Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το πιο φυσικό ενυδατικό: Το έλαιο της καρύδας που κάνει θαύματα!

Άπειρες χρήσεις για το σώμα μας

24 Σεπτεμβρίου 2021 13:56
Το πιο φυσικό ενυδατικό: Το έλαιο της καρύδας που κάνει θαύματα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Καρυδέλαιο (έλαιο καρύδας) ή λάδι ινδοκάρυδου είναι ένα εδώδιμο έλαιο που εξάγεται από τον πυρήνα ή την σάρκα της ώριμης καρύδας. Διαθέτει βιταμίνες, μέταλλα, αντιμυκητιακά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία. Για το λόγο αυτό έχει διάφορες εφαρμογές σε τρόφιμα και καλλυντικά. Ένα έλαιο ιδανικό για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το ινδικό όνομα του κοκκοφοίνικα σημαίνει «το Δέντρο της Ζωής».

Το οργανικό, έξτρα παρθένο λάδι καρύδας είναι φτηνό, πολύ υγιεινό και το άρωμα του μας ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, χαρίζοντάς της βαθιά ενυδάτωση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E.

Φυσικό ενυδατικό: Το έλαιο της καρύδας που κάνει θαύματα!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι έχει αποκτήσει τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές εφαρμογής του ελαίου καρύδας:

Λαμπερά και υγιή μαλλιά:

Χρησιμοποιήστε το λάδι καρύδας σαν μάσκα μαλλιών απλώνοντας ποσότητα του σε όλο το μήκος τους. Ζέστανε 3-5 κουταλιές του γλυκού καρυδέλαιο σε ένα μικρό κατσαρολάκι για μερικά λεπτά. Όταν αρχίσει να κρυώνει απλώστε αρκετή ποσότητα στα μαλλιά σου. Τυλίξτε τα για 1 ώρα με μεμβράνη για καλύτερη απορρόφηση και στη συνέχεια λουστείτε κανονικά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αντί να το ξεβγάλετε, πηγαίνετε για ύπνο και αφήστε την μεμβράνη στα μαλλιά σας για όλη τη νύχτα. Μπορεί να είναι λίγο άβολο αλλά τα μαλλιά σας θα σας ανταμείψουν με τον πιο λαμπερό εαυτό τους!

Πες αντίο στο φριζάρισμα: Σε στεγνά ή νωπά μαλλιά ρίξτε μερικές σταγόνες στα χέρια σας, τρίψτε τα μεταξύ τους για να ζεσταθεί το λάδι και στη συνέχεια περιποιηθείτε τις άκρες των μαλλιών σας.
Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Πριν το λούσιμο στάξτε μερικές σταγόνες στο δέρμα του κεφαλιού σας και κάντε απαλό μασάζ. Ενώ μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ψείρες με 5+1 σπιτικές θεραπείες με ξύδι και λάδι.

Για υπέροχο δέρμα:

  • Το πιο φυσικό ντεμακιγιάζ: Αναμείξτε το έλαιο καρύδας με ελαιόλαδο και απλώστε το κατευθείαν στο πρόσωπό σας σαν καθαριστικό. Αφήστε το για λίγη ώρα και ξεβγάλετε. Ακόμη και η πιο ισχυρή αδιάβροχη μάσκαρα δεν μπορεί να αντισταθεί στην δύναμη της καρύδας.

Συμβουλή: Αφήστε κάποια ποσότητα στην βάση των ματόκλαδών σας και δείτε τις βλεφαρίδες σας να κερδίζουν extra πόντους, αφού θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν γρηγορότερα.

  • Μάσκα ομορφιάς: Ανακατέψτε το λάδι καρύδας με μέλι και απλώστε το στο πρόσωπό σας για περίπου 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Η μάσκα αυτή είναι εκτός από ενυδατική και αντιβακτηριδιακή!

Scrub: Για απολέπιση, δεν έχετε παρά να αναμίξετε το έλαιο καρύδας με μαγειρική σόδα. Η επιδερμίδα σας θα το εκτιμήσει

  • Ενυδάτωση σώματος: Αν παρουσιάζετε ξηροδερμία δεν έχετε παρά να κάνετε μασάζ στα προβληματικά σημεία μόνο με καρυδέλαιο. Θα γίνουν μαλακά στη στιγμή!

Σας ταλαιπωρεί κάποιος κάλος στα πόδια ή έχετε ξηρές πατούσες; Πριν πέσετε για ύπνο, ξύστε με μία ελαφρόπετρα τις περιοχές, απλώστε αρκετό λάδι καρύδας και φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες για να διατηρηθεί η ενυδάτωση όλη τη νύχτα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ενάντια στην ξηρότητα των αγκώνων.

Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκέτο έλαιο καρύδας για να ξυρίσετε τα πόδια σας και ταυτόχρονα να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα.

  • Ηλιοκαμένο δέρμα χωρίς κινδύνους: Το καλύτερο tip για το καλοκαίρι. Αντικαταστήστε το συνηθισμένο χημικό λάδι μαυρίσματος που χρησιμοποιείτε, με καρυδέλαιο. Όχι μόνο θα κάνετε απίστευτο μαύρισμα κρατώντας την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη, αλλά το παρθένο έλαιο καρύδας θα σας προστατεύσει από τη βλαβερή UV ακτινοβολία, αφού περιέχει δείκτη προστασίας 10.
  • Χείλη για φίλημα: Βάλτε μικρή ποσότητα από το λάδι καρύδας στην κατάψυξη για να στερεοποιηθεί και κάθε φορά που νιώθετε τα χείλη σας σκασμένα, χρησιμοποιήστε το για έξτρα ενυδάτωση.
  • Βραδινή περιποίηση: Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την κρέμα νυκτός σας με το λάδι καρύδας, και δεν θα σας απογοητεύσει. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαίου είναι ιδανικές για να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες από το πρόσωπό σας ενώ εσείς κοιμάστε.
  • Καταπολεμώντας την κυτταρίτιδα: Τώρα που έρχεται και καλοκαίρι ξεκινήστε να περιποιείστε λίγο πιο εντατικά τις περιοχές που εντοπίζετε ό,τι το έχουν ανάγκη. Σε 10 γρ. από το λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου (juniper) και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ και κάντε μασάζ.
  • Δροσερή αναπνοή και λευκότερα δόντια: Λίγοι γνωρίζουν ότι αν κάνετε γαργάρες για 20 λεπτά με μία κουταλιά του γλυκού καρυδέλαιο, αυτό θα καθαρίσει το στόμα σας από τα μικρόβια και θα σας χαρίσει φρέσκια αναπνοή και λευκότερα δόντια.

Συμβουλή: Ξεμείνατε από οδοντόκρεμα; Αναμείξτε σε ένα μπολ λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα και πλύνετε τα δόντια σας με αυτό. Όλοι θα αναρωτιούνται πώς αποκτήσατε τόσο λευκό χαμόγελο!

  • Φυσικό αποσμητικό… από σπίτι, για το σπίτι: Αναμείξτε έλαιο καρύδας, σκόνη αραρούτι, άμυλο καλαμποκιού, μαγειρική σόδα και ένα αρωματικό λάδι και το σπιτικό αποσμητικό σας είναι έτοιμο.

Σύμμαχος ΚΑΙ στην κουζίνα: Σε αντίθεση με τα ζωϊκά λίπη, το λάδι καρύδας είναι από τα πιο υγιεινά λάδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Η διατροφολόγος Shira Lenchewski εξηγεί πως χάρη στη σύστασή του, το λάδι καρύδας μεταβολίζεται πολύ γρηγορότερα από τον οργανισμό, αυξάνοντας την καύση του λίπους. Εκτός αυτού, χάρη στην υπέροχη μυρωδιά του θα χαρίσει ένα άρωμα Καραϊβικής στις σαλάτες σας!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share