Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε ποτέ τα αυγά στο ψυγείο!

Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν υπαρκτοί κίνδυνοι για την υγεία

10 Σεπτεμβρίου 2021 15:02
Για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε ποτέ τα αυγά στο ψυγείο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυγά: Είναι πολύ συνηθισμένο να αποθηκεύουμε τα αυγά στο ψυγείο, αγνοώντας όμως τους υπαρκτούς κινδύνους για την υγεία μας. Η φύλαξη των αυγών σε χαμηλές θερμοκρασίες συντελεί στη δημιουργία βακτηρίων, τα οποία μολύνουν το κέλυφος προκειμένου να μείνουν ζωντανά.

Μεταξύ αυτών των βακτηρίων είναι και η σαλμονέλα, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι τα αυγά που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχουν μικρότερο ποσοστό βακτηριδίων από αυτά που φυλάσσονται στο ψυγείο. Παράλληλα δείτε και τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μελάτα αυγά για λόγους υγείας.

Αυγά: Μολύνονται όταν διατηρούντα συνέχεια στο ψυγείο

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα αυγά μολύνονται αυτόματα κατά τη γέννησή τους, αυτή η μόλυνση διατηρείται στη συνέχεια με τη φύλαξή τους στο ψυγείο. Η σαλμονέλα τείνει να πολλαπλασιάζεται με γρήγορους ρυθμούς σε κρύες θερμοκρασίες, μολύνοντας τα πάντα μέσα στο ψυγείο. Μάλιστα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η αποθήκευση αυγών στο ψυγείο.

Εάν σας ήταν χρήσιμες οι πληροφορίες αυτού του άρθρου, σας προτείνουμε να τις μοιραστείτε με τους φίλους σας, προκειμένου να ενημερωθούν κι εκείνοι για τους κινδύνους που συνεπάγεται η διατήρηση των αυγών στο ψυγείο. Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής.

Δεν πρέπει να βάζετε ποτέ τα αυγά στο ψυγείο

Αυγά: Μην κάνετε αυτό το λάθος στο μαγείρεμα - Ο υγιεινος τρόπος να τρώτε

Αυγά: Τα αυγά είναι μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά μπορεί να επηρεάσει το προφίλ των θρεπτικών τους συστατικών.

Παράλληλα διαβάστε στο Athensmagazine.gr τα 4+1 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα μας αν φάμε 2 αυγά μέσα σε μια μέρα - Το 3ο ούτε που το φανταζόμασταν.

Αυγά: Το μαγείρεμα κάνει κάποια θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η πρωτεΐνη στα αυγά. Μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη, όταν θερμαίνεται. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί το 91% της πρωτεΐνης στα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% στα ωμά. Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες.

Στα ωμά αβγά, οι μεγάλες ενώσεις πρωτεΐνης είναι διαχωρισμένες η μία από την άλλη και κουλουριασμένες σε πολύπλοκες, περιστρεφόμενες δομές. Όταν οι πρωτεΐνες θερμαίνονται σπάνε οι δεσμοί που τις συγκρατούν και σχηματίζουν νέους δεσμούς με τις άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτή η νέα τους μορφή είναι ευκολότερο για το σώμα σας να την αφομοιώσει.

Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκο αλλάζουν σύσταση από ένα παχύ “τζελ” σε μια ελαστική και σφριγηλή μορφή, όταν μαγειρεύετε τα αυγά. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της βιοτίνης. Τα αβγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, το οποίο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη B7, ή βιταμίνη H.

Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι που ονομάζεται αβιδίνη κολλάει στην βιοτίνη και κάνει αδύνατον για το σώμα σας να την χωνέψει. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, η οποία πλέον δεν κολλάει στην βιοτίνη. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει τη βιοτίνη.

Αυγά μαγείρεμα

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share