Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χλαμύδια: Ποια είναι τα συμπτώματα – Προσοχή στα σημάδια!

Ποια είναι τα συμπτώματα λοίμωξης

2 Αυγούστου 2021 10:40
Χλαμύδια: Ποια είναι τα συμπτώματα – Προσοχή στα σημάδια!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα χλαμύδια (Chlamydia trachomatis) είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στις γυναίκες και επηρεάζει περίπου 4 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Όπως και η γονόρροια, το βακτήριο των χλαμυδίων βρίσκεται στον τράχηλο και την ουρήθρα και μπορεί να βρεθεί επίσης στον λαιμό, ή το ορθό. Τόσο οι μολυσμένοι με χλαμύδια άνδρες, όσο και οι γυναίκες είναι πιθανό να μην εμφανίσουν συμπτώματα της λοίμωξης από χλαμύδια.

Έτσι, τα άτομα αυτά μπορεί να μεταδώσουν το ΣΜΝ εν αγνοία τους σε άλλα άτομα. Ένα άλλο στέλεχος (τύπος) του Chlamydia trachomatis, προκαλεί το ΣΜΝ που είναι γνωστό ως αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχει συμπτώματα. Η τραχηλίτιδα (μόλυνση του τραχήλου της μήτρας) είναι η πιο συχνή εκδήλωση της λοίμωξης.

Αν και σχεδόν οι μισές γυναίκες με τραχηλίτιδα από χλαμύδια δεν έχουν συμπτώματα, άλλες μπορεί να εμφανίσουν κολπική απαλλαγή ή κοιλιακό άλγος. Η μόλυνση της ουρήθρας συνδέεται επίσης συχνά με λοίμωξη από χλαμύδια του τραχήλου της μήτρας.

Οι γυναίκες με λοίμωξη της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα) έχουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου ουροποιητικού, συμπεριλαμβανομένου του πόνου κατά την ούρηση και της συχνής και επείγουσας ανάγκης για ούρηση.

Τα χλαμύδια είναι πολύ καταστροφική ασθένεια για τις σάλπιγγες. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρή πυελική μόλυνση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, μερικές γυναίκες θα αναπτύξουν πυελική φλεγμονώδη νόσο.

Επειδή πολλές γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, η συγκεκριμένη λοίμωξη συχνά μένει χωρίς θεραπεία και οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή των σαλπίγγων, προβλήματα γονιμότητας και εξωμήτριο κύηση.

Η μόλυνση από χλαμύδια, όπως και η γονόρροια, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Επιπλέον, το βρέφος μπορεί να αποκτήσει τη μόλυνση κατά τη διέλευση μέσα από το μολυσμένο γεννητικό σωλήνα, οδηγώντας σε σοβαρή οφθαλμική βλάβη ή πνευμονία.

Για τον λόγο αυτό, όλα τα νεογνά λαμβάνουν θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν ένα αντιβιοτικό που αξολοθρεύει το βακτήριο. Αυτή η μέθοδος σε όλα τα νεογέννητα είναι πλέον “ρουτίνα”, λόγω του μεγάλου αριθμού των μολυσμένων γυναικών από χλαμύδια χωρίς συμπτώματα.

Χλαμύδια: Ποια είναι τα συμπτώματα – Προσοχή στα σημάδια

Αντιμετωπίστε τα κονδυλώματα μια και καλή! Τι πρέπει να κάνετε;

Τι πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες για τα κονδυλώματα και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσουν; Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση η οποία γίνεται όταν το παπ τεστ δείξει αλλοιώσεις στον τράχηλο.

Τα λαμβανόμενα δείγματα στη συνέχεια εξετάζονται από ειδικό παθολογοανατόμο. Αντιμετωπίστε μόνοι σας τα δερματικά κονδυλώματα (μυρμηγκιές)!

Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό μηχάνημα εφοδιασμένο με μεγεθυντικούς φακούς υψηλής ευκρίνειας με το οποίο ο γιατρός μπορεί να ελέγξει χρησιμοποιώντας ειδικές χρώσεις όπως οξεικό οξύ και lugol με ευκρίνεια πιθανές βλάβες του τραχήλου και εάν είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσει κατευθυνόμενες βιοψίες.

Γυναίκες κονδυλώματα

Η εξέταση είναι διάρκειας 10-15 λεπτών και είναι ανώδυνη. Η γυναίκα μπορεί να νιώσει ένα ελαφρό τσίμπημα κατά την λήψη των βιοψιών χωρίς όμως ιδιαίτερο πόνο. Μετά την κολποσκόπηση εάν γίνει βιοψία χορηγούμε για λίγες ημέρες αντιβιοτική αγωγή.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των ανθρώπινων θηλωμάτων(Human papilloma virus HPV) η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη.

Μερικά από αυτά τα στελέχη προκαλούν εξωτερικές εμφανείς βλάβες στο δέρμα (οξυτενή κονδυλώματα), ενώ άλλα στελέχη προσβάλλουν τους βλεννογόνους του κόλπου και του ορθού. Αυτά τα στελέχη ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι μορφή έχουν αυτές οι βλάβες;

Οι βλάβες μπορεί να είναι ορατές στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και να μοιάζουν με μικρές ελιές (οξυτενή κονδυλώματα) ή να είναι επίπεδες.

Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για καρκινογόνο δράση δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα αλλά προκαλούν δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν μια γυναίκα έχει δυσπλαστικές αλλοιώσεις δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει καρκίνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

Η διάγνωση γίνεται είτε με το γυμνό μάτι όσον αφορά τα εξωτερικά κονδυλώματα είτε με το παπ τεστ και την κολποσκόπηση όσον αφορά τις δυσπλασίες τραχήλου.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εξωτερικά κονδυλώματα;

Η αντιμετώπιση των εξωτερικών κονδυλωμάτων περιλαμβάνει τον καυτηριασμό την εφαρμογή ποδοφυλλίνης επάλειψη με κρέμα aldara (imiquimod) και την εξάχνωση με ακτίνες laser.

Υπάρχουν στάδια δυσπλασιών του τραχήλου και πως αντιμετωπίζονται;

Τις δυσπλασίες του τραχήλου τις κατατάσσουμε σε τρία στάδια ανάλογα με την βαρύτητα τους CIN1 CIN2 CIN3.To CIN 1 θεωρείται χαμηλού βαθμού βλάβη(LGSIL) και τα CIN2 και 3 υψηλού βαθμού βλάβη(HGSIL).

Όσον αφορά τις γυναίκες με CIN1 η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση ανά εξάμηνο με pap test και κολποσκόπηση. Άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η κρυοπηξία και η εξάχνωση με ακτίνες laser. Αυτού του βαθμού οι βλάβες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους χωρίς θεραπεία.

Για τις γυναίκες που έχουν CIN2 ή CIN3 η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση της βλάβης (κωνοειδή εκτομή )είτε με νυστέρι είτε με loop laser. Η ιστολογική εξέταση θα επιβεβαιώσει την βλάβη και εάν η αφαίρεση έγινε εντός υγιών ορίων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι δυσπλασίες τραχήλου της μήτρας δεν είναι καρκίνος αλλά θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και η γυναίκα χρειάζεται πιο συχνή παρακολούθηση και κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία των βλαβών είναι οριστική;

Δυστυχώς όχι. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον ιό αλλά αντιμετωπίζουμε τις βλάβες που αυτός δημιουργεί.

Οι βλάβες μπορεί να ξαναεμφανιστούν και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του ιού, το κάπνισμα, η άμυνα του οργανισμού, η μη εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων κ .α

Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού και εάν ο τύπος έχει σημασία όσον αφορά την αντιμετώπιση;

Ναι. Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού είτε μέσω του υλικού της βιοψίας είτε μέσω του thin prep test. Θεωρητικά είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αλλά στην πράξη αντιμετωπίζουμε τη βλάβη που προκαλεί ανεξαρτήτως τύπου.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό του HPV. Μια γυναίκα εξασφαλίζεται εάν εμβολιαστεί;

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν προστατεύουν από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού όχι όμως από όλα. Άρα η χρήση προφυλακτικού και η γενικότερη προσοχή είναι απαραίτητη ακόμα και σε γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί.

Κονδυλώματα πρωκτού: Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα τρέξτε αμέσως στον γιατρό!

Κονδυλώματα υγεία

Έχει ταλαιπωρηθεί ποτέ από κονδυλώματα στον πρωκτό; Τι ακριβώς είναι; Τα κονδυλώματα εντοπίζονται συνήθως στο περιπρωκτικό δέρμα. Μάλιστα πολλές φορές επεκτείνονται εσωτερικά στον πρωκτό μέχρι την οδοντωτή γραμμή ή ακόμη και στο βλεννογόνο του ορθού.

Επομένως, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να εντοπιστούν κονδυλώματα μόνο ενδοπρωκτικά. Σε όλες τις περιπτώσεις κονδυλωμάτων πρωκτού είναι απαραίτητη η πρωκτοσκόπηση για τον έλεγχο του πρωκτικού σωλήνα και τη διάγνωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων ή και δυσπλασίων πρωκτού.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού γίνεται με τη χρήση οξεικού οξέος και επιβεβαιώνεται με τη βιοψία. Ακόμα αξίζει να αναφερθεί πως στα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να γίνεται κυτταρολογική εξέταση (anal cytology), απαραίτητη για τη διάγνωση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων.

Τα αφροδίσια κονδυλώματα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πλήττουν την πρωκτική και γεννητική περιοχή. Συνήθως, εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Όμως, μπορούν επίσης να εξαπλωθούν μέσω της κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων, όπως είναι η πετσέτα του μπάνιου. Τα 2/3 των ανθρώπων που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο που έχει γεννητικά κονδυλώματα, θα εμφανίσουν κονδυλώματα, συνήθως μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά την επαφή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διαγιγνώσκονται περίπου 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις με γεννητικά κονδυλωμάτα και κονδυλωματα πρωκτου στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Υπάρχουν δύο είδη αφροδίσιων κονδυλωμάτων, condyloma accuminatum and condyloma latum.

kondilomata AccuminatumΚονδυλώματα LatumΤα κονδυλώματα latum είναι υπέρυθρα και υγρά κονδυλώματα πρωκτού, και είναι ενδεικτικά της ύπαρξης δευτεροπαθούς σύφιλης. Τα κονδυλώματα αυτά θεραπεύονται με την αντιμετώπιση της υποκρυπτόμενης μόλυνσης της σύφιλης με αντιβιοτικά.

kondilomata LatumΚονδυλώματα AccuminatumΤακονδυλώματα ccuminatum είναι ροζ προς υπόλευκα κονδυλώματα που εμφανίζονται στον πρωκτό (κονδυλώματα πρωκτού) και στη γεννητική περιοχή ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό HPV. Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες (STD) στις ΗΠΑ σήμερα. Ένας στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς έχει μόλυνση HPV. Εμφανίζονται στο πέος, στον κόλπο, στον πρωκτό και σπάνια στο στόμα. Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να τα περάσει κανείς λανθασμένα για αιμορροΐδες. Εξαπλώνονται μέσω της επαφής με τα κονδυλώματα, τα οποία διασπείρουν ενεργά μόρια του ιού. Αυξάνονται γεωμετρικά και μπορεί να εξαπλωθούν. (Τα κονδυλώματα στα άλλα σημεία του σώματος, όπως είναι τα χέρια, προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους HPV. Η επαφή με αυτά τα κονδυλώματα δεν φαίνεται να προκαλεί γεννητικά κονδυλώματα.)

Η αντιμετώπιση στοχεύει στην καταστροφή του ιστού των κονδυλωμάτων για να επέλθει φυσιολογική αποκατάσταση. Έχει γίνει και κάποια δουλειά πάνω στην ανοσοθεραπεία και ήδη διατίθεται στην αγορά η ιντερφερόνη- άλφα, η οποία χορηγείται ενέσιμα στα κονδυλώματα, προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση που κάνει τα κονδυλώματα να εξαφανίζονται. Το πρόβλημα με τη θεραπεία είναι ότι η ιντερφερόνη άλφα είναι αρκετά ακριβή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και αναποτελεσματική. Η αλοιφή Imiquimod, η οποία εφαρμόζεται από τον ίδιο τον ασθενή, δρα σαν τροποποιητής ανοσολογικής αντίδρασης που προκαλεί τοπική παραγωγή ιντερφερόνης σε ασθενείς με εξωτερικά γεννητικά κονδυλώματα.

Παρότι τα γεννητικά κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν συνιστά θεραπεία για τον HPV. Ο ιός μπορεί να παραμείνει στη γύρω επιδερμίδα μετά τη θεραπεία. Και επειδή ο ιός μπορεί να παραμένει ανενεργός στα κύτταρα, τα κονδυλώματα -σε κάποιες περιπτώσεις- μπορεί να επανεμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, τα κονδυλωματα δεν επανεμφανίζονται ποτέ.

Πιο αξιόπιστη είναι η καταστροφή των κονδυλωμάτων, η οποία μπορεί να γίνει χημικά με τη χρήση ενός συστατικού οξέος, του υγρού αζώτου ή με εγχείρηση. Τα συστατικά οξέος είναι καυστικά χημικά που καίνε τα κονδυλώματα πρωκτού. Η κρυοθεραπεία, όπως λέγεται η εφαρμογή του υγρού αζώτου στον ιστό του κονδυλώματος, καταστρέφει τα κονδυλώματα παγώνοντάς τα. Τα κονδυλωματα μπορούν επίσης να καταστραφούν με ηλεκτροκαυτηρίαση ή εξάχνωση με λέιζερ CO2.

Αυτό γίνεται στο νοσοκομείο ή σε κάποια χειρουργική μονάδα χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία ο ασθενής. Ακόμη όμως και με τη χειρουργική καταστροφή όλων των κονδυλωμάτων, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης καταστρέφονται όλα τα εμφανή κονδυλώματα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μέχρι και 30 ημέρες για να δείξει ο μολυσμένος ιστός σημάδια ανάπτυξης κονδυλωμάτων. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται ο ασθενής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία.

Πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση στα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα. Συνήθως επεκτείνονται μέχρι την οδοντωτή γραμμή όπου έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο του ορθού και η χρήση καυστικών χημικών ή κρυοθεραπείας δεν ενδείκνυται (η μέθοδος της κρυοθεραπείας έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω επιπλοκών της όπως έντονος μετεγχειρητικός πόνος, μεγάλη πιθανότητα αιμορραγίας, μεγάλος χρόνος επούλωσης κ.α.).

Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων RF ή των σύγχρονων LASER προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η καυτηρίαση ή εξάχνωση των κονδυλωμάτων σε αυτή την περιοχή (ύψος οδοντωτής γραμμής) πρέπει να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και να διαφυλάσσεται ο φυσιολογικός ιστός πέριξ των κονδυλωμάτων. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό στην περιοχή για την αποφυγή σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών που αντιμετωπίζονται δύσκολα, όπως μεγάλη στένωση του πρωκτού, επιμόλυνση και δημιουργία αποστημάτων, συριγγίων κ.α..

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share