Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μήπως ξυπνάτε κάθε βράδυ ιδρωμένοι; Ποιες οι σοβαρές ασθένειες που κρύβονται από πίσω

Τι πρέπει να προσέξετε

7 Αυγούστου 2021 14:30
Μήπως ξυπνάτε κάθε βράδυ ιδρωμένοι; Ποιες οι σοβαρές ασθένειες που κρύβονται από πίσω
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το να ξυπνάτε το βράδυ επειδή ζεσταίνεστε και είστε ιδρωμένοι είναι από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Ο έντονος ζεστός ιδρώτας μπορεί να διακόψει έναν καλό βραδινό ύπνο και να σας αφήσει υποτονικούς την επόμενη μέρα. Έτσι, το να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις σας είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία τους.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των νυχτερινών εφιδρώσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις σας μπορεί να προκληθούν από τη ζέστη που μπορεί να έχει το δωμάτιό σας, από τα πάρα πολλά σκεπάσματα ή ακόμα και από το στρώμα που διατηρεί τη θερμότητα του σώματος σας.

Αν όμως η εφίδρωση δεν προκαλείται από όλα αυτά, δείτε 7 αιτίες που μπορεί να προκαλούν τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Παράλληλα δείτε και πώς μπορείτε να απομακρύνετε τον ιδρώτα με μια μόνο ασπιρίνη.

Η εμμηνόπαυση

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα βραδινών εξάψεων. Το MedicineNet εξηγεί ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης συχνά βιώνουν εξάψεις, οι οποίες μπορεί να συμβαίνουν μέσα στη μέση της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε ιδρωμένες.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας προκαλέσουν εφίδρωση. Το WebMD εξηγεί ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ψυχιατρικά φάρμακα, ακόμη και η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε για να δείτε αν θα μπορούσαν να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση.

Καρκίνος

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου όπως του λεμφώματος. Το WebMD εξηγεί ότι άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν συνήθως τον καρκίνο και προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο πυρετός.

Μήπως ξυπνάτε κάθε βράδυ ιδρωμένοι; Δείτε τις σοβαρές ασθένειες που κρύβονται από πίσω

Μόλυνση

Το MedicineNet αναφέρει ότι μια μόλυνση όπως η φυματίωση, το απόστημα, η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή καρδιακών βαλβίδων) ή η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά) μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλες σοβαρές λοιμώξεις, όπως είναι το AIDS, μπορεί επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Άγχος

Το στρες και το άγχος μπορεί να κάνουν το σώμα σας να ιδρώνει κατά την διάρκεια της νύχτας. Η Mayo Clinic αναφέρει ότι άλλα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν νευρικότητα, ένταση και προβλήματα ύπνου.

Οι διαταραχές του ύπνου

Η Καταστροφική άπνοια ύπνου ή άλλη διαταραχή του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη καταστροφική διαταραχή του ύπνου περιλαμβάνουν το απότομο ξύπνημα, το λαχάνιασμα ή την αίσθηση πνιγμού, την ημερήσια υπνηλία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων.

Η υπογλυκαιμία

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις λόγω υπογλυκαιμίας τη νύχτα.

Ξυπνάτε στον ύπνο σας για τουαλέτα; Τι σημαίνει για την υγεία σας και τι πρέπει να κάνετε

Βραδινή ούρηση: Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι ξυπνούν από τον ύπνο και πηγαίνουν το βράδυ στην τουαλέτα. Η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύκτας χρειάζεται προσοχή. Για να δείτε τι μπορεί να φταίει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους ειδικός. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο θέμα.

Βραδινή ούρηση: Αίτια

Η υπερβολική κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της βραδιάς μπορεί να σας αναγκάσει να ουρείτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η καφεΐνη και το αλκοόλ μετά το δείπνο μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα.

ύπνος τουαλέτα

  • Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος
  • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή άλλων υγρών πριν τον ύπνο
  • Διευρυμένος προστάτης στην περίπτωση των ανδρών
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Βραδινή ούρηση: Διαβήτης
  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά
  • Διαβήτης

Το να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε μπορεί επίσης να συνδέεται με αποφρακτική υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές του ύπνου. Η νυκτουρία μπορεί να υποχωρήσει, όταν το πρόβλημα ύπνου τεθεί υπό έλεγχο.

νυκτουρία τουαλέτα

Βραδινή ούρηση: Τι οφείλετε να κάνετε για την παρακολούθηση του προβλήματος

  • Κρατήστε ένα “ημερολόγιο” των πόσων υγρών πίνετε, πόσο συχνά ουρείτε και πόσο ουρείτε.
  • Καταγράψτε το σωματικό βάρος σας την ίδια ώρα και στην ίδια κλίμακα καθημερινά.

Πότε να επικοινωνήσετε, με τον ιατρό σας

  • Ξυπνάτε για να ουρήσετε συχνά και αυτό συμβαίνει για αρκετές συνεχόμενες ημέρες.
  • Νιώθετε “κάψιμο” κατά την ούρηση.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share