Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μέχρι πότε μπορούμε να φάμε το φαγητό που περίσσεψε;

Τι πρέπει να προσέξουμε

3 Αυγούστου 2021 14:48
Μέχρι πότε μπορούμε να φάμε το φαγητό που περίσσεψε;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από τα πιο συχνά «φαινόμενα» που συμβαίνουν στην κουζίνα μας είναι το «φαγητό που περίσσεψε». Συνήθως, βέβαια, αυτό που κάνουμε είναι να το φυλάμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο…

Έτσι έχουμε έτοιμο ένα έτοιμο γεύμα που μπορούμε να το πάρουμε την επόμενη μέρα στη δουλειά, είτε μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο για μερικές μέρες και να το καταναλώσουμε κάποια άλλη στιγμή. Μέχρι πότε, όμως μπορούμε να φάμε το φαγητό που έχει περισσέψει; Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (United States Department of Agriculture USDA) και η Κλινική Μάγιο (Mayo Clinic) μάς δίνουν 4 συμβουλές που θα βοηθήσουν στο να έχουμε ασφαλή ξαναζεσταμένα γεύματα.

Τάπερ φαγητό που περίσσεψε

1.Για τη συντήρηση

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διατηρηθεί το περισσευούμενο φαγητό είναι σχετικά μικρό. Τα εναπομείναντα μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μείνουν στη συντήρηση του ψυγείου τρεις έως τέσσερις ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να τα ζεστάνετε ξανά στους 70˚C. Σημαντικό είναι επίσης να βάζετε τα φαγητά σας στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται (μέσα σε 2 ώρες) για μεγαλύτερη ασφάλεια.

2. Για το ξαναζεσταμένο φαγητό

Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των φαγητών σας με το να τα ξαναζεσταίνετε. Έπειτα από κάθε νέο ζέσταμα το φαγητό θα παραμείνει ασφαλές στο ψυγείο για άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, να σημειώσουμε πως το εκ νέου μαγείρεμα θα σκοτώσει τα όποια βακτήρια, αλλά παράλληλα το ίδιο θα κάνει και με τη θρεπτική ποιότητα του γεύματος κάθε φορά που θα ζεσταίνεται. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καλύτερο να ξαναζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να φάμε.

3. Για την κατάψυξη

Εάν ξέρετε πως δεν θα φάτε το φαγητό που περίσσεψε στις επόμενες μέρες τότε βάλτε το στην κατάψυξη. Μπορεί να μείνει στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, ωστόσο καλύτερα να γίνεται η κατανάλωσή του μέσα σε λίγους μήνες για να έχουμε καλή ποιότητα γεύματος. Για καλύτερο αποτέλεσμα, πριν την κατάψυξη, το βάζετε στη συντήρηση και βεβαιώνεστε ότι έχετε κλείσει το γεύμα σας καλά σε ένα αεροστεγές δοχείο για να αποφύγετε το freezer burn (αποχρωματισμός φαγητού λόγω παγώματος).

4. Για την απόψυξη

Η απόψυξη ιδανικά θα πρέπει να γίνεται στη συντήρηση, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Ειδικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Για το ζέσταμα του φαγητού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων ή τον φούρνο, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε Slow Cooker – Ηλεκτρονική Γάστρα, καθώς δεν αναπττύσσει υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσει όλα τα βακτήρια.

Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα 8+1 φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να αγγίξουν περίσσευμα από ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη μέρα, ενώ άλλοι χαίρονται με την ιδέα να φάνε ένα φαγητό που είναι ήδη έτοιμο, και χρειάζεται απλά ένα ζέσταμα. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το ξαναζέσταμα μερικών αγαπημένων τροφίμων μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας, ειδικά αν δεν έχει φυλαχτεί σωστά. Παράλληλα δείτε και ποια είναι τα φαγητά που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια σας.

Αυτή είναι η λίστα με κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν

Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνουμε, καθώς το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη. Αν π.χ. έχετε φτιάξει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη τη σούπα ή είτε να αφαιρέστε το σέλινο, πριν το ζεστάνετε για να φάτε την υπόλοιπη. Αν τη ξαναζεστάνετε, τότε θα απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

Σέλινο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Μανιτάρια

Τα μαγειρεμένα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε σύνθετες πρωτεΐνες. Το ξαναζέσταμα των μανιταριών μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και να παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Αν θέλετε να φάτε μανιτάρια που μαγειρεύτηκαν την προηγούμενη μέρα, φάτε τα κρύα!

Μανιτάρια: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως και τα μανιτάρια, περιέχει πρωτεΐνες που έχουν αρνητική επίδραση όταν ξαναζεσταίνεται. Όταν ένα κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, λαμβάνουν χώρα αλλαγές στη σύνθεση των πρωτεϊνών, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αν πρέπει να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μαγειρεμένο και από το εσωτερικό του βγαίνει καυτός ατμός. Για να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα κοτόπουλου χωρίς να χρειαστεί να το ζεστάνετε, προσθέστε το σε κρύα σαλάτα ή σε ένα κρύο σάντουιτς.

Κοτόπουλο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Σπανάκι και μαρούλι

Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται για δεύτερη φορά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή, εξαιτίας των μικροοργανισμών που περιέχουν. Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, να γίνουν τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όταν ξαναζεσταίνονται.

Σπανάκι και μαρούλι

Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότητα. Το ξαναζέσταμα των αυγών σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε βραστών είτε τηγανιτών, μπορεί να τα κάνει τοξικά και να προκαλέσει προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα. Ποτέ μην ζεσταίνετε ξανά μια ομελέτα ή βραστά αυγά, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχουν, καταστρέφεται όταν κατ ‘επανάληψη εκτίθενται σε θερμότητα.

Αυγά: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Ρύζι

Το ξαναζέσταμα του ρυζιού δεν είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα, αλλά η φύλαξή του. Αφήνοντας το βρασμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα, είτε για να κρυώσει είτε όταν το σερβίρετε σε δείπνο ή σε ένα πάρτι, μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Φυλάξτε το ρύζι που περισσεύει σε ένα αεροστεγές δοχείο, αμέσως μετά το μαγείρεμα και το ζέσταμα θα είναι ασφαλές.

Ρύζι: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Γογγύλια και τεύτλα

Τα γογγύλια και τα τεύτλα είναι κοινά λαχανικά σε σούπες και μαγειρευτά. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, αφαιρέστε τα γογγύλια και τα τεύτλα πριν το ζέσταμα. Τα υψηλά ποσοστά νιτρικών αλάτων που περιέχουν, μπορεί να τα κάνει τοξικά όταν υποβάλλονται σε θερμότητα για δεύτερη φορά.

Γογγύλια και τεύτλα

Έλαια

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, το καρυδέλαιο, το λάδι αβοκάντο και το λάδι φουντουκιού, όλα έχουν πολύ χαμηλά σημεία οξείδωσης, που αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή τους, όταν ξαναζεσταίνονται. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των ελαίων για μαγείρεμα, ψήσιμο ή τηγάνισμα. Το ξαναζέσταμα αυτών των ελαίων μπορεί να τα μετατρέψει σε επικίνδυνα τρανς λιπαρά οξέα αν υπερθερμανθούν.

Ελαιόλαδο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Πατάτες

Αν αφήσετε τις μαγειρεμένες πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, και οι συνθήκες μπορεί να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της αλλαντίασης. Μόλις τελειώσετε με το μαγείρεμα, αποθηκεύστε τις πατάτες στο ψυγείο αν δεν πρόκειται να τις φάτε.

Αν μαγειρέψετε ένα φαγητό με κάποιο από αυτά τα τρόφιμα, προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τα άτομα, για να μην μένει περίσσευμα. Αν ωστόσο μείνει φαγητό, βρείτε μια συνταγή για να καταναλώσετε κρύο το φαγητό, ώστε να μη το ξαναζεστάνετε! Αν πρέπει ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων, ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη!

Πατάτες: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share