Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

14+1 σούπερ τροφές για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τις αϋπνίες και να αποκτήσετε ενέργεια με φυσικό τρόπο!

Ξεκινήστε τες αμέσως!

9 Αυγούστου 2021 14:44
14+1 σούπερ τροφές για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τις αϋπνίες και να αποκτήσετε ενέργεια με φυσικό τρόπο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τροφές: Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και βιταμίνης Κ στο σώμα σας. Σας παρουσιάζουμε μερικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε. Παράλληλα δείτε με ποιες τροφές απομακρύνεται ο καρκίνος.

Μαγνήσιο

Οφέλη

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε τουλάχιστον 300 διαφορετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Βοηθάει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών από αμινοξέα. Γι ‘αυτό χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει το άγχος και καταπολεμά την κόπωση.

Το μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψει συχνούς πονοκεφάλους και να βοηθήσει στη θεραπεία της ημικρανίας. Η ανεπάρκεια του μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης, προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και αϋπνία.

Τροφές με Μαγνήσιο

Πηγές

Η συνιστώμενη ημερησία δόση μαγνησίου είναι 400 mg για άνδρες ηλικίας 19-30 ετών και 420 mg για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για τις γυναίκες, 310 mg για ηλικίες 19-30 ετών και 320 mg για μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές για να πάρετε την καθημερινή σας δόση μαγνησίου:

  • Σπανάκι
  • Ξηροί καρποί
  • Καστανό ρύζι
  • Ψωμί (ειδικά ολικής αλέσεως)
  • Ψάρι
  • Κρέας
  • Αβοκάντο
  • Βιταμίνη Κ

Οφέλη

  • Η βιταμίνη Κ συνθέτει πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και τη διακοπή της αιμορραγίας. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει υπερβολικούς μώλωπες ή αιμορραγία.
  • Άλλα οφέλη της βιταμίνης Κ που έχουν προταθεί αλλά δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως επιστημονικά, περιλαμβάνουν προστασία από την ασβεστοποίηση των αρτηριών και βαλβίδων και μειωμένο κίνδυνο τόσο της νόσου του Alzheimer όσο και του καρκίνου του προστάτη.
  • Συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για να μεταφέρει ασβέστιο στα οστά και δεσμεύεται σε αυτά, κάνοντας τα οστά σας πιο δυνατά. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Πηγές

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Κ ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το βάρος. Ωστόσο, ένας απλός οδηγός για ενήλικες είναι 0,001 mg βιταμίνης Κ ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές για να πάρετε την καθημερινή σας δόση βιταμίνης Κ:

  • Βότανα όπως βασιλικός, φασκόμηλο, θυμάρι, μαϊντανός, κόλιανδρος, μαντζουράνα και σχοινόπρασο.
  • Λαχανικά όπως καλαμπόκι, σπανάκι, φύλλα των παντζαριών, γογγύλια, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, μαρούλι, σέλινο και iceberg μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι.
  • Καυτερά μπαχαρικά όπως πιπέρι καγιέν, πάπρικα, σκόνη τσίλι και κάρυ.
  • Άλλες σπουδαίες πηγές: σπαράγγια, μάραθος, πράσα, τουρσιά, σόγια, ελαιόλαδο και αποξηραμένα φρούτα.

Φροντίστε να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου και βιταμίνης Κ, καθώς η υπερβολική χρήση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει το απαραίτητο μαγνήσιο και βιταμίνη Κ για το σώμα σας!

Βιταμίνη Κ

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές - Δείτε ποιες είναι αυτές

Τροφές: Μια θρεπτική ουσία στο κρέας και τα αυγά μπορεί να "συνεργάζεται" με τα βακτήρια του εντέρου για να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές σε πήξη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η αυξημένη πήξη του αίματος προκαλεί θρόμβους, οι οποίοι με την σειρά τους εκτοξεύουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η “ένοχη” χολίνη που αυξάνει την “ΤΜΑΟ”

Αυτή η θρεπτική ουσία, που υπάρχει εν αφθονία στο κρέας και το αυγό ονομάζεται χολίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν σε 18 υγιείς εθελοντές συμπληρώματα χολίνης, αυξήθηκε στον οργανισμό εκείνων η παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται TMAO. Αυτό, με τη σειρά του, αύξησε την τάση των κυττάρων του αίματος να πήζουν και να δημιουργούν θρόμβους.

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Το TMAO είναι συντομογραφία για την ουσία Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης(trimethylamine N-oxide – ΤΜΑΟ). Παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου χωνεύουν χολίνη και ορισμένες άλλες ουσίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα TMAO στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στη νέα μελέτη, δρ Stanley Hazen.

Αυτά τα ευρήματα, όπως είπε, δίνουν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις ότι η χολίνη αναπροσαρμόζει την παραγωγή TMAO στο ανθρώπινο έντερο, το οποίο στη συνέχεια καθιστά τα αιμοπετάλια (έναν τύπο κυττάρων αίματος) πιο επιρρεπή στη συγκόλληση (σχηματισμός θρόμβων). Η χολίνη βρίσκεται σε διάφορες τροφές, αλλά είναι πιο συγκεντρωμένη σε ζωικά προϊόντα όπως κρόκοι αυγών, βοδινό κρέας και κοτόπουλο.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές - Δείτε ποιες είναι αυτές

Πώς έγινε η έρευνα

Ο δρ Hazen είπε ότι, μαζί με τους συναδέλφους του στην κλινική Cleveland, ήθελαν να απομονώσουν τις επιπτώσεις της χολίνης στα επίπεδα TMAO των ανθρώπων και στη λειτουργία των αιμοπεταλίων τους. Έτσι, εστίασαν την μελέτη τους σε συμπληρώματα διατροφής. Οι ερευνητές έδωσαν σε συνολικά 18 υγιείς ενήλικες (δέκα κρεατοφάγους και οκτώ χορτοφάγους/βίγκαν) συμπληρώματα χολίνης για δύο μήνες.

Τα συμπληρώματα παρείχαν στους συμμετέχοντες περίπου 450 χιλιοστόγραμμα χολίνης καθημερινά, κάτι που αναλογεί σε ποσότητα χολίνης που θα έπαιρνε κανείς από δύο ή τρία αυγά, δήλωσε ο δρ Hazen. Έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη, τα συμπληρώματα διατροφής είχαν δεκαπλασιάσει (!) κατά μέσο όρο τα επίπεδα TMAO των συμμετεχόντων. Και οι εξετάσεις αίματός τους έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια τους είχαν γίνει πιο επιρρεπή σε πήξη.

Τι σημαίνει αυτό

“Αυτή η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους η TMAO μπορεί να συμβάλει στην καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο δρ J. David Spence, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη και είναι διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο Πρόληψης Εγκεφαλικού και Αθηροσκλήρωσης στο πανεπιστήμιο Western, στο Οντάριο του Καναδά.

Για τους υγιείς συμμετέχοντες στην μελέτη, είπε ο δρ Spence, η αύξηση της TMAO από την αυξημένη χολίνη μπορεί και να μην είναι ανησυχητική. Αλλά, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο σε άτομα με ήδη αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ο δρ Spence προτείνει ότι όσοι έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, να περιορίσουν την κατανάλωση κρόκων αυγών, βοδινού κρέατος και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές

Σώζουν η μεσογειακή διατροφή και η ασπιρίνη

Ο δρ Hazen από την πλευρά του είχε κάποιες παρόμοιες συμβουλές: “Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι. Αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερα λαχανικά και γενικά χορτοφαγικά γεύματα”. Επισήμανε, επίσης, ότι η μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά και ψάρια) είναι η καλύτερη επιλογή. Σε μια προηγούμενη μελέτη, μάλιστα, ο δρ Hazen και η ομάδα του διαπίστωσε ότι μια χημική ένωση σε ελαιόλαδο εμποδίζει τον σχηματισμό της TMAO.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε και μια άλλη χημική ένωση που μπορεί να αντιμετωπίσει την TMAO: η ασπιρίνη σε χαμηλή δοσολογία! Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, οι ερευνητές έδωσαν σε μερικούς συμμετέχοντες 85 mg ασπιρίνης την ημέρα (μια μικρή ασπιρίνη, ή περίπου μισή ασπιρίνη), επιπλέον των συμπληρωμάτων χολίνης. Αυτό, όπως αποδείχθηκε, μείωσε την αύξηση της TMAO και την αλλαγή στην δραστηριότητα των αιμοπεταλίων.

Οι γιατροί ήδη συνταγογραφούν μικρή δοσολογία ασπιρίνης σε ορισμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Είναι πιθανό, είπε ο δρ Hazen, ότι η επίδραση της ασπιρίνης στην TMAO είναι ένας λόγος που βοηθάει στην αποφυγή του καρδιαγγειακού προβλήματος.

Η σημασία του μικροβιώματος

Η παρούσα μελέτη είναι μικρή και προκαταρκτική. Αλλά είναι η τελευταία σε μια σειρά ερευνών που δείχνουν ότι το μικροβίωμα στο έντερο παίζει βασικό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, είπε ο δρ Spence. Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο. Ο δρ Spence δήλωσε ότι οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν το πώς τα βακτήρια του εντέρου και τα υποπροϊόντα τους επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ελπίδα, είπε, είναι να καταλάβουμε ποια είναι εκείνη η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου που υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και -ενδεχομένως- να χρησιμοποιήσουμε προβιοτικά (“καλά” βακτηρίδια) συμπληρώματα για να συμβάλλουμε στη θεραπεία των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Υπάρχουν, βεβαίως, πολλοί παράγοντες για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, από την ηλικία και την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) έως τον διαβήτη και το κάπνισμα, επεσήμανε ο δρ Hazen. “Απλά λέμε ότι ένα μέρος αυτού του κινδύνου σχετίζεται και με το μικροβίωμα του εντέρου”, πρόσθεσε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share