ξαναζεσταμένο κοτόπουλο επηρεάζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Γι’αυτό και γενικώς προτίνεται το ζέσταμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν δε μπορείτε να φάτε το κρέας παγωμένο, τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα.

  • Πατάτες

Οι πατάτες απαγορεύεται να ξαναζεσταθούν αφού εκτός του ότι χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες, μπορεί να γίνουν τοξικές. Να τις καταναλώνετε μόλις τις μαγειρέψετε ή παγωμένες, όπως προτιμάτε. Εάν φτιάξετε ψητό κατσαρόλας ή πατατόσουπα για τις επόμενες μέρες καλό θα ήταν να προσθέσετε τις πατάτες μετά.

  • Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει υψηλά ποσοστά νιτρικού άλατος το οποίο με το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα μετατρέπεται σε νιτρίτη. Ο νιτρίτης είναι καρκινογόνος για το ανθρώπινο σώμα, οπότε προτιμήστε να το καταναλώσετε όσο είναι φρεσκομαγειρεμένο.

  • Παντζάρι

Το παντζάρι, όπως και το σπανάκι περιέχει νιτρικό άλας το οποίο γίνεται δηλητηριώδες για το σώμα όταν ξαναζεσταθεί. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα, απλώς καταναλώστε το παγωμένο.

  • Σέλινο

Το σέλινο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σούπες, πρέπει να αφαιρεθεί από το φαγητό για να ξαναζεσταθεί, όπως και τα καρότα, και να προστεθεί μετά. Ποτέ μη ξαναζεστάνετε σούπα χωρίς να τα αφαιρέσετε.

  • Αυγά

Τα αυγά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τροφή όταν ξαναζεσταθεί καθώς γίνονται τοξικά εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Δεν ισχύει το ίδιο και για φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν αυγά ανακατεμένα με σάλτσες όπως η μπεσαμέλ, αλλά αφορά πιάτα με βραστά αυγά όπως ο μουσακάς.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share