Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κίνδυνος θάνατος: Έτσι «σκοτώνει» το δέρμα σας η μαγειρική σόδα

Μεγάλη προσοχή στο πώς την χρησιμοποιείτε

18 Αυγούστου 2021 08:58
Κίνδυνος θάνατος: Έτσι «σκοτώνει» το δέρμα σας η μαγειρική σόδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ένα πολύ γνωστό και χρήσιμο συστατικό για διάφορες δουλειές, αλλά, όπως ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα υλικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται υπερβολικά.

Αυτό το συστατικό εμπεριέχεται σε πολλά προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας όπως στην οδοντόκρεμά μας (όπου βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών μας), ως καθαριστικό σε πολλά είδη καθαρισμού ενώ μπορείς να την χρησιμοποιείς σε επιφάνειες που θέλεις να καθαρίσεις, (ακόμα και στο πλυντήριο όταν θέλεις τα λευκά σου να γίνουν λευκότερα και να μη χάσουν τη λάμψη τους).

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί συστήνουν τη μαγειρική σόδα για την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος στον οργανισμό μας ενώ πολλές φορές τη συναντάμε σε diy συνταγές για μάσκες προσώπου, ικανή ακόμη και για δίαιτα. Και όταν μιλάμε για μάσκες, θυμήσου πόσες φορές δεν έχεις αναζητήσει στο διαδίκτυο φυσικές συνταγές προσώπου για την ανανέωση του δέρματός σου και την καταπολέμηση των κηλίδων; Η μαγειρική σόδα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και μας λύνει, κυριολεκτικά τα χέρια.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, ενώ η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την ομορφιά και την υγιεινή μας, μάλλον -σύμφωνα με τους δερματολόγους- δεν θα πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με αυτή. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα μας με πολλά προβλήματα μετέπειτα.

Μαγειρική σόδα και δέρμα

Το πιθανό πρόβλημα με τη χρήση μαγειρικής σόδας στο πρόσωπό μας πηγάζει από το pH του. Το δέρμα μας έχει φυσικά επίπεδα pH κάπου μεταξύ 4,5 και 5,5, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο. Η διατήρηση της επιδερμίδας μας σε αυτό το εύρος είναι σημαντική για να μπορεί να παράγει υγιή έλαια που το διατηρούν ενυδατωμένο και προστατευμένο από ρύπους, βακτήρια και άλλα ερεθιστικά . Η μαγειρική σόδα, ωστόσο, έχει επίπεδο pH 9, που σημαίνει ότι είναι βασικό ή «αλκαλικό» και μπορεί επομένως να επηρεάσει το επίπεδο pH του δέρματος, αφαιρώντας το λάδι που χρειάζεται προκαλώντας κάποιες δυσάρεστες και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως αυξημένη ξηροδερμία, πρώιμη έναρξη ρυτίδων, επιδείνωση της ακμής, ερεθισμό ή φλεγμονή και ευαισθησία σε φυσικά στοιχεία όπως ο ήλιος.

«Όσον αφορά το δέρμα σας, υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη», λέει ο Δρ David Lortscher, δερματολόγος. Και εξηγεί ότι «μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν τη μαγειρική σόδα ως μάσκα ή υλικό για απολέπιση», αλλά προειδοποιεί ότι «το τρίψιμο του προσώπου σας με μια πάστα μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι σκληρό και να διαταράξει τον φυσικό φραγμό του δέρματός σας, οδηγώντας το σε ερυθρότητα, αφήνοντάς το ευαίσθητο σε ξεσπάσματα».

Οι άλλοι δύο κίνδυνοι

Μαλλιά

Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.

Άσκηση

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share