Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εγκεφαλικό: Αν έχεις αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσεχείς - Τι να τρώμε για να το αποφύγουμε

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

29 Αυγούστου 2021 09:45
Εγκεφαλικό: Αν έχεις αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσεχείς - Τι να τρώμε για να το αποφύγουμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εκδηλώνονται απροειδοποίητα και περιλαμβάνουν πτώση της γωνίας του στόματος ή παραμόρφωση του προσώπου, αλλοιώσεις στην ομιλία και αδυναμία του πάσχοντος να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχουν επίσης λιγότερο γνωστά συμπτώματα, όπως ζάλη, σύγχυση και δυσκολία στην κατάποση.

Στο εγκεφαλικό επεισόδιο τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος ή την ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Μεγαλύτερη κίνδυνο εγκεφαλικού διατρέχουν τα άτομα με υπέρταση και καρδιακές παθήσεις, καθώς και οι καπνιστές.

Ο ρόλος που παίζει η διατροφή

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος το εγκεφαλικό είναι να τρέφεται υγιεινά, να ασκείται τακτικά και να αποφεύγει το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Παράλληλα δείτε ποια τροφή σκοτώνει το 75% των όγκων του καρκίνου του εντέρου.

Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Αποφύγετε το πολύ αλάτι

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή, αλλά να αποφεύγετε το πολύ αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, η ημερήσια ποσότητα αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα έξι γραμμάρια, καθώς το υπερβολικό αλάτι αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης, η οποία συνδέεται με το εγκεφαλικό.

Ποιες τροφές είναι οι ιδανικές

Ιδανικές τροφές είναι τα όσπρια, το φυστικοβούτυρο, τα ψάρια, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και η βρόμη.

Το NHS συστήνει την κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μία μερίδα αντιστοιχεί σε 80 γραμμάρια φρέσκων, κονσερβοποιημένων ή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε επίσης να πίνετε 150ml χυμού φρούτων ή λαχανικών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μερίδα.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, το NHS συστήνει τακτική σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος και μείωση του αλκοόλ.

Συνδυάστε την διατροφή με σωματική άσκηση

Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη και να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα.

Εγκεφαλικό: Αν έχεις αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσεχείς

Προσοχή στο αλκοόλ

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού.

Μην καταναλώνετε πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή επτά ποτήρια μπύρα ή εννέα ποτήρια κρασιού των 125ml.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Αν εμφανίσετε προειδοποιητικά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει το αίμα που χρειάζεται. Η βλάβη μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Για παράδειγμα, μπορεί ενδεχομένως να χάσετε την ικανότητα ομιλίας αλλά να την ανακτήσετε μελλοντικά. Μπορεί ενδεχομένως να έχετε μερική ή ολική αδυναμία, για παράδειγμα στη χρήση ενός χεριού ή ποδιού.

Το σημαντικό είναι τι να κάνετε αν εμφανίσουν συμπτώματα εγκεφάλου επεισοδίου. Όσο γρηγορότερα αρχίσει η αντιμετώπιση τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες αναπηρίας.

Προειδοποιητικά συμπτώματα

Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται σταδιακά. Ωστόσο, αν έχετε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανότερο να εμφανίζετε ένα ή περισσότερα ξαφνικά προειδοποιητικά συμπτώματα όπως τα εξής

  • Μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδιαίτερα σε μια πλευρά
  • Σύγχυση ή δυσκολία να καταλάβετε άλλους ανθρώπους
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Δυσκολία να δείτε με το ένα ή με τα δυο μάτια
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στο να διατηρήσετε την ισορροπία ή το συντονισμό
  • Ζάλη
  • Σοβαρός πονοκέφαλος που έρχεται χωρίς γνωστή αιτία.

Εγκεφαλικό:  Δες αν έχεις αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσεχείς

Είδη εγκεφαλικού

Τα συμπτώματα εγκεφαλικού μπορεί να διαφέρουν σε συνάρτηση με το είδος του εγκεφαλικού, αν συμβαίνουν στον εγκέφαλο και πόσο σοβαρά είναι. Ένα λιγότερο σοβαρό εγκεφαλικό μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο μπλοκάρεται. Μπορεί να συμβεί για αρκετούς λόγους.

Για παράδειγμα, η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους. Ορισμένες φορές ένας θρόμβος δημιουργείται στην καρδιά από ακανόνιστο παλμό-κολπική μαρμαρυγή. Στη συνέχεια ταξιδεύει σε μέρος όπου μπλοκάρει μια αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Εγκεφαλικό

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα εξασθενημένο αγγείο διαρρηγνύεται και αιμορραγεί στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί για διάφορους λόγους.

Το μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο που δημιουργείται από προσωρινό μπλοκάρισμα. Αν και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει προειδοποιητικά συμπτώματα εγκεφαλικού, που διαρκούν για λεπτά ή ώρες. Σκεφτείτε το ως προειδοποιητικό σημάδι που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Να θυμάστε ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι επείγον περιστατικό.

  • Μην αμελείτε τα προειδοποιητικά συμπτώματα-ακόμα και αν έχετε μόνο ένα ή αν τα συμπτώματα είναι ελαφριά ή υποχωρούν.
  • Μην περιμένετε. Κάθε λεπτό μετρά.
  • Καλέστε το ασθενοφόρο αν έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα για περισσότερα από λίγα λεπτά.
  • Ελέγξτε τι ώρα ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ώστε να ενημερώσετε τους γιατρούς όταν φθάσετε στο νοσοκομείο.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share