Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρκίνος: Αν νιώθετε αυτό τον πόνο στα δόντια τρέξτε αμέσως στο γιατρό

Μπορεί να έχετε σπάνια ασθένεια

30 Αυγούστου 2021 23:17
Καρκίνος: Αν νιώθετε αυτό τον πόνο στα δόντια τρέξτε αμέσως στο γιατρό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, που μπορεί να «χτυπήσει» με κάθε τρόπο και σε διάφορες μορφές, φτάνοντας σε σημείο να επηρεάσει το κεφάλι ή το λαιμό μας, με ορισμένα καθημερινά αντικείμενα να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα.

Αυτοί οι λιγότερο γνωστοί τύποι καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν το στόμα, τον λαιμό, τις φωνητικές χορδές, τους σιελογόνους αδένες, καθώς και την ρινική κοιλότητα ή τους ρινικούς κόλπους. Αν και είναι σπάνιοι τύποι καρκίνου, τείνουν να έχουν άσχημη πρόγνωση, εν μέρει επειδή αντίστοιχα σπάνια τους λαμβάνουμε υπόψη. Έτσι, μοιραία, συχνά ανακαλύπτονται όταν είναι πλέον σε πολύ προχωρημένο για θεραπεία στάδιο.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση του καρκίνου των κόλπων ή της ρινικής κοιλότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλό και κυμαίνεται στο 58%. Ωστόσο, αν τον εντοπίσετε νωρίς, αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 84%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Όπως συμβαίνει με άλλους καρκίνους, η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για την ανάρρωση και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε, όταν πρόκειται για τον καρκίνο της μύτης και των ρινικών κόλπων. Και σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχει ένα σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα δόντια σας και το οποίο μπορεί να σημαίνει σοβαρό πρόβλημα.

Ο πόνος στα άνω δόντια (όπως και δόντια που έχουν χαλαρώσει ή τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν πλέον καλά) μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο στον ρινικό κόλπο ή καρκίνο της ρινικής κοιλότητας. Αυτοί οι καρκίνοι εκδηλώνονται συνήθως με την μορφή καρκινωμάτων πλακωδών κυττάρων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), αυτή η μορφή καρκίνου ξεκινά μολύνοντας «τα λεπτά, επίπεδα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των ρινικών κόλπων και την ρινική κοιλότητα», αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Αν και οι καρκίνοι της μύτης και των ρινικών κόλπων είναι κάπως σπάνιοι, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου, λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • το αν καπνίζετε ή όχι
  • το αν εκτίθεστε σε υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • το αν έχετε μολυνθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και
  • το αν στην εργασία σας εκτίθεστε σε αερομεταφερόμενα χημικά ή ερεθιστικά

Καρκίνος συμπτώματα στα δόντια

Αν και αυτός ο τύπος πόνου στα άνω δόντια μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί επίσης να είναι ένα πολύ-πολύ μικρότερο πρόβλημα: μια απλή λοίμωξη των ρινικών κόλπων.

«Ο πόνος στα άνω πίσω δόντια είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στις καταρροϊκές παθήσεις», αναφέρει ο οδοντίατρος Alan B. Carr. «Τα ιγμόρεια είναι ζεύγη κενών χώρων στο κρανίο, που συνδέονται με τη ρινική κοιλότητα. Εάν έχετε ιγμορίτιδα, οι ιστοί σε αυτούς τους χώρους φλεγμαίνουν, προκαλώντας συχνά πόνο», εξηγεί.

Ο δρ. Carr προσθέτει ότι τα άνω πίσω δόντια συνήθως επηρεάζονται λόγω της εγγύτητάς τους στην κοιλότητα του ρινικού κόλπου. Κατά συνέπεια, «κάποια βλάβη ή μόλυνση σε ένα δόντι μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη (χρόνια) ιγμορίτιδα», λέει.

Ο καρκίνος την εποχή του κορωνοϊού

Τη δύσκολη εξίσωση της νόσησης από καρκίνο εν μέσω πανδημίας μελέτησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ από κοινού με την IQVIA. Στη δεύτερη πανελλαδική έρευνα σχετικά με τη στάση των ασθενών με καρκίνο και όσων έχουν επιβιώσει από την ασθένεια κατά την πανδημία, συμμετείχαν 512 άτομα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για γυναίκες (82%) και άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών (50%).

Ελλιπή κρίνουν την ενημέρωση που έλαβαν, ως ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, από την πολιτεία. Στο ερώτημα εάν υπήρξαν έγκαιρες οδηγίες και συστάσεις από το υπουργείο για τους ασθενείς με καρκίνο, το 52% απαντά αρνητικά, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η αρνητική απάντηση αντιπροσώπευε μόλις το 44%. Είναι δε ενδεικτικό ότι 17% απαντά θετικά, μεταξύ των νοσούντων, όμως, το ποσοστό περιορίζεται σε μόλις 13%. Επίσης, οι ερωτώμενοι κρίνουν συνολικά πιο αυστηρά την κυβέρνηση τώρα, μετά το πέρας τριών κυμάτων πανδημίας, απ’ ό,τι το περασμένο καλοκαίρι. Το 42% κρίνει τις ενέργειές της τώρα ως μη αποτελεσματικές, ενώ τότε μόλις ένα 10% κρατούσε τέτοια στάση. Αντιστοίχως, 45% θεωρούν τις κυβερνητικές αποφάσεις μέτρια αποτελεσματικές (έναντι 27% πέρυσι) και 13% πολύ αποτελεσματικές (έναντι 64%).

Ως βασικότερη πηγή ενημέρωσης αναφέρουν το Διαδίκτυο (69%), την τηλεόραση (63%), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (33%), τους επαγγελματίες υγείας (22%), το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον (21%) και τον σύλλογο ασθενών (18%). Η εργασιακή τους καθημερινότητα άλλαξε, σε ποσοστά ανάλογα του υπόλοιπου πληθυσμού, με το 42% των αυτοαπασχολουμένων να συνεχίζει όπως πριν, με 33% των εργαζομένων να κάνουν τηλεργασία και με 20% να τίθενται σε αναστολή. Πάντως, σε ποσοστό 64% δηλώνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κάλυψαν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες του εκάστοτε εργαζομένου.

Σοβαρότερες ήταν οι επιπτώσεις στην παρακολούθηση της υγείας τους, δεδομένου ότι το 50% των ασθενών διεγνώσθη με καρκίνο εν μέσω πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, 35% δηλώνουν ότι η επικοινωνία με τον γιατρό τους έγινε πιο δύσκολη, ωστόσο η θεραπεία τους δεν επηρεάστηκε. Μόνο 14% απαντούν ότι καθυστέρησε η έναρξη της ακτινοθεραπείας/χημειοθεραπείας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξέλιξη της νόσου, 6% καθυστέρησε το χειρουργείο τους και 2% μετατράπηκε η ενδοφλέβια χημειοθεραπεία σε χημειοθεραπεία που χορηγείται από το στόμα.

Οι ίδιοι απαντούν ότι η πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας ήταν απρόσκοπτη με εξαίρεση τη διαδικασία εμβολιασμού, στην οποία το 31% δήλωσε αδυναμία ή μεγάλη δυσκολία πρόσβασης. Τέλος, το 49% των ασθενών υποχρεώθηκε να κάνει επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της νόσου λόγω της πανδημίας.
Αντίστοιχο πρόβλημα στο κλείσιμο ραντεβού για το εμβόλιο αντιμετώπισαν και οι επιβιώσαντες καρκίνου σε ποσοστό μάλιστα 30%. Σε επιπλέον έξοδα προέβη και το 40% των επιβιώσαντων, εκ των οποίων το 50% δηλώνει δυσκολία στην επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, καθυστερήσεις και ακυρώσεις ραντεβού, επαναληπτικών εξετάσεων, ακόμη και αποκλεισμό από τα νοσοκομεία. Πάντως και οι μεν και οι δε αξιοποίησαν σε ποσοστό 75% τις ψηφιακές εφαρμογές, ιδίως δε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (89%).

Οπως ήταν αναμενόμενο, 4 στους 10 προβληματίζονται για τις παρενέργειες και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, το 72% των συμμετεχόντων έχει εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί, με μόνο ένα 10% να μην προτίθεται να εμβολιαστεί. Το 68% (78% όσων κάνουν την τρέχουσα περίοδο θεραπεία) ζήτησε τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού του πριν από τον εμβολιασμό. Στη συντριπτική τους δε πλειονότητα (8/10) θεωρούν ότι πρέπει ως καρκινοπαθείς να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share