Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Βάζετε έτοιμο τριμμένο τυρί στα μακαρόνια; Κίνδυνος θάνατος - Μπορεί να πάθετε...

Πρόβλημα για την υγεία σας

24 Σεπτεμβρίου 2021 20:33
Βάζετε έτοιμο τριμμένο τυρί στα μακαρόνια; Κίνδυνος θάνατος - Μπορεί να πάθετε...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το έτοιμο τριμμένο τυρί είναι μια εξαιρετικά εύκολη και απλή λύση, για να προσθέσουμε στα μακαρόνια ή όποιο άλλο φαγητό, αλλά τελικά μπορεί να καταστεί αρκετά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, ορισμένοι παραγωγοί τυριού προσθέτουν υπερβολικές ποσότητες άλλων ουσιών στα έτοιμα τριμμένα τυριά και κυρίως στην παρμεζάνα. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η κυτταρίνη, μια σκόνη που παράγεται από μικροσκοπικά κομμάτια από πολτό ξύλου, ή άλλες φυτικές ίνες.

Τυρί στα μακαρόνια

Ποιος ο κίνδυνος αν αγοράζετε έτοιμο τριμμένο τυρί;

Η προσθήκη της έχει στόχο τη μείωση της υγρασίας και τον εμποδισμό των σβόλων τυριού στη συσκευασία. Ένα αποδεκτό επίπεδο κυτταρίνης είναι 2-4%, ωστόσο πολλές εταιρείες βρέθηκαν να προσθέτουν έως και 8,8%! Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες συσκευασίες παρμεζάνας από αυτές που δοκιμάσθηκαν στα πλαίσια της μελέτης, δεν ήταν καν παρμεζάνα! Αντίθετα, ήταν ένα μίγμα ελβετικών τυριών, μοτσαρέλας, λευκού τσένταρ και κυτταρίνης. Σκέτη απάτη δηλαδή, αν και το καθημερινό τυρί γενικά μπορεί να φέρει προβλήματα στην υγεία μας.

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ούτε πολλά από τα τριμμένα τυριά που διατίθενται συσκευασμένα στον πάγκο των τυριών του σούπερ μάρκετ είναι άριστης ποιότητας, καθώς συχνά αποτελούν μίγμα των τελευταίων κομματιών από ένα κεφάλι τυριού, το οποίο πολλές φορές μάλιστα είναι και πολυκαιρισμένο.

Το ιδανικό είναι να τρίβεις μόνος σου το τυρί, ή να ζητάς από τον υπάλληλο στον πάγκο των τυριών να σού τρίψει ένα νέο κεφάλι/κομμάτι μπροστά στα μάτια σου, για να βεβαιωθείς για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας της έρευνας, Rachel Beller. Όσον αφορά το τυρί παρμεζάνα καλό είναι να προσέχεις πάντα το κεφάλι να έχει αποτυπωμένο πάνω του το λογότυπο «Parmigiano-Reggiano» για να είσαι σίγουρος ότι έχει εισαχθεί από την Ιταλία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share