Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εμβολιασμένοι vs ανεμβολίαστοι: Πόσο τελικά προστατεύει το εμβόλιο; Μεταδίδουν το ίδιο τον ιό; (Video)

Νέες αποκαλύψεις από καθηγηγτή

25 Σεπτεμβρίου 2021 09:58
Εμβολιασμένοι vs ανεμβολίαστοι: Πόσο τελικά προστατεύει το εμβόλιο; Μεταδίδουν το ίδιο τον ιό; (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβολιασμένοι vs ανεμβολίαστοι: Όπως τονίζει ο ιατρός – ερευνητής Κρεγκ Σπένσερ σε άρθρο του στο The Atlantic, αυτό που ακούει συχνά να λένε αρκετοί εμβολιασμένοι, δικαιολογώντας την αυξημένη επαγρύπνησή τους, είναι πως «τα εμβολιασμένα άτομα είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό». Παράλληλα, «συναγερμός» έχει σημάνει από τους επιστήμονες καθώς όπως υποστηρίζουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος κάνει λόγο για παρεξήγηση, σημειώνοντας ότι με αυτή τη θέση προκαλείται περιττός φόβος μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η σημασία και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι εμβολιασμένοι δεν είναι τόσο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό όσο οι μη εμβολιασμένοι, προσθέτοντας πως ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως άνω του 50% του πληθυσμού, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετάδοσης του ιού.

«Αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό»

Για να εξαπλωθεί η COVID-19, πρέπει κάποιος να έχει τον ιό όπως υποστηρίζει. Και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον ιό.

Παρά την ανησυχία για εξασθένηση της ανοσίας, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία απέναντι στη μόλυνση. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό.

Είναι πραγματικά τόσο απλό, υπογραμμίζει ο Δρ Σπένσερ. Προσθέτει επίσης ότι ένα εμβολιασμένο άτομο, ακόμη και όταν νοσήσει, είναι πιθανότατα μεταδοτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και ενδέχεται να φέρει λιγότερο μολυσματικό ιικό φορτίο συνολικά.

 Εμβολιασμένοι vs ανεμβολίαστοι

Το παράδειγμα των δύο γάμων

Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από τον πραγματικό κόσμο, φανταστείτε δύο γάμους με 100 καλεσμένους, έναν όπου όλοι είναι ανεμβολίαστοι και έναν όπου όλοι οι καλεσμένοι είναι εμβολιασμένοι.

Στον γάμο των ανεμβολίαστων, η πιθανότητα τουλάχιστον ένας από τους καλεσμένους να έχει COVID-19 είναι μεγάλη. Ομοίως, όλοι όσοι είναι παρόντες είναι πιο ευαίσθητοι και ο ιός πιθανότατα θα μολύνει πολλά άτομα, δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο, στον γάμο με αποκλειστικά εμβολιασμένους καλεσμένους, η πιθανότητα κάποιος που είναι παρών να έχει COVID-19 είναι ελάχιστος. Ακόμα κι αν κάποιος που είναι παρών είναι μολυσμένος, η πιθανότητα οι άλλοι καλεσμένοι να προσβληθούν από τον ιό είναι αντίστοιχα χαμηλή, δεδομένης της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια τους, τονίζει ο Δρ Σπένσερ.

Όπως εξηγεί, αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η ανάγκη εμβολιασμού είναι τόσο σημαντική και γιατί οι εκδηλώσεις που αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους είναι πολύ πιο ασφαλείς από αυτές που είναι ανοιχτές για όλους. Όλοι γνωρίζουν ότι το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το κάνει.

Ωστόσο, όταν εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι, αυτό βοηθά να διατηρούνται ασφαλείς και όλοι οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share