Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή στους νέους: Αυτό κάνουν και μπορεί να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μια συνήθεια που όλοι μας έχουμε...

10 Αυγούστου 2021 18:38
Προσοχή στους νέους: Αυτό κάνουν και μπορεί να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που, δυστυχώς, μπορεί να «χτυπήσει» σε αρκετές συνθήκες, αλλά και σε όλες τις ηλικίες, με τους νέους να αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο κίνδυνο, συνδεδεμένο ακόμη και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, στην αυξανόμενη τάση της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες ρίχνει φως νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ως «ένοχο» τα αναψυκτικά και όσα ποτά περιέχουν ζάχαρη. Είναι φανερό μάλιστα από τους αριθμούς ότι ο κίνδυνος έχει σχεδόν διπλασιαστεί για τους γεννηθείς τη δεκαετία του ’90, σε αντίθεση με όσους έχουν γεννηθεί κοντά στη δεκαετία του ’50.

Παρότι τα τελευταία χρόνια και με τη συνεχή επισήμανση των ειδικών για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ροφημάτων, η «ζημιά» έχει ήδη γίνει, μιας και τα ζαχαρούχα ποτά υπήρξαν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων και δη των νέων από το 1977 έως το 2001. Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα στατιστικά: τα ποσοστά της πρόσληψης των θερμίδων από ζαχαρούχα ποτά αυξήθηκε από 5.1% στο 12.3% για τις ηλικίες 19 έως 39 ετών ενώ όσον αφορά τα παιδιά από το 4.8% σκαρφάλωσε στο 10.3%. Βέβαια, έως το 2014 τα ποσοστά έχουν πέσει κατακόρυφα, όμως ακόμα και σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 7% των Αμερικανών εξακολουθεί να καταναλώνει αναψυκτικά.

Η προκειμένη μακροχρόνια έρευνα μελέτησε 94.464 νοσηλεύτριες, από το 1991 έως το 2015, από την ηλικία 24 έως 42 ετών. Ακόμα, εξετάσθηκε και μια υπο-ομάδα 41.272 νοσοκόμων οι οποίες δήλωσαν απλά την κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών κατά την εφηβική ηλικία, από τα 13 έως τα 18 έτη. Τα ποτά που μπήκαν στο μικροσκόπιο ήταν τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα ζαχαρούχα τσάγια, ενώ παράλληλα εξετάσθηκε και η κατανάλωση φρουτοχυμών.

καρκίνος εντέρου σημάδια

Μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια, καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκρίνοντας την ποσότητα των ποτών που καταναλώθηκε, όσες γυναίκες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα από 400 ml καθημερινά, είχαν έως και διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν μόλις μια μερίδα από τα ζαχαρούχα ποτά, δηλαδή λίγο λιγότερο από 250 ml.

Eπιπλέον, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 16% με κάθε αύξηση στις μερίδες. Όσον αφορά την κατανάλωση κατά τα εφηβικά χρόνια, μια μερίδα ισοδυναμούσε με 32% υψηλότερο κίνδυνο ενώ η αντικατάσταση τους με καφέ ή γάλα χαμηλών λιπαρών μείωνε τον κίνδυνο κατά 17 έως 36%, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψιν η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ.

Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των φρουτοχυμών με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ας σημειωθεί ότι στην ανάλυση λήφθηκαν υπόψιν και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η φυλή, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η χρήση εμμηνοπαυσιακών ορμονών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, η έρευνα έδειξε μόλις μια συσχέτιση χωρίς να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Yin Cao, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis, τονίζει ότι μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υψηλή χοληστερόλη αλλά και η φλεγμονή στο έντερο θα μπορούσαν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο ως αιτία καρκίνου στα νεότερα άτομα σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα, προσδιορίζοντας όμως ότι οι ακριβείς πιθανοί μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.

Καρκίνος παχέος εντέρου αναψυκτικά

Τι είναι ο καρκίνος;

Η προέλευση της λέξης «καρκίνος» αποδίδεται στον Ιπποκράτη, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως «πατέρας της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις αυτές αναφέρονται στα καβούρια, τα οποία θυμίζουν τον καρκίνο, αφού οι ακτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων φέρνουν αμυδρά στο μυαλό τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού. Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης. Οργανικά, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων. Συνεπώς, η κατανόηση του καρκίνου προϋποθέτει μία μικρή αναφορά σχετικά με το τι συμβαίνει όταν φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν νέα κύτταρα (χωρίς να τα χρειάζεται ο οργανισμός) και -παράλληλα- δεν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι.

Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου.

Ο καρκίνος συνήθως δεν επηρεάζει μόνο ένα όργανο του σώματος και δεν έχει μία μορφή. Μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε ιστό του σώματος και να έχει τελείως διαφορετική μορφή σε κάθε σημείο του σώματος. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και δεν αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ένα είδος έχει τον δικό του τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι στην ουσία όγκοι εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία, των οποίων τα κύτταρα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και στα όργανα και τελικά αναπτύσσονται σε συγκεκριμένους ιστούς.

καρκίνος εντέρου πόνος

Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Δεν είναι όμως όλοι οι όγκοι επικίνδυνοι. Οι καλοήθεις όγκοι δεν ονομάζονται καρκινικοί, δεν κάνουν μετάσταση και δεν είναι επικίνδυνοι για τη ζωή του ατόμου. Οι περισσότεροι καρκίνοι παίρνουν το όνομά τους από τον τύπο του κυττάρου ή του οργάνου από το οποίο αρχίζουν. Αν κάνουν μετάσταση ο νέος όγκος φέρει το ίδιο όνομα με τον αρχικό.

Ορισμένοι όγκοι παίρνουν το όνομά τους από τον επιστήμονα που τους ανακάλυψε (π.χ. Hodgkin, Brenner). Αλλοι ιατρικοί όροι που χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν την ύπαρξη καρκινικής νόσου είναι οι όροι κακοήθης όγκος, καρκίνωμα και νεόπλασμα.

Εάν δεν θεραπευτούν, οι καρκίνοι μπορούν τελικά να προκαλέσουν τον θάνατο. Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν. Πολλοί θεραπεύονται, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς.

Στους άνδρες οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη. Στις γυναίκες οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του μαστού, των γεννητικών οργάνων (μήτρας-ωοθήκης). Ανεξάρτητα από το φύλο ο καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα) και οι όγκοι του εγκέφαλου τελευταία έχουν αυξηθεί πολύ.

Οι 15 πιο συχνοί καρκίνοι είναι οι εξής: του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος, του προστάτη, του εντέρου, του λάρυγγα, του ήπατος, του οισοφάγου, του θυρεοειδούς, του εγκεφάλου, των νεφρών, της μήτρας, οι λευχαιμίες και τέλος τα λεμφώματα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share