Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν έχετε Covid-19 – Τι κίνδυνος υπάρχει

Ποιο είναι και τι κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία

1 Σεπτεμβρίου 2021 15:00
Κορωνοϊός: Μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν έχετε Covid-19 – Τι κίνδυνος υπάρχει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από την αρχή της πανδημίας η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει μάχη για την ανεύρεση των κατάλληλων φαρμάκων που θα δαμάσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η υδροξυχλωροκίνη από αρκετά νωρίς είχε ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο ως κατάλληλη προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση στον ιό αλλά και στο πλαίσιο της διαχείρισης των νοσηλευομένων ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι, το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα όταν τον Μάρτιο του 2020 ο Γάλλος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ από το Μεσογειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι το σκεύασμα βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της νόσου Covid-19. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να σπεύσει στις 29 Μαρτίου 2020 να δώσει την έγκρισή του για την χορήγηση της σε παιδιά και ενήλικες ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.Έρευνα - Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα φάρμακα που καταναλώθηκαν περισσότερο στο lockdown

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Medicine, ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Schmidt του Ατλαντικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα επαναξιολόγησαν τα στοιχεία από μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες και παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την συμβολή της υδροξυχλωροκίνης ως προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση στον κορωνοϊό καθώς και ως θεραπεία νοσηλευομένων ασθενών.

«Τα νεότερα στοιχεία που μελετήσαμε συνηγορούν υπέρ της διακοπής της χορήγησης της υδροξυχλωροκίνης για την πρόληψη ή θεραπεία της Covid-19», λέει ο Δρ Charles H. Hennekens, καθηγητής στην έδρα Sir Richard Doll του αμερικανικού κολεγίου.

Εκτός από την έλλειψη στοιχείων για τα οφέλη της προέκυψαν και νεότερα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειές της. Οι ερευνητές εξηγούν το προηγούμενο καθησυχαστικό προφίλ ασφάλειας της υδροξυχλωροκίνης ισχύει για ασθενείς με λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα, ασθένειες με μεγαλύτερο επιπολασμό σε γυναίκες νεότερης και μέσης ηλικίας, των οποίων οι κίνδυνοι θανατηφόρων καρδιακών εκβάσεων λόγω υδροξυχλωροκίνης είναι πολύ χαμηλοί.

Αντίθετα, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 είναι σημαντικά περισσότεροι επειδή οι δυνητικά θανατηφόρες καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι πολύ πιο πιθανές σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε αυτούς με υφιστάμενη καρδιακή νόσο ή παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, που συνήθως είναι συχνότερες στους άνδρες.

«Οι πρόωροι και αποφεύξιμοι θάνατοι θα συνεχίσουν να συμβαίνουν εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη και αποφεύγουν τις στρατηγικές δημόσιας υγείας που έχουν αποδεδειγμένο όφελος, οι οποίες περιλαμβάνουν εμβολιασμούς και κάλυψη», καταλήγει λοιπόν ο Δρ Hennekens.

Έρευνα - Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα φάρμακα που καταναλώθηκαν περισσότερο στο lockdown

Σε μια μελέτη της κατανάλωσης των φαρμάκων, όπως αποτυπώθηκε στα λύματα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος 2020), προχώρησε μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη, με αφορμή την εν εξελίξει πανδημία που οφείλεται στον SARS-CoV-2.

«Patterns of pharmaceuticals use during the first wave of COVID-19 pandemic in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology» είναι ο τίτλος του άρθρου με συγγραφείς τους Αικατερίνη Γαλάνη, Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Reza Aalizadeh, Ευστάθιο Καστρίτη, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη, και παρουσιάζει το πώς διαμορφώθηκε η κατανάλωση φαρμακευτικών ουσιών που έχουν άμεση συσχέτιση με την COVID-19, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αναλγητικά αλλά και πλήθος άλλων φαρμακευτικών ουσιών και τα ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα που προέκυψαν την ίδια περίοδο το 2019 κάτω από κανονικές συνθήκες.

φάρμακα έρευνα lockdown

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης και μεγάλης απήχησης περιοδικό Science of The Total Environment (Συντελεστής Απήχησης – Impact Factor 7.96) και παρέχει εξαιρετικά σημαντικές επιδημιολογικές πληροφορίες σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια και αποτελεσματική θεραπεία κατά της νόσου.

Αφορμή αποτέλεσε η ετήσια παρακολούθηση της κατανάλωσης πληθώρας ουσιών σε αστικά λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, που πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Την παρούσα περίοδο υγειονομικής κρίσης, είναι έκδηλη η ανάγκη παρακολούθησης του αντίκτυπου της πανδημίας στη σωματική αλλά και ψυχική υγεία του πληθυσμού.

υδροξυχλωροκίνη φάρμακα έρευνα lockdown

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε, αναφέρει πως η χρήση αντιικών φαρμάκων κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκε κατά 170%, με την ουσία υδροξυχλωροκίνη να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα σημειώνοντας 387% αύξηση. Επιπλέον οι προσπάθειες των γιατρών να βρουν αποτελεσματική θεραπεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που ελάχιστα ήταν γνωστά για την καταπολέμηση της νόσου, συνοψίζεται και στην αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών ουσιών (57%) αλλά και στην ταυτοποίηση αντιικών και αντιβιοτικών ουσιών το 2020 που δεν ανιχνεύονταν στα λύματα μέχρι το 2019. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση στη χρήση της παρακεταμόλης κατά 198%.

Τα ευρήματα της έρευνας, όπως προκύπτουν από την Επιδημιολογία Λυμάτων, αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που επηρέασε η υγειονομική κρίση τη σωματική υγεία του πληθυσμού της Αττικής και παρέχει εξαιρετική πληροφόρηση και προσφορά στην επιστημονική κοινότητα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share