Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία

Ποιες είναι αυτές;

7 Αυγούστου 2021 19:37
Οι τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Μάλιστα υπάρχει ολόκληρος κλάδος της ψυχιατρικής, η Διατροφική Ψυχιατρική, που χρησιμοποιεί τη διατροφή ως μέρος της θεραπείας του ασθενούς. Κι ενώ υπάρχουν τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση, υπάρχουν άλλες που την καταστρέφουν.

Και όταν αυτές οι τροφές βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, τότε μπορεί να μας χαλάνε τη διάθεση, χωρίς να το γνωρίζουμε.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Καφεΐνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους με έναν καφέ που τους δίνει ενέργεια για να ξυπνήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καφές και γενικότερα η καφεΐνη (που περιέχεται σε ροφήματα και αναψυκτικά), είναι καταστροφική για την ψυχική μας υγεία. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης (= 400 γρ., δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια καφέ) έχει αρνητικές επιπτώσεις στο άγχος, καθώς δίνει υπερβολικά ερεθίσματα στην περιοχή του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται την απειλή και τις φοβίες. Παράλληλα, η καφεΐνη βλάπτει τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το άγχος

τροφές ψυχική υγεία καφείνη

Αλκοόλ

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ τη νύχτα, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να το μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου μας. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και μια ώρα ύπνου λιγότερη έχει αρνητική επίπτωση στον τρόπο που προσλαμβάνουμε τις θερμίδες αλλά και στη διάθεσή μας.

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι καταστροφικά μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, κάτι που προκαλεί κακή διάθεση και άγχος.

Τηγανητά

τηγανητά ψυχική υγεία

Ξέρουμε ότι τα τηγανητά είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία μας. Δεν ξέραμε όμως πόσο επιβλαβή είναι και για τη διάθεσή μας. Ουσιαστικά τα τηγανητά δεν προσφέρουν τίποτα καλό στον οργανισμό μας. Αντιθέτως, τον καταστρέφουν σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του 2016, η υπερκατανάλωση junk food κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη.

Επομένως, η υγιεινή διατροφή είναι η λύση για να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα 8+1 φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να αγγίξουν περίσσευμα από ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη μέρα, ενώ άλλοι χαίρονται με την ιδέα να φάνε ένα φαγητό που είναι ήδη έτοιμο, και χρειάζεται απλά ένα ζέσταμα. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το ξαναζέσταμα μερικών αγαπημένων τροφίμων μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας, ειδικά αν δεν έχει φυλαχτεί σωστά. Παράλληλα δείτε και ποια είναι τα φαγητά που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια σας.

Αυτή είναι η λίστα με κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν

Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνουμε, καθώς το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη. Αν π.χ. έχετε φτιάξει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη τη σούπα ή είτε να αφαιρέστε το σέλινο, πριν το ζεστάνετε για να φάτε την υπόλοιπη. Αν τη ξαναζεστάνετε, τότε θα απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

Σέλινο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Μανιτάρια

Τα μαγειρεμένα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε σύνθετες πρωτεΐνες. Το ξαναζέσταμα των μανιταριών μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και να παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Αν θέλετε να φάτε μανιτάρια που μαγειρεύτηκαν την προηγούμενη μέρα, φάτε τα κρύα!

Μανιτάρια: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως και τα μανιτάρια, περιέχει πρωτεΐνες που έχουν αρνητική επίδραση όταν ξαναζεσταίνεται. Όταν ένα κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, λαμβάνουν χώρα αλλαγές στη σύνθεση των πρωτεϊνών, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αν πρέπει να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μαγειρεμένο και από το εσωτερικό του βγαίνει καυτός ατμός. Για να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα κοτόπουλου χωρίς να χρειαστεί να το ζεστάνετε, προσθέστε το σε κρύα σαλάτα ή σε ένα κρύο σάντουιτς.

Κοτόπουλο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Σπανάκι και μαρούλι

Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται για δεύτερη φορά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή, εξαιτίας των μικροοργανισμών που περιέχουν. Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, να γίνουν τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όταν ξαναζεσταίνονται.

Σπανάκι και μαρούλι

Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότητα. Το ξαναζέσταμα των αυγών σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε βραστών είτε τηγανιτών, μπορεί να τα κάνει τοξικά και να προκαλέσει προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα. Ποτέ μην ζεσταίνετε ξανά μια ομελέτα ή βραστά αυγά, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχουν, καταστρέφεται όταν κατ ‘επανάληψη εκτίθενται σε θερμότητα.

Αυγά: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Ρύζι

Το ξαναζέσταμα του ρυζιού δεν είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα, αλλά η φύλαξή του. Αφήνοντας το βρασμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα, είτε για να κρυώσει είτε όταν το σερβίρετε σε δείπνο ή σε ένα πάρτι, μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Φυλάξτε το ρύζι που περισσεύει σε ένα αεροστεγές δοχείο, αμέσως μετά το μαγείρεμα και το ζέσταμα θα είναι ασφαλές.

Ρύζι: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Γογγύλια και τεύτλα

Τα γογγύλια και τα τεύτλα είναι κοινά λαχανικά σε σούπες και μαγειρευτά. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, αφαιρέστε τα γογγύλια και τα τεύτλα πριν το ζέσταμα. Τα υψηλά ποσοστά νιτρικών αλάτων που περιέχουν, μπορεί να τα κάνει τοξικά όταν υποβάλλονται σε θερμότητα για δεύτερη φορά.

Γογγύλια και τεύτλα

Έλαια

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, το καρυδέλαιο, το λάδι αβοκάντο και το λάδι φουντουκιού, όλα έχουν πολύ χαμηλά σημεία οξείδωσης, που αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή τους, όταν ξαναζεσταίνονται. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των ελαίων για μαγείρεμα, ψήσιμο ή τηγάνισμα. Το ξαναζέσταμα αυτών των ελαίων μπορεί να τα μετατρέψει σε επικίνδυνα τρανς λιπαρά οξέα αν υπερθερμανθούν.

Ελαιόλαδο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Πατάτες

Αν αφήσετε τις μαγειρεμένες πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, και οι συνθήκες μπορεί να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της αλλαντίασης. Μόλις τελειώσετε με το μαγείρεμα, αποθηκεύστε τις πατάτες στο ψυγείο αν δεν πρόκειται να τις φάτε.

Αν μαγειρέψετε ένα φαγητό με κάποιο από αυτά τα τρόφιμα, προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τα άτομα, για να μην μένει περίσσευμα. Αν ωστόσο μείνει φαγητό, βρείτε μια συνταγή για να καταναλώσετε κρύο το φαγητό, ώστε να μη το ξαναζεστάνετε! Αν πρέπει ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων, ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη!

Πατάτες: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share