Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Κονδυλώματα αιδοίου: Αν έχετε αυτά τα σημάδια τρέξτε αμέσως στον γιατρό!

Μεγάλη προσοχή!

16 Σεπτεμβρίου 2021 13:55
Κονδυλώματα αιδοίου: Αν έχετε αυτά τα σημάδια τρέξτε αμέσως στον γιατρό!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα κονδυλώματα προκαλούνται χάρη στην ύπαρξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στον οργανισμό και μολύνουν κατ’ εξοχήν τα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Πρόκειται για το συχνότερα εμφανιζόμενο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Κονδυλώματα πρωκτού: Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα τρέξτε αμέσως στον γιατρό!

Διάγνωση

Στις γυναίκες η διάγνωση γίνεται με δερματολογική εξέταση εφόσον οι βλάβες βρίσκονται σε εμφανή σημεία και συνεπώς είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό. Αν όμως είναι εσωτερικά στον κόλπο απαιτείται απαραιτήτως κολποσκόπηση.

 Κονδυλώματα αιδοίου

Τα κονδυλώματα μοιάζουν με ελιά (σπίλο) ή με μορφή κουνουπιδιού σε μικρογραφία και μεταδίδονται εξαιρετικά εύκολα από την άμεση επαφή του δέρματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εμφανίζονται στα έσω ή έξω χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα και στην περιοχή του κόλπου.

Τα κονδυλώματα στο αιδοίο προκαλούν αλλοιώσεις, είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις, στο δέρμα και στους βλεννογόνους της περιοχής του γεννητικού συστήματος όπου εμφανίζονται. Μπορεί να είναι οξυτενή (στους βλεννογόνους), βλατιδώδη (κυρίως στο κερατινοποιημένο επιθήλιο) ή κηλιδώδη (βλεννογόνους).

Όταν υπάρχει οποιαδήποτε αλλοίωση που είναι ορατή με γυμνό μάτι, τότε η λοίμωξη HPV χαρακτηρίζεται ως κλινική.

Εφόσον γίνει η διάγνωση, τότε καλό είναι να εξεταστεί δερματολογικά και ο ερωτικός σύντροφος.
Σε κάθε περίπτωση συνίσταται να πραγματοποιείται κολποσκόπηση όπως και τεστ ΠΑΠ για την ασφαλέστερη πρόληψη και διάγνωση του ιού HPV.

Ανάλογα με την έκταση και το μέγεθος των κονδυλωμάτων, αποφασίζεται η θεραπεία από τον ιατρό.

 Κονδυλώματα αιδοίου

Θεραπεία στα κονδυλώματα στο αιδοίο με Laser CO2

Το Laser CO2 αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων στο αιδοίο και την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αφαιρεί τα κονδυλώματα μέσω εξάχνωσης αναίμακτα, χωρίς πόνο και χρόνο αποθεραπείας.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς η μέθοδος δεν αφήνει ουλές. Ο δερματολόγος στοχεύει με τη δέσμη του laser CO2 στην πάσχουσα περιοχή χωρίς να επηρεάζει τον γύρω ιστό του δέρματος, έχοντας τη δυνατότητα να εξαλείψει όλα τα κονδυλώματα που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή σε μια συνεδρία.

Αντιμετωπίστε τα κονδυλώματα μια και καλή! Τι πρέπει να κάνετε;

Αντιμετωπίστε τα κονδυλώματα μια και καλή! Τι πρέπει να κάνετε;

ι πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες για τα κονδυλώματα και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσουν; Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση η οποία γίνεται όταν το παπ τεστ δείξει αλλοιώσεις στον τράχηλο.

Τα λαμβανόμενα δείγματα στη συνέχεια εξετάζονται από ειδικό παθολογοανατόμο. Αντιμετωπίστε μόνοι σας τα δερματικά κονδυλώματα (μυρμηγκιές)!

Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό μηχάνημα εφοδιασμένο με μεγεθυντικούς φακούς υψηλής ευκρίνειας με το οποίο ο γιατρός μπορεί να ελέγξει χρησιμοποιώντας ειδικές χρώσεις όπως οξεικό οξύ και lugol με ευκρίνεια πιθανές βλάβες του τραχήλου και εάν είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσει κατευθυνόμενες βιοψίες.

Γυναίκες κονδυλώματα

Η εξέταση είναι διάρκειας 10-15 λεπτών και είναι ανώδυνη. Η γυναίκα μπορεί να νιώσει ένα ελαφρό τσίμπημα κατά την λήψη των βιοψιών χωρίς όμως ιδιαίτερο πόνο. Μετά την κολποσκόπηση εάν γίνει βιοψία χορηγούμε για λίγες ημέρες αντιβιοτική αγωγή.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των ανθρώπινων θηλωμάτων(Human papilloma virus HPV) η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη.

Μερικά από αυτά τα στελέχη προκαλούν εξωτερικές εμφανείς βλάβες στο δέρμα (οξυτενή κονδυλώματα), ενώ άλλα στελέχη προσβάλλουν τους βλεννογόνους του κόλπου και του ορθού. Αυτά τα στελέχη ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι μορφή έχουν αυτές οι βλάβες;

Οι βλάβες μπορεί να είναι ορατές στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και να μοιάζουν με μικρές ελιές (οξυτενή κονδυλώματα) ή να είναι επίπεδες.

Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για καρκινογόνο δράση δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα αλλά προκαλούν δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν μια γυναίκα έχει δυσπλαστικές αλλοιώσεις δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει καρκίνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

Η διάγνωση γίνεται είτε με το γυμνό μάτι όσον αφορά τα εξωτερικά κονδυλώματα είτε με το παπ τεστ και την κολποσκόπηση όσον αφορά τις δυσπλασίες τραχήλου.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εξωτερικά κονδυλώματα;

Η αντιμετώπιση των εξωτερικών κονδυλωμάτων περιλαμβάνει τον καυτηριασμό την εφαρμογή ποδοφυλλίνης επάλειψη με κρέμα aldara (imiquimod) και την εξάχνωση με ακτίνες laser.

Υπάρχουν στάδια δυσπλασιών του τραχήλου και πως αντιμετωπίζονται;

Τις δυσπλασίες του τραχήλου τις κατατάσσουμε σε τρία στάδια ανάλογα με την βαρύτητα τους CIN1 CIN2 CIN3.To CIN 1 θεωρείται χαμηλού βαθμού βλάβη(LGSIL) και τα CIN2 και 3 υψηλού βαθμού βλάβη(HGSIL).

Όσον αφορά τις γυναίκες με CIN1 η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση ανά εξάμηνο με pap test και κολποσκόπηση. Άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η κρυοπηξία και η εξάχνωση με ακτίνες laser. Αυτού του βαθμού οι βλάβες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους χωρίς θεραπεία.

Για τις γυναίκες που έχουν CIN2 ή CIN3 η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση της βλάβης (κωνοειδή εκτομή )είτε με νυστέρι είτε με loop laser. Η ιστολογική εξέταση θα επιβεβαιώσει την βλάβη και εάν η αφαίρεση έγινε εντός υγιών ορίων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι δυσπλασίες τραχήλου της μήτρας δεν είναι καρκίνος αλλά θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και η γυναίκα χρειάζεται πιο συχνή παρακολούθηση και κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία των βλαβών είναι οριστική;

Δυστυχώς όχι. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον ιό αλλά αντιμετωπίζουμε τις βλάβες που αυτός δημιουργεί.

Οι βλάβες μπορεί να ξαναεμφανιστούν και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του ιού, το κάπνισμα, η άμυνα του οργανισμού, η μη εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων κ .α

Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού και εάν ο τύπος έχει σημασία όσον αφορά την αντιμετώπιση;

Ναι. Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού είτε μέσω του υλικού της βιοψίας είτε μέσω του thin prep test. Θεωρητικά είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αλλά στην πράξη αντιμετωπίζουμε τη βλάβη που προκαλεί ανεξαρτήτως τύπου.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό του HPV. Μια γυναίκα εξασφαλίζεται εάν εμβολιαστεί;

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν προστατεύουν από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού όχι όμως από όλα. Άρα η χρήση προφυλακτικού και η γενικότερη προσοχή είναι απαραίτητη ακόμα και σε γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share