Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Τρέξτε άμεσα στο γιατρό: Το σύμπτωμα που «προδίδει» καρκίνο στις ωοθήκες

«Χτυπά» με ύπουλο τρόπο

16 Σεπτεμβρίου 2021 11:59
Τρέξτε άμεσα στο γιατρό: Το σύμπτωμα που «προδίδει» καρκίνο στις ωοθήκες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, που μπορεί να εκφραστεί με ύπουλο τρόπο, κάτι που ισχύει και για αυτόν στις ωοθήκες, με ένα «αθόρυβο» σύμπτωμα να οφείλει να μας ανησυχήσει.

Συγκεκριμένα, το παρατεταμένο φούσκωμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που προειδοποιεί για τον καρκίνο των ωοθηκών. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Express» επικαλούμενη τα στοιχεία του ερευνητικού κέντρου «Moffitt Cancer», με μια συνήθεια ακόμη να μη βοηθά ποτέ.

«Με το φούσκωμα, η κοιλιά του ασθενούς φαίνεται διογκωμένη, στρογγυλή, ίσως ακόμη και σκληρή. Αυτό συχνά σχετίζεται με ακατάλληλη διατροφή, πεπτικά προβλήματα ή άγχος. Ωστόσο, κάποιες φορές προειδοποιεί για μια σοβαρή ασθένεια» εξήγησαν οι ειδικοί.

Καρκίνος ωοθηκών: 6 πρώιμα συμπτώματα που συμβάλλουν στην ανίχνευσή του

Στο άρθρο διευκρινίζεται ότι αρκετοί άνθρωποι κατά καιρούς βιώνουν το φούσκωμα, αλλά μόνο σε περίπτωση που το σύμπτωμα ενοχλεί κάποιον για τρεις εβδομάδες ή παραπάνω συνιστάται να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

Οι γιατροί επισήμαναν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ονομάζεται συχνά «αθόρυβη ασθένεια» επειδή οι ασθενείς συχνά δεν υποψιάζονται καν τον κίνδυνο των ανησυχητικών ενδείξεων που παρατηρούν, μέχρι που η ασθένεια να φτάσει στο τελευταίο στάδιο.

Άλλα συμπτώματα αυτού του τύπου καρκίνου περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, κούραση και προβλήματα με την ούρηση.

Τι είναι ο καρκίνος;

Η προέλευση της λέξης «καρκίνος» αποδίδεται στον Ιπποκράτη, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως «πατέρας της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις αυτές αναφέρονται στα καβούρια, τα οποία θυμίζουν τον καρκίνο, αφού οι ακτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων φέρνουν αμυδρά στο μυαλό τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού. Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης.

Οργανικά, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων. Συνεπώς, η κατανόηση του καρκίνου προϋποθέτει μία μικρή αναφορά σχετικά με το τι συμβαίνει όταν φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν νέα κύτταρα (χωρίς να τα χρειάζεται ο οργανισμός) και -παράλληλα- δεν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι.

Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου.

Ο καρκίνος συνήθως δεν επηρεάζει μόνο ένα όργανο του σώματος και δεν έχει μία μορφή. Μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε ιστό του σώματος και να έχει τελείως διαφορετική μορφή σε κάθε σημείο του σώματος. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και δεν αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ένα είδος έχει τον δικό του τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι στην ουσία όγκοι εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία, των οποίων τα κύτταρα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και στα όργανα και τελικά αναπτύσσονται σε συγκεκριμένους ιστούς.

Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Δεν είναι όμως όλοι οι όγκοι επικίνδυνοι. Οι καλοήθεις όγκοι δεν ονομάζονται καρκινικοί, δεν κάνουν μετάσταση και δεν είναι επικίνδυνοι για τη ζωή του ατόμου. Οι περισσότεροι καρκίνοι παίρνουν το όνομά τους από τον τύπο του κυττάρου ή του οργάνου από το οποίο αρχίζουν. Αν κάνουν μετάσταση ο νέος όγκος φέρει το ίδιο όνομα με τον αρχικό.

Ορισμένοι όγκοι παίρνουν το όνομά τους από τον επιστήμονα που τους ανακάλυψε (π.χ. Hodgkin, Brenner). Αλλοι ιατρικοί όροι που χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν την ύπαρξη καρκινικής νόσου είναι οι όροι κακοήθης όγκος, καρκίνωμα και νεόπλασμα.

Εάν δεν θεραπευτούν, οι καρκίνοι μπορούν τελικά να προκαλέσουν τον θάνατο. Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν. Πολλοί θεραπεύονται, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς.

Στους άνδρες οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη. Στις γυναίκες οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του μαστού, των γεννητικών οργάνων (μήτρας-ωοθήκης). Ανεξάρτητα από το φύλο ο καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα) και οι όγκοι του εγκέφαλου τελευταία έχουν αυξηθεί πολύ.

Οι 15 πιο συχνοί καρκίνοι είναι οι εξής: του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος, του προστάτη, του εντέρου, του λάρυγγα, του ήπατος, του οισοφάγου, του θυρεοειδούς, του εγκεφάλου, των νεφρών, της μήτρας, οι λευχαιμίες και τέλος τα λεμφώματα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share