Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ξαπλώνετε και νιώθετε ένα μικρό πόνο στον ώμο; Τρέξτε στο γιατρό για πιθανό σημάδι καρκίνου!

Πώς παίζει αυτός ο πόνος ρόλο;

25 Αυγούστου 2021 08:08
Ξαπλώνετε και νιώθετε ένα μικρό πόνο στον ώμο; Τρέξτε στο γιατρό για πιθανό σημάδι καρκίνου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος μπορεί να μας «χτυπήσει» με κάθε τρόπο και το παραμικρό «σημάδι» μπορεί να παίζει το ρόλο του, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι μάλιστα τη στιγμή που ξαπλώνουμε και νιώθουμε έναν πόνο στον ώμο.

πόνος στον ώμο μπορεί να προκύψει από πολλές ασθένειες, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι αν τον παρατηρήσετε τη νύχτα, ή γενικά όταν ξαπλώνετε, μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα, μαζί με ορισμένα ακόμη σημάδια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Moffitt, «εάν ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται κατά την ανάπαυση, επιδεινώνεται τη νύχτα ή δεν συνοδεύεται από κάποια απώλεια κίνησης, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του πνεύμονα».

Αν και ο ώμος είναι κάτι που δεν τον συνδέουμε συνήθως με τους πνεύμονες, ένας όγκος στον πνεύμονα μπορεί να ασκήσει πίεση σε ένα κοντινό νεύρο, με αποτέλεσμα τον πόνο στον ώμο. «Ο πόνος στον ώμο που σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο μπορεί να προκύψει από την πίεση του όγκου στα νεύρα», εξηγεί η δρ. Gail Trauco.

Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως αντανακλαστικός πόνος. Είναι δηλαδή πόνος που προέρχεται από ένα μέρος του σώματος αλλά γίνεται αισθητός σε άλλο σημείο. Ένας όγκος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πίεση σε ένα νεύρο που περνάει κοντά στους πνεύμονες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκέφαλος ερμηνεύει τον πόνο ως προερχόμενο από τον ώμο, ενώ στην πραγματικότητα, το νεύρο που ερεθίζεται είναι μέσα στους πνεύμονες.

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημάδι όταν πρόκειται για όγκο Pancoast. Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του πνεύμονα που ξεκινά από το στρογγυλεμένο άνω τμήμα του πνεύμονα και εξαπλώνεται σε κοντινές περιοχές του σώματος. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό StatPearls, οι όγκοι Pancoast προκαλούν πόνο στους ώμους και τα χέρια σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.

Συχνά, οι ασθενείς με αυτήν την μορφή καρκίνου τείνουν να μην αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, που είναι κοινά σε άλλους καρκίνους του πνεύμονα. Οι ειδικοί στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt λένε ότι άλλα σημάδια ενός όγκου Pancoast περιλαμβάνουν:

  • μυϊκή αδυναμία
  • μυρμήγκιασμα
  • απώλεια αισθήσεων
  • έξαψη προσώπου και
  • υπερβολική εφίδρωση του προσώπου

Πόνος στον ώμο και καρκίνος

Πώς κινδυνεύουμε με υποτροπή αν έχουμε καρκίνο

Οι ασθενείς που ζουν χωρίς υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου επί 5 χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση και θεραπεία, έχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσουν τη νόσο.

Και όσο περισσότερα χρόνια περνούν, τόσο πιο πιθανό είναι να μην υποτροπιάσουν. Η πενταετής επιβίωση για τον καρκίνο διαφέρει αναλόγως της εντόπισης της νόσου.

Νέα επιστημονική μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει γιατί ο καρκίνος επιστρέφει μετά από μεγάλο διάστημα από τη φαινομενική του ίαση με χημειοθεραπεία ή εγχείρηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες και τα ουδετερόφιλα μπορεί ενδεχομένως να ξυπνήσουν καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται εν υπνώσει και να προκαλέσουν εκ νέου ανάπτυξη των όγκων ακόμη και μετά την αγωγή.

Επίσης, η στόχευση ορμονών του στρες με βήτα-αποκλειστές, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης των όγκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ. Dmitry Gabrilovich δήλωσε ότι η επανεμφάνιση όγκων μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνεται από το στρες. Με δεδομένο ότι το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο είναι σύνηθες, τα πιο αποτελεσματικά βήματα είναι η μείωση του στρες.

Ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει στρες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Ο ακριβής ρόλος τους στον καρκίνο όμως, παραμένει άγνωστος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς και 80 ανθρώπους με καρκίνο στον πνεύμονα. Αφού εξέθεσαν τους ποντικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξήθηκαν οδηγώντας τα ουδετερόφιλα να απελευθερώσουν πρωτεΐνες και λιπαρά μόρια, που με τη σειρά τους οδήγησαν τα κύτταρα του όγκου στο να ξυπνήσουν και πάλι.

Ωστόσο, κύτταρα όγκου παρέμειναν εν υπνώσει σε ποντικούς με στρες που έλαβαν ένα πειραματικό βήτα-αποκλειστή.

Επιπλέον, σε δείγματα αίματος 80 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου, όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών ήταν πιο πιθανό να υποστούν επανεμφάνιση του όγκου 33 μήνες μετά την εγχείρηση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share