Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κάνετε δίαιτα; Τότε πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε!

Μεγάλη προσοχή!

7 Σεπτεμβρίου 2021 09:24
Κάνετε δίαιτα; Τότε πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα που θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους.

Εξίσου σημαντική όμως είναι η συντήρηση, προκειμένου να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, κάτι που αποτελεί και το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι μακροχρόνιες δίαιτες, στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι που χάνουν και ξαναπαίρνουν βάρος είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Ο λόγος είναι ότι απελευθερώνουν στο αίμα ορισμένα «βιομηχανικά» παράγωγα, τα οποία ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

δίαιτα

Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα επικίνδυνα συστατικά αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος διασπάται και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε πως όσοι έκαναν δίαιτα απώλειας βάρους για περισσότερα από δέκα χρόνια, είχαν υψηλότερη συγκέντρωση βλαβερών συστατικών στο αίμα τους, που ονομάζονται εμμένοντες οργανικοί ρύποι, από αυτούς που δεν είχαν αυξομειώσεις βάρους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εμμένοντες οργανικοί ρύποι όταν απελευθερώνονται μαζικά από τα λιποκύτταρα μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και περιοδοντική νόσο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το αδυνάτισμα δεν έχει πάντα ευεργετική επίδραση στην υγεία, αλλά τελικά μπορεί να επιδράσει αρνητικά με ποικίλους τρόπους και αρκετά αιφνίδια στην υγεία.

Αυτές είναι οι 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν θέλετε να χάσετε βάρος

Η απώλεια βάρους είναι πολύ δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς. Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν την τελευταία δίαιτα ή άσκηση που βρίσκεται στη μόδα.

Όμως, το βασικότερο είναι να κατανοήσουμε το αντίκτυπο στον οργανισμό μας. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του βάρους είναι η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων. Εάν κατανοήσουμε ποιες είναι οι καλές θερμίδες και ποιες οι κακές, θα μπορέσουμε να χάσουμε βάρους ευκολότερα και να μην ξαναβάλουμε.

Για να χάσουμε βάρος σωστά πρέπει να κάνουμε σωστές για την υγεία μας επιλογές. Κάποιες τροφές είναι απλώς νόστιμες αλλά δεν ωφελούν πουθενά αλλού. Παρακάτω, αναφέρουμε 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν σκέφτεστε σοβαρά να χάσετε βάρος.

Λευκό ψωμί

Πρέπει να αποφεύγετε το λευκό ψωμί. Πολλοί το χρησιμοποιούν στο τοστ ή το σάντουιτς χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι γεμάτο ζάχαρη και δεν έχει καμία διατροφική αξία. Το λευκό ψωμί απλώς μας χορταίνει παροδικά όταν πεινάμε. Αντικαταστήστε το με ψωμί ολικής αλέσεως. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τορτίγιες ολικής αλέσεως ή μαρούλι για τοστ και σάντουιτς.

λευκό ψωμί απώλεια βάρους

Τροφές χαμηλές σε λιπαρά

Ναι, σωστά διαβάσατε. Οι τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά δεν είναι υγιεινότερη επιλογή. Οι τροφές αυτές έχουν επιπλέον ζάχαρη για να αντισταθμίσουν την απώλεια της γεύσης. Ο οργανισμός, με το που επεξεργάζεται τη ζάχαρη, την αποθηκεύει ως λίπος. Επιπλέον, ο κόσμος συχνά έχει την τάση να «παρατρώει» τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά καθώς θεωρεί ότι έτσι τρώει περισσότερο «υγιεινά».

Λιπαρά

Τα τηγανητά είναι θάνατος για την πίεση και τη χοληστερίνη. Κάποιοι θεωρούν ότι εάν η ίδια η τροφή είναι υγιεινή, θα παραμείνει υγιεινή και έπειτα από το μαγείρεμα. Αυτό απλώς δεν ισχύει. Αντί να χάσετε τις υγιεινές ιδιότητες των τροφών, προτιμήστε να τις ψήσετε.

Χυμοί

Οι περισσότεροι χυμοί είναι γεμάτοι ζάχαρη. Αντί να αγοράσετε χυμό, μπορείτε να στύψετε το δικό σας. Ακόμη και τότε, να γνωρίζετε ότι οι χυμοί έχουν και φυσικά σάκχαρα. Περιορίστε τα φρέσκα φρούτα και προτιμήστε το νερό.

χυμοί απώλεια βάρους

Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων

Το ποπκόρν είναι υγιεινή επιλογή σνακ. Ωστόσο, τα χημικά που περιέχονται στις σακούλες μικροκυμάτωνμπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο θυρεοειδή. Και ας μην αναφέρουμε και την μεγάλη τους περιεκτικότητα σε επιπλέον αλάτι και βούτυρο. Καλύτερο είναι να φτιάξετε φρέσκο ποπκόρν στο φούρνο και να αποφύγετε το βούτυρο.

Σάλτσα στη σαλάτα

Τίποτα δεν καταστρέφει τις υγιεινές ιδιότητες της σαλάτας περισσότερο από τη σάλτσα. Επειδή τα πράσινα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υγιεινά, πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη σάλτσα. Εξ άλλου, οι περισσότερες σάλτσες είναι γεμάτες ζάχαρη και άχρηστες θερμίδες. Καλύτερο είναι να φτιάξετε σαλάτα με βάση το λάδι, που έχει υπέροχη γεύση και όχι τόση πολλή ζάχαρη.

Τροφές χωρίς ζάχαρη

Μην αγοράζετε τροφές χωρίς ζάχαρη. Παρόλο που οι θερμίδες μπορεί να είναι λιγότερες, οι υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες ενδέχεται να αυξήσουν το επίπεδο της ινσουλίνης σας.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι εύκολο σνακ. Ωστόσο, είναι γεμάτη ζάχαρη και επιπλέον θερμίδες. Δεν θα σας χορτάσει και σε λίγο θα θέλετε να φάτε και άλλο. Επιλέξτε υγιεινότερες εναλλακτικές λύσεις όπως φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι.

σοκολάτα απώλεια βάρους

Ροφήματα με καφέ που είναι πλούσια σε θερμίδες

Ο ίδιος ο καφές είναι ωφέλιμος καθώς ενισχύει προσωρινά το μεταβολισμό και σας βοηθά να χάσετε λίπος. Όμως, όταν αρχίζετε να προσθέτετε ζάχαρη ή κρέμα στον καφέ σας, θα έχετε φτιάξει ένα ανθυγιεινό ρόφημα. Εάν αγαπάτε τον καφέ και θέλετε να τον συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ενώ προσπαθείτε να χάσετε βάρος, περιοριστείτε στον συνηθισμένο, κλασικό, μαύρο καφέ.

Πίτσα

Και σε ποιον δεν αρέσει ένα κομμάτι ζεστής πίτσας; Ωστόσο, η έτοιμη πίτσα είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή καθώς περιέχει επεξεργασμένο κρέας και ραφιναρισμένο αλεύρι. Ένα κομμάτι πίτσας περιέχει πάρα πολλές θερμίδες και δεν έχει καμία διατροφική αξία. Εάν, ωστόσο, τη λιμπίζεστε, φτιάξτε τη δική σας πίτσα, με υγιεινότερα υλικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share