Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιο Ελληνικό βότανο μας προστατεύει!

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν

12 Αυγούστου 2021 16:58
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιο Ελληνικό βότανο μας προστατεύει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η ελληνική γη μας το προσφέρει απλόχερα και χάρη στην Μεσογειακή διατροφή υπάρχουν δεκάδες φαγητά και σαλάτες στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για άρωμα και γεύση. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό το ταπεινό και κοινό μυρωδικό έχει ορισμένες ισχυρές ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το να “σηκώνει ασπίδα” στην υπέρταση τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ο λόγος γίνεται για το θυμάρι. Τα άνθη, τα φύλλα και το έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ανθρώπους για τη θεραπεία της διάρροιας, του πόνου στο στομάχι, της αρθρίτιδας, των κολικών, του πονόλαιμου, του βήχα (συμπεριλαμβανομένων του κοκκύτη), της βρογχίτιδας, αλλά και ως διουρητικό. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού (Thymus vulgaris) περιέχει 20-54% θυμόλη. Η θυμόλη ανήκει σε μια οικογένεια φυσικών ενώσεων, γνωστών ως “βιοκτόνα” (ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν επιβλαβείς οργανισμούς).

Όταν η θυμόλη χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Food Microbiology, ότι η θυμόλη μπορεί να μειώσει την αντίσταση των βακτηρίων στα κοινά φάρμακα, όπως η πενικιλίνη. Παράλληλα δείτε και σε ποια περιοχή της Ελλάδας «σαρώνουν» καρκίνος του ήπατος και εγκεφαλικά.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Θυμάρι

Δείτε όμως πώς προστατεύει και από άλλες, πολύ πιο σοβαρές ασθένειες:

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, ότι ένα υδατικό εκχύλισμα που λαμβάνεται από το άγριο (Thymus serpyllum L.) μειώνει την αρτηριακή πίεση σε πειράματα σε ποντίκια στο εργαστήριο. Επειδή τα ποντίκια τείνουν να έχουν παρόμοιες αποκρίσεις με τους ανθρώπους σε υπερτασικές καταστάσεις, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα θυμαριού του τύπου Thymus mastichina L. μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο Nova de Lisboa στην Πορτογαλία ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό Natural Product Communications, ότι “η παρουσία αυτών των συστατικών που χαρακτηρίζονται από κυτταροτοξικότητα επί των όγκων στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δείχνει ότι το εκχύλισμα του θυμαριού τύπου mastichina L. μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού

Ογκολόγοι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Celal Bayar στην Τουρκία διεξήγαγαν μελέτη για να καθορίσουν ποια επίδραση μπορεί να έχει το άγριο θυμάρι (Thymus serpyllum) στη δραστηριότητα του καρκίνου του μαστού και συγκεκριμένα στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) και τις επιγενετικές διαδικασίες στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για διαδικασίες επάνω στις μεταβολές που προκαλούνται από μηχανισμούς που δεν συνεπάγονται αλλαγές στην αλληλουχία του DNA.

Όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition και Cancer, το άγριο θυμάρι προκάλεσε τον θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγριο θυμάρι “μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού”.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος εντέρου: Αυτά είναι τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές

Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που έλαβε διάγνωση για την ασθένειά του κατά την επείγουσα εισαγωγή του στο νοσοκομείο είχε εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιήσει τον γιατρό να κάνει νωρίτερα τη διάγνωση, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer. Ποσοστό 16% των ασθενών αυτών είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους τουλάχιστον τρεις φορές πριν τη διάγνωση λόγω των συμπτωμάτων που εκδήλωναν.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν τις διαγνώσεις για καρκίνο του εντέρου που έγιναν στην Αγγλία από το 2005 έως το 2006, εστιάζοντας στα συμπτώματα που εκδήλωναν οι ασθενείς έως και πέντε χρόνια πριν τη διάγνωση.

καρκίνος εντέρου σημάδια

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι το 35% των ασθενών με καρκίνο στο κόλον και το 15% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό έλαβαν διάγνωση έπειτα από επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν και αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς δεν είχαν εκδηλώσει σαφή συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου –επομένως ήταν πιο δύσκολο για τον γιατρό τους να υποψιαστεί και να εντοπίσει νωρίτερα τον καρκίνο– ποσοστό 17,5% των ασθενών με καρκίνο στο κόλον και 23% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό είχαν εκδηλώσει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

Καρκίνος εντέρου: Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς με καρκίνο στο κόλον σε διάστημα ενός έτους πριν από τη διάγνωση ήταν κυρίως τα εξής:

  • πόνος στην κοιλιακή χώρα
  • αναιμία
  • διάρροια
  • αιμορραγία από τον πρωκτό

καρκίνος εντέρου πόνος

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς με καρκίνο στο ορθό σε διάστημα ενός έτους πριν από τη διάγνωση ήταν κυρίως τα εξής:

  • αιμορραγία από τον πρωκτό
  • αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία
  • διάρροια
  • πόνος στην κοιλιακή χώρα

Όπως επισημαίνει η Κριστίνα Ρένζι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, οι ασθενείς που έλαβαν διάγνωση κατά την επείγουσα εισαγωγή τους δεν παρουσίασαν εξίσου καλή έκβαση στην υγεία τους όσο οι ασθενείς που έλαβαν τη διάγνωση νωρίτερα.

Η Δρ Τζούλι Σαρπ, επικεφαλής ενημέρωσης και υγείας του οργανισμού Cancer Research UK, αναφέρει με τη σειρά της ότι μελέτες όπως αυτή συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι ασθενείς κι έτσι βοηθούν στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων μεθόδων να διαγιγνώσκεται η νόσος έγκαιρα, όταν οι θεραπείες είναι πιο πιθανό να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share