Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Tips: Πρωτότυπα κόλπα για να δροσιστείτε μέσα στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Σημαντικές συμβουλές!

2 Αυγούστου 2021 14:01
Tips: Πρωτότυπα κόλπα για να δροσιστείτε μέσα στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί το κλιματιστικό να αποτελεί την πιο εύκολη λύση για να δροσιστείτε το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο οικονομικό και οικολογικό. Δείτε υπέροχες ιδέες για δροσιά σε όλο το σπίτι χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.

Ανεμιστήρας

Ένας καλός ανεμιστήρας οροφής θα ρίξει την θερμοκρασία μέσα στον χώρο σας κατά 3 βαθμούς ενώ καίει πολύ λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό, εφόσον το μόνο που κάνει είναι να καθοδηγεί το ζεστό αέρα προς τα επάνω. Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο υπνοδωμάτιο. Προτιμήστε τους χαμηλούς επιδαπέδιους που δεν σας «χτυπάνε» κατευθείαν στο σώμα, αλλά διαχέουν δροσερό αέρα στο δωμάτιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλαίσθητοι ανεμιστήρες και συγχρόνως αποτελούν την πιο απλή και υγιεινή λύση για μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον είναι και μια πάρα πολύ οικονομική λύση, καθώς ένας μέσος ανεμιστήρας, με λειτουργία 12 ωρών την ημέρα καταναλώνει ενέργεια αξίας 8- 10 ευρώ το μήνα.

Tip Τοποθετήστε ένα μπολ με πάγο ή ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό μπροστά στον ανεμιστήρα για ακόμη μεγαλύτερη δροσιά.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα

Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω ενώ το καλοκαίρι ρυθμίστε τον να γυρίζει αριστερόστροφα για να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

  • Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου, καθώς επίσης και το πλύσιμο πιάτων και ρούχων σε πλυντήρια τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Βάλτε πλυντήριο τις βραδινές και όχι τις μεσημεριανές ώρες. Επιλέξτε να μαγειρεύετε αποβραδίς για την επόμενη μέρα. Έτσι θα δώσετε ακόμη ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης ή επιλέξτε να φάτε μια δροσερή σαλάτα κι ένα σάντουιτς. Οι κατσαρόλες, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας είναι μερικές ακόμα συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε ότι μειώνοντας την εσωτερική θερμότητα του σπιτιού σας, θα χρειαστείτε πολύ λιγότερη ενέργεια για να το δροσίσετε.

  • Κρατήστε το σπίτι σας όσο πιο δροσερό γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να κρατήσετε τις ακτίνες του ήλιου, τον ζεστό αέρα και την υγρασία εκτός.

Tips: Πρωτότυπα κόλπα για να δροσιστείτε μέσα στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Σημαντικές Συμβουλές

Εάν το σπίτι σας είναι διώροφο προτιμήστε τις πρωινές ώρες να κάθεστε στον κάτω όροφο. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω.

⦁ Εάν έχετε καθρέφτες απέναντι από μπαλκονόπορτες, αφαιρέστε τους την καλοκαιρινή περίοδο γιατί αντανακλούν την θερμότητα.

⦁ Εάν η θερμοκρασία του σώματος σας έχει ανέβει επικίνδυνα τοποθετήστε βρεγμένη πετσέτα ή παγάκια μέσα σε πετσέτα στο σβέρκο σας ή στους καρπούς σας. Θα βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες αμέσως. Μπορείτε να προμηθευτείτε και θερμοφόρα που την τοποθετείτε στην κατάψυξη και μπορείτε να την έχετε κοντά σας για όσο χρειάζεται.

⦁ Καλό θα ήταν να καταναλώνετε όσο πιο πολύ νερό και χυμούς γίνεται. Ο οργανισμός σας χρειάζεται συνεχώς ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το βράδυ ρίξτε δροσερό νερό με το λάστιχο στο μπαλκόνι σας και στους εξωτερικούς τοίχους.
⦁ Εάν έχετε τζάκι αφήστε ανοιχτό το καπάκι της καμινάδας για να μπορεί να περνάει ο αέρας και να δημιουργείται ρεύμα δροσιάς.

⦁ Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο με μέντα ή προσθέστε στο δικό σας αφρόλουτρο με έλαιο μέντας. Η μινθόλη που περιέχει προκαλεί μια επίδραση ψύξης στο δέρμα η οποία θα σας δροσίσει για το υπόλοιπο βράδυ.

⦁ Τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον χώρο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για να μην αισθάνεστε ασφυκτικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τοποθετήστε κοντά στις μπαλκονόπορτες βάζα με νερό. Το νερό λόγω της ζέστης θα εξατμίζεται και θα κρατάει σε επιθυμητά επίπεδα την υγρασία. Μέσα στο νερό τοποθετήστε κλαδιά μπαμπού ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και διακοσμητικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share