Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πείτε «αντίο» στις αϋπνίες με αυτό το φρούτο - Το μυστικό του θα σας εκπλήξει!

Δοκιμάστε το

16 Σεπτεμβρίου 2021 10:26
Πείτε «αντίο» στις αϋπνίες με αυτό το φρούτο - Το μυστικό του θα σας εκπλήξει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ύπνος είναι σημαντικός τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Για το λόγο αυτό, όταν κάποιος πάσχει από αϋπνία μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αϋπνία είναι αποτέλεσμα άγχους, που επηρεάζει τον ύπνο με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο προσοχή σε αυτά τα φρούτα που δεν είναι τόσο αθώα.

Τι έδειξε έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ταιβάν, το κλειδί για την αντιμετώπιση της αϋπνίας μπορεί να κρύβεται σε ένα γνωστό φρούτο. Ο λόγος για τα ακτινίδια.

Πείτε αντίο στις αϋπνίες με αυτό το φρούτο - Το μυστικό του θα σας εκπλήξει!

Η σχετική έρευνα διήρκεσε ένα μήνα και συμμετείχαν 24 εθελοντές με προβλήματα ύπνου. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο ακτινίδια μια ώρα πριν πέσουν στο κρεβάτι για ύπνο.

Η διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων παρατάθηκε κατά 13% χάρη στην κατανάλωση των φρούτων, ενώ ο χρόνος που χρειάζονταν μέχρι να αποκοιμηθούν μειώθηκε κατά 35%.

Εικάζεται ότι αυτή η ευεργετική δράση των φρούτων οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και σεροτονίνη.

Δώστε προσοχή! Αυτά τα φρούτα περιέχουν σίδηρο - Αναλυτικά η λίστα

Ο σίδηρος είναι ένα µέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σηµαντικές λειτουργίες, µε κύρια την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς μέσω των ερυθρών αιµοσφαιρίων. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό για τον οργανισμό μας, δηλαδή τον λαμβάνουμε από τα τρόφιµα.

Στα τρόφιμα ο σίδηρος συναντάται σε δύο μορφές: τον αιμικό (δισθενή) και τον μη αιμικό (τρισθενή) σίδηρο. Ο αιμικός ή ζωικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα και απορροφάται εύκολα από το σώμα μας, σε ποσοστό που φτάνει έως το 30%. Αντίθετα, ο μη αιμικός ή φυτικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα, και απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό, περίπου 5-8%. Ο οργανισμός μας πρέπει να μετατρέψει στον τρισθενή σίδηρο σε δισθενή προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφησή του. Η μετατροπή αυτή γίνεται με την βοήθεια του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου, της βιταμίνης C και των πρωτεϊνών ή αμινοξέων.

undefined

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου;

Η συνιστώμενη ηµερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 18 mg. Η ποσότητα σιδήρου που απορροφά το σώµα µας βασίζεται εν µέρει στο ποσό που έχουµε αποθηκεύσει στις αποθήκες δηλαδή στην ΦΕΡΙΤΙΝΗ (ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ). Ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται όταν η πρόσληψη σιδήρου είναι χαμηλότερη από τις ημερήσιες απώλειες. Η έλλειψη σιδήρου µπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιµία και να οδηγήσει σε συµπτώµατα όπως κόπωση, αδυναµία και καταβολή.

Ποια φρούτα περιέχουν σίδηρο;

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα φρούτα που περιέχουν σίδηρο (σε mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια). Προτιμήστε τα αποξηραµένα βερίκοκα, τις σταφίδες αλλά και οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο, επειδή παρέχουν αρκετό διατροφικό σίδηρο. Επιπλέον, οι φρέσκιες φράουλες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ηµερήσια πρόσληψη του σιδήρου, επειδή περιέχουν και βιταµίνη C που βοηθά το σώµα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.

: Αυτά τα φρούτα περιέχουν σίδηρο - Αναλυτικά η λίστα

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share