Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Πως να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι «καρκινογόνες»

Δώστε προσοχή!

8 Αυγούστου 2021 12:19
Πως να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι «καρκινογόνες»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πατάτες τηγανιτές: Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη σε ακρυλαμίδιο. Πρόκειται για χημική ουσία που αναπτύσσεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχηματίζεται από μια χημική αντίδραση των σακχάρων με ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη. Παράλληλα δείτε και ένα κόλπο για να τις καθαρίσετε εύκολα.

Πως να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι «καρκινογόνες»

Πως θα εξασφαλίζετε ότι οι πατάτες σας δεν περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο:

  • Τηγανίζετε πάντα με ελαιόλαδο.
  • Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι για πάνω από 2 – 3 φορές.
  • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.
  • Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 λεπτά.
  • Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα.
  • Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα.

Σας έχουν περισσέψει τηγανητές πατάτες και θέλετε να τις ζεστάνετε ξανά; Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις σπιτικές τηγανητές πατάτες, ειδικά αν είναι καλοτηγανισμένες; Μια μερίδα τραγανές και λαχταριστές τηγανητές πατάτες είναι ιερό πράγμα για πολλούς καλοφαγάδες. Το κακό είναι ότι πρέπει να τρώγονται φρέσκες, αλλιώς χαλάει όλη η γεύση και η υφή τους.

Δεν συμβαίνει συχνά να περισσεύουν τηγανητές πατάτες, αλλά όταν συμβεί αυτό, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να τις ξαναζεστάνετε σωστά. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι κρύες τηγανητές πατάτες δεν αρέσουν σε κανέναν! Επίσης, με αυτό το κόλπο θα φτιάξετε τέλειες, τραγανές πατάτες φούρνου.

Όταν κρυώσουν, το νερό που ήταν στο εσωτερικό τους βγαίνει προς τα έξω, με αποτέλεσμα να γίνονται λιπαρές, κοκκώδεις και καθόλου νόστιμες. Ιδού ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε νέα πνοή στις τηγανητές πατάτες που σας περίσσεψαν.

Στον φούρνο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τις τηγανητές πατάτες ξανά σαν φρέσκες, είναι να τις ζεστάνουμε στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Ωστόσο, εμείς θα σας πούμε ότι στο crash test τηγάνι-φούρνος, ο φούρνος βγαίνει νικητής. Θα χρειαστεί να περιμένετε να προθερμανθεί ο φούρνος, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, με τις πατάτες να βγαίνουν σχεδόν σαν φρέσκες, τραγανές εξωτερικά και αφράτες μέσα.

Σας έχουν περισσέψει τηγανητές πατάτες και θέλετε να τις ζεστάνετε ξανά

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Απλώνετε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις αφήνετε για μερικά λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Tip: Τοποθετήστε τις πατάτες σε τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο πριν το ψήσιμο, έτσι ώστε να γίνουν τραγανές από όλες τις πλευρές.

Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και μυρωδικά και θα είναι σχεδόν σαν να βγήκαν μόλις από το τηγάνι.

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε

Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να είναι ό,τι πιο βολικό και χρήσιμο έχουμε στην κουζίνα μας, αλλά πιστέψτε μας, είναι ο χειρότερος τρόπος για να ξαναζεστάνετε τις τηγανητές πατάτες. Χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων ουσιαστικά θερμαίνουμε το φαγητό από μέσα προς τα έξω. Έτσι, οι τηγανητές πατάτες θα βγουν μαλακές και όχι τραγανές όπως θα γίνουν αν χρησιμοποιήσετε τον κανονικό φούρνο.

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε

Μαρμελάδα μπέικον: Φτιάξε την πιο viral συνταγή με τις 15 εκατ. προβολές!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια λωρίδα τραγανού και λαχταριστού μπέικον; Είτε μέσα σε μπέργκερ είτε μαζί με αυγά για το πρωινά του Σαββατοκύριακου, το μπέικον είναι και πάντα θα είναι ακαταμάχητο.

Όσους για τους τρόπους που μπορείτε να το αξιοποιήσετε, αυτοί είναι πολλοί και ευφάνταστοι. Τι θα λέγατε για μια μαρμελάδα μπέικον; Ναι, σωστά διαβάσετε. Γίνεται και μαρμελάδα το μπέικον, η οποία μάλιστα είναι πεντανόστιμη και ταιριάζει υπέροχα με πολλά πιάτα. Επίσης, δοκίμασε τη συνταγή για ρυζόγαλο με μαρμελάδα...ροδάκινο!

Η μαρμελάδα μπέικον είναι μία από τις πιο πρόσφατες συνταγές του Γκόρντον Ράμσεϊ που έχουν γίνει viral, ενθουσιάζοντας τους χρήστες του TikTok και όχι μόνο. Αυτή η ιδιαίτερη και λαχταριστή μαρμελάδα που περιέχει επίσης καραμελωμένα κρεμμύδια και καφέ, είναι ιδανική για να την απολαύσετε μαζί με τα αυγά σας πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή να τη βάλετε στα σπιτικά burgers.

Μαρμελάδα μπέικον: Φτιάξε την πιο viral συνταγή με τις 15 εκατ. προβολές!

Ο φημισμένος σεφ μας δείχνει για ακόμη μια φορά πως αν έχουμε τη διάθεση μπορούμε να ανεβάσουμε ένα συνηθισμένο πιάτο σε άλλο γευστικό επίπεδο. Δείτε το βίντεο και στη συνέχεια τη συνταγή του Ράμσεϊ για να τη φτιάξετε και εσείς.

@gordonramsayofficial

Ready to change your ##toast game this week ?? My ##bacon jam toast ##recipe will do the trick !! ##learnontiktok ##cooking

♬ Bacon Jam Toast - Gordon Ramsay

Μαρμελάδα μπέικον

Υλικά

  • 450 γρ. μπέικον, κομμένο σε κομμάτια 1 εκ.
  • 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμύδια εσαλότ, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
  • 125 ml έτοιμο, φρεσκοκομμένο καφέ
  • 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο
  • 1/4- 1/2 κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση

Βάζουμε το μπέικον σ' ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το σοτάρουμε ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να βγει το λίπος του και να αρχίζει να γίνεται τραγανό, περίπου 10 λεπτά. Με μια τρύπια κουτάλα αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.

Πετάμε το λίπος του μπέικον και αφήνουμε περίπου 1 κουταλιά της σούπας λίπος στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα εσαλότ. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό εάν το τηγάνι αρχίσει να στεγνώνει

Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, επιστρέφουμε το μπέικον στο τηγάνι και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, τον καφέ, το μηλόξυδο και το μπούκοβο. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 1 λεπτό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιβογράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πιει τα υγρά του και να γίνει παχύρρευστο το μείγμα, περίπου μιάμιση με δύο ώρες. Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τη φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Η "παρεξηγημένη" μαρμελάδα ντομάτας που θα συνοδεύσει τέλεια όλα τα τυριά σας

Γλυκιά με φλογερό κόκκινο χρώμα, η μαρμελάδα ντομάτα είναι σίγουρα μια από τις νοστιμότερες μαρμελάδες που έχετε δοκιμάσει! Μπορεί να την χρησιμοποιούμε κυρίως στις σαλάτες και τα φαγητά, όμως η ντομάτα είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο, με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα. Φυσικά, μην ξεχνάμε πως οι ντομάτες εκτός από γευστικότατες έχουν και πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, δείτε εδώ πώς οι ντομάτες σώζουν από τον καρκίνο.

Αν βρείτε λοιπόν ώριμες, ακόμα και παραγινομένες, ντομάτες σε καλή τιμή, προμηθευτείτε μια καλή ποσότητα για να τη δοκιμάσετε.

Υλικά:

  • 2,5 κιλά ντομάτες περίπου
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 μικρό κλαδάκι αρμπαρόριζα (προαιρετικό αλλά δίνει άρωμα, μην το παραλείψετε)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Οδηγίες:

  • Βάζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για λίγα λεπτά.
  • Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρώντας τα σπόρια.
  • Τις πιέζουμε με τα χέρια μέσα σε ένα σουρωτήρι, πάνω από ένα μπολ, για να αφαιρέσουμε τα περισσότερα υγρά.
  • Τον χυμό τους τον κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τις στραγγισμένες ντομάτες σε μια κατσαρόλα και τις διαλύουμε λίγο με το χέρι σε πιο μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για 2 ώρες.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αυτό που αφήσαμε στην άκρη και την αρμπαρόριζα.
  • Μπορείτε αν θέλετε, να τυλίξετε την αρμπαρόριζα μέσα σε ένα κομμάτι γάζα και να το κρεμάσετε από το χέρι της κατσαρόλας με ένα σπαγκάκι μέσα στο μείγμα της μαρμελάδας. Έτσι δεν υπάρχει κανένας φόβος να διαλυθεί κατά το βράσιμο.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίζουμε τον παχύ αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
  • Μην σας προβληματίσει αν η μυρωδιά στην αρχή θυμίζει σάλτσα ντομάτας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό!
  • Περίπου μετά από 1 ώρα βρασμού, η μαρμελάδα πρέπει να αρχίσει να πήζει. Τότε, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, όταν αρχίσει και στέκεται ρευστή πάνω στο κουτάλι. Να μην κυλά δηλαδή σαν νερό αλλά σαν ρευστή μάζα.
  • Μόλις η μαρμελάδα ντομάτα κρυώσει, την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε αμέσως και γυρνάμε τα βάζα ανάποδα για μισή ωρίτσα.

μαρμελάδα ντομάτα

Πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας για τυριά…

Ταιριάζει καταπληκτικά με τα κατσικίσια τυριά, αλλά μια χαρά σερβίρετε και δίπλα σε μια γραβιέρα. Την έφτιαχνα παλιά και συνήθιζα να την αρωματίζω με ένα κλαράκι λεμονοθύμαρο. Η ιδέα της βανίλιας όμως, που είδα κάποτε στο αμερικάνικο περιοδικό Saveur, μου άλλαξε τη συνήθεια!

Υλικά:

  • ½ κιλό κατακόκκινα ντοματίνια
  • μισό μπαστουνάκι βανίλιας
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι πηκτίνη (στα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • ½ κουταλάκι κόκκους ροζ πιπέρι

Οδηγίες:

  • Σε ένα γυάλινο μπολ κόβω τα ντοματίνια στη μέση και τα ανακατεύω με τη ζάχαρη (εκτός από μια κουταλιά), τα σποράκια της βανίλιας και τους κόκκους του πιπεριού.
  • Σκεπάζω το μπολ και αφήνω τα ντοματίνια να μαριναριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Τα αδειάζω σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τα αφήνω να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για ένα τέταρτο περίπου, ανακατεύοντας πότε – πότε και ξαφρίζοντας αν χρειάζεται. Στο τέταρτο ρίχνω το χυμό του λεμονιού και την πηκτίνη ανακατεμένη με την κουταλιά ζάχαρη που κράτησα στην αρχή. Ανακατεύω για να διαλυθεί η πηκτίνη και αφήνω τα ντοματίνια να βράσουν άλλα 5 λεπτά.
  • Αφήνω τη μαρμελάδα να κρυώσει και την φυλάω στο ψυγείο για μια-δυο εβδομάδες. Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, τη μοιράζω έτσι όπως είναι ζεστή σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια (που τα έχω πλύνει με ζεστό νερό και τα έχω βάλει αναποδογυρισμένα σε πετσέτα για 10 λεπτά στο φούρνο στους 100°C).

Πηγή: elmagazino.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share