Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλη προσοχή! Τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια που στέλνει το σώμα σας

Δώστε βάση γιατί υπάρχει κίνδυνος

18 Αυγούστου 2021 17:21
Μεγάλη προσοχή! Τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια που στέλνει το σώμα σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποια είναι τα φυσικά σημάδια που στέλνει το δέρμα σας και πώς να τα αναγνωρίζετε. Τα δερματικά προβλήματα δεν απασχολούν μόνο τον τομέα της αισθητικής. Υπάρχουν και δερματικά προβλήματα που έχουν μεγάλη ιατρική σημασία. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί το δέρμα και αξίζει να δίνουμε προσοχή στα σημάδια που στέλνει το σώμα μας και ό,τι αυτά έχουν να μας πουν.

Δερματικές παθήσεις: τι είναι και ποια τα συμπτώματά τους;

Αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με το δέρμα μας. Υπάρχουν αρκετές, από ακμή μέχρι και καρκίνο (μελάνωμα) και σχετίζονται επίσης με τα νύχια, το ζωικό λίπος, τα μαλλιά και τον ιδρώτα σας. Οι δερματολόγοι φροντίζουν εκείνα που προέρχονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς έχουν άμεση επίδραση στο δέρμα μας (όπως το HIV και η σύφιλη).

Τα συμπτώματα επίσης διαφέρουν αν και έχουν μερικά κοινά κριτήρια. Βασικά, η εμφάνιση, το χρώμα, η υφή και η θερμοκρασία μιας συγκεκριμένης περιοχής παρουσιάζουν αλλαγές. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να εκδηλωθούν με κηλίδες, σπυράκια, μικρά εξογκώματα, πύον, ξεφλούδισμα, εξανθήματα, έλκη, κνησμό, πόνο ή κάψιμο.

Η πλειοψηφία των αιτιών αυτών των παθήσεων είναι άγνωστη, αλλά είναι γνωστό ότι το στρες και η εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο όπως αναφέρει στα αποτελέσματα της έρευνάς της η Δρ. Aleksandra Lesiak. Επιπλέον, η διατροφή σας, οι κακές συνήθειες και εξωτερικοί παράγοντες όπως προϊόντα καθαρισμού και η αιθαλομίχλη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματός σας. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σημάδια που στέλνει το δέρμα σας και να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά στον ψυχολογικό τομέα, το άγχος και ο φόβος μπορούν να προκαλέσουν κηλίδες στην επιδερμίδα σας, το εξωτερικό στρώμα του σώματός σας. Ο Δρ. Reich A αναφέρει στη μελέτη του πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ψωρίαση, αλλά θα πρέπει να διεξαχθούν παραπάνω έρευνες για τις ακριβείς επιπτώσεις του στο δέρμα. Αν ένα άτομο αισθανθεί ότι δέχεται επίθεση ή απειλείται από οτιδήποτε, θα αντιδράσει με ένα φυσικό φράγμα.

Όταν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κι εσείς οι ίδιοι αισθάνεστε κατ’ αυτό τον τρόπο. Όταν το δέρμα είναι σκληρό τότε αυτό σημαίνει ότι και το άτομο είναι σκληρό. Όταν το δέρμα είναι κόκκινο τότε το άτομο είναι ενθουσιασμένο και όταν ιδρώνει πολύ υποδεικνύει σημάδια ανασφάλειας. Αυτά είναι ορισμένα από τα σημάδια που στέλνει το δέρμα σας σε αυτή την περίπτωση.

Να δίνετε προσοχή στις αλλαγές του χρώματος στο δέρμα σας. Για παράδειγμα, αν είναι πολύ χλωμό τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει σημάδια κόπωσης ή αναιμίας. Αν έχει μπλε χρώμα τότε αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στο αίμα σας. Αν είναι κιτρινωπό τότε αυτό οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης.

Τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια

Σημάδια που στέλνει το δέρμα σας και πρέπει να έχετε υπόψη σας

Υπερβολικά βαθιές ρυτίδες

Οι ρυτίδες δεν είναι κακές μόνο από άποψη αισθητικής αλλά μπορεί να συνδέονται και με τον κίνδυνο σπασμένων οστών. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που έχουν περισσότερες ρυτίδες στο λαιμό και το πρόσωπο είναι περισσότερο επιρρεπείς στη μείωση της οστικής πυκνότητας στις φτέρνες, στη σπονδυλική στήλη και στους γοφούς. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη κολλαγόνου που δεν βρίσκεται μόνο στο δέρμα μας αλλά και στα οστά μας.

Εξανθήματα παρειών τύπου “πεταλούδας”

Αυτό είναι ένα εξάνθημα σε σχήμα αυτού του εντόμου που εμφανίζεται στο πρόσωπο και είναι το πρώτο σύμπτωμα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου. Δεν χρειάζεται να τρέξετε για να το εξετάσετε καθώς μπορεί να οφείλεται σε δερματίτιδα ή στη ροδόχρους ακμή ή από την επαφή με κάποιο προϊόν ή ρούχο. Μπορείτε να κάνετε κλινικές εξετάσεις για να δείτε που μπορεί να οφείλονται.

Κάλοι στα χέρια, από τα σημάδια που στέλνει το δέρμα

Αυτή είναι μια δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα γίνεται παχύ και δερματοειδές, αποκτά λευκό χρώμα και έντονες ρυτίδες. Μπορεί να οφείλονται σε κάποια επαναληπτική ενέργεια ή όχι. Το 90% περίπου των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους συνδέονται με τον καρκίνο. Αν έχετε κάλους μόνο στις παλάμες σας τότε μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, αν πάσχετε από μελανίζουσα ακάνθωση τότε μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του στομάχου.

Σημάδια με μαλακή υφή

Τα σημάδια ή λεκέδες με μαλακή υφή στο λαιμό ή τις μασχάλες μπορεί να οφείλονται στο διαβήτη. Η επιστημονική ονομασία αυτής της πάθησης είναι “μελανίζουσα ακάνθωση” και μπορεί να είναι καλοήθη ή να οφείλονται στην παχυσαρκία. Μπορείτε να την εντοπίσετε κάνοντας με μια εξέταση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Ανακαλύψτε: Λύσεις για τους πρησμένους λεμφαδένες

Κόκκινες κηλίδες στους καρπούς, από τα σημάδια που στέλνει το δέρμα
Ο κνησμός και οι ερυθρές κόκκινες κηλίδες σε αυτή την περιοχή είναι γνωστά ως ομαλός λειχήνας και μπορεί να εμφανιστεί επίσης στους αστραγάλους, το στόμα, το λαιμό, τα πόδια, τη μέση και στα γεννητικά όργανα. Η αιτία εμφάνισής του δεν είναι γνωστή αλλά είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην ηπατίτιδα C.

Σκληρά, λευκά σημάδια

Αυτές οι υπόλευκες ή στο χρώμα του δέρματος κηλίδες στην πλάτη έχουν παρόμοιο σχήμα με αυτό του πορτοκαλιού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν οβάλ σχήμα στη μια πλευρά και μυτερό στην άλλη. Είναι σημάδια μιας σπάνιας, γενετικής πάθησης που ονομάζεται οζώδης σκλήρυνση και προκαλεί καλοήθεις όγκους σε διάφορα ζωτικά όργανα, όπως στον εγκέφαλο για παράδειγμα.

Πολύ θαμπό και ξηρό δέρμα, από τα σημάδια που στέλνει το δέρμα

Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια έλλειψη σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 που βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, περιορίζουν τις φλεγμονές και την πιθανότητα εμφάνισης άλλων παθήσεων όπως αρθρίτιδα, αρρυθμία και καρκίνο. Αυτή η πάθηση προκαλεί επίσης μια καθυστέρηση στο φυσιολογικό κύκλο απολέπισης του δέρματος που εκδηλώνεται ως ξηρότητα ή ξεφλούδισμα. Αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, δύσπνοια, πρήξιμο και πόνο στους λεμφαδένες ή κόπωση τότε μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο. Καλό είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια που στέλνει το δέρμα σας.

 Προσοχή! Τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια που στέλνει το σώμα σας

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share