Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αλλεργία στα μέταλλα και οδοντικά εμφυτεύματα. Τι πρέπει να προσέξω!

Εμφυτεύματα τιτανίου ως ιδανική επιλογή

21 Σεπτεμβρίου 2021 11:15
Αλλεργία στα μέταλλα και οδοντικά εμφυτεύματα. Τι πρέπει να προσέξω!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άρθρο και συμβουλές από την Ειρήνη Ζαμπάρα, NYU College of Dentistry, ΗΠΑ, του τμήματος οδοντικών εμφυτευμάτων και οστικής ανάπλασης ZAB implant specialists:

Αλλεργία στα μέταλλα και οδοντικά εμφυτεύματα. Τι πρέπει να προσέξω!
Η Ειρήνη Ζαμπάρα, NYU College of Dentistry, ΗΠΑ, του τμήματος οδοντικών εμφυτευμάτων και οστικής ανάπλασης ZAB implant specialists, εξηγεί τις περιπτώσεις των αλλεργιών στα μέταλλα και τα οδοντικά εμφυτεύματα

Δεδομένης της ευρείας χρήσης του τιτανίου και των κραμάτων του στην οδοντική εμφυτευματολογία, πιθανότατα οι απώλειες εμφυτευμάτων να αυξάνονται ενώ θα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές άγνωστες περιοχές όσον αφορά τη βιολογία και τη φυσιολογία σχετικά με την αλληλεπίδραση των κραμάτων των οδοντικών εμφυτευμάτων και του οργανισμού (δέκτη).

Η αλλεργία στα μέταλλα είναι σπάνια αλλά όποτε τη συναντάμε μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στη τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος τιτανίου. Συγκεκριμένα οι απώλειες οδοντικών εμφυτευμάτων εξαιτίας αλλεργικής αντίδρασης είναι λιγότερες από 1%.

 Αλλεργία στα μέταλλα και οδοντικά εμφυτεύματα. Τι πρέπει να προσέξω!
Στις περιπτώσεις που ένας ασθενής είναι αλλεργικός σε οποιοδήποτε μέταλλο τότε τα εμφυτεύματα ζιρκόνιας μπορούν να έχουν απόλυτη ένδειξη στο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας

Στις περιπτώσεις που ο/η ασθενής που επιθυμεί να αποκτήσει οδοντικά εμφυτεύματα έχει ενημερωθεί στο παρελθόν πως έχει αλλεργία σε οποιοδήποτε μέταλλο (νικέλιο, κοβάλτιο, τιτάνιο κτλ) είναι σημαντικό να το αναφέρει στον θεράποντα ιατρό. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις, το συμβατικό οδοντικό εμφύτευμα τιτανίου δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη και ίσως κάποια εναλλακτική προσέγγιση στο σχέδιο θεραπείας να είναι προτιμότερη.

Εάν η λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων παραμένει ιδανική για το κλινικό περιστατικό, τότε τα εμφυτεύματα ζιρκόνια έρχονται ως μια εναλλακτική πρόταση στο θεραπευτικό πλάνο.

Τα εμφυτεύματα ζιρκόνια δεν περιέχουν καθόλου μέταλλο αλλά αποτελούνται μόνο από κεραμικό υλικό. Είναι το πιο βίο συμβατό υλικό που διατίθεται σήμερα στην αγορά, χωρίς να έχουν αναφερθεί έως τώρα αλλεργίες ή δυσανεξίες. Η ζιρκόνια προσφέρει αποτελέσματα υψηλής αισθητικής καθιστώντας τα εμφυτεύματα ζιρκονίας μία πολύ ελκυστική εναλλακτική έναντι του τιτανίου στην εμφυτευματολογία.

Είναι σημαντικό πως τα εμφυτεύματα τιτανίου έχουν τοποθετηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη κλινική εμφυτευματολογία και έτσι θα έλεγε κανείς πως έχουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και παραμένουν η ιδανική επιλογή. Στις περιπτώσεις που ένας ασθενής είναι αλλεργικός σε οποιοδήποτε μέταλλο τότε τα εμφυτεύματα ζιρκόνιας μπορούν να έχουν απόλυτη ένδειξη στο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share