Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Την μετάλλαξη Δέλτα την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι - Τι αναφέρει έγγραφο του CDC

Η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά

31 Ιουλίου 2021 14:31
Κορωνοϊός: Την μετάλλαξη Δέλτα την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι - Τι αναφέρει έγγραφο του CDC
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι το ίδιο μεταδοτική με την ανεμοβλογιά, πιθανότατα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες μορφές ασθένειας από προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και όσοι μολύνονται με αυτή φαίνεται να την μεταδίδουν είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), στο οποίο καταγράφονται προτάσεις να δοθεί στο κοινό ένα σαφέστερο μήνυμα, να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και να επιστρέψει η καθολική χρήση μάσκας. Ωστόσο χθες ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης τόνισε ότι το 70% των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβάνονται σε μια παρουσίαση που κυκλοφορεί εσωτερικά στα CDC, τον κύριο οργανισμό υγείας των ΗΠΑ. Το έγγραφο που έφερε αρχικά στο φως της δημοσιότητας η Washington Post, και η αυθεντικότητα του επιβεβαιώθηκε από τα CDC, συνοδεύεται από μια προειδοποίηση προς τους αρμοδίους: «Ο πόλεμος άλλαξε».

Με τίτλο «Βελτίωση των τρόπων επικοινωνίας σχετικά με την σημαντική ανακάλυψη των εμβολίων και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το στέλεχος Δέλτα απαιτεί μια νέα προσέγγιση ώστε να βοηθηθεί το κοινό να κατανοήσει τον κίνδυνο – συμπεριλαμβανομένου του να καταστεί σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν πάνω από 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους εμβολιασμένους να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν.

Κορωνοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα

Η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των CDC βασίστηκε στα δεδομένα της παρουσίασης για να συστήσει εκ νέου, για δύο ημέρες, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους ανθρώπους σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η παρουσίαση βασίζεται κυρίως σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Προβινστάουν της Μασαχουσέτης, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 900 κρούσματα της Covid-19 μετά από εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, παρόλο που τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν εμβολιασμένα.

Ωστόσο, δεν υπήρχε «καμία διαφορά» στο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με την παρουσίαση των CDC, η οποία φαίνεται να υποδηλώνει τον ίδιο βαθμό μεταδοτικότητας του ιού ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού. Αντίθετα, υπήρξαν λίγες νοσηλείες (επτά μέχρι σήμερα) και κανένας θάνατος που να σχετίζεται με αυτή την εστία, σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Masslive.com.

Αυτή η παρακολούθηση «είναι ο κύριος παράγοντας για την αλλαγή των συστάσεων των CDC» για τη χρήση μάσκας, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σελίν Γκάουντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης: «Δεν αφορά την προστασία των εμβολιασμένων που, αν μολυνθούν, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, αλλά γιατί βλέπουμε ότι μπορεί να μολύνουν άλλα άτομα».

Εμβολιαστικές εκστρατείες

Η Τζένιφερ Νούζο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, προσθέτει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση στο Προβινστάουν έγινε σε μια τοποθεσία όπου η μετάδοση στην κοινότητα ήταν χαμηλή. Συνεπώς, η νέα σύσταση των υγειονομικών αρχών για τη χρήση μάσκας δεν θα είχε εφαρμοστεί.

«Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την εκδήλωση υποδηλώνουν ότι η έκθεση (στον ιό) ήταν πιθανό να συνέβη σε μέρη όπως μπαρ ή πάρτι σε σπίτια, όπου η χρήση μάσκας ήταν απίθανο να εφαρμοζόταν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιπλέον, τα έγγραφα των CDC δείχνουν ότι οι μολύνσεις των εμβολιασμένων δεν είναι τόσο σπάνιες όσο προηγουμένως πιστευόταν με «35.000 συμπτωματικές λοιμώξεις ανά εβδομάδα στα 162 εκατομμύρια εμβολιασμένους Αμερικανούς».

Με βάση διεθνείς μελέτες, τα CDC κρίνουν ότι η Covid ήταν αρχικά περίπου το ίδιο μεταδοτική όσο τη γρίπη, αλλά εξελίχθηκε σε συγκρίσιμα μεταδοτική με την ανεμοβλογιά – ένα άτομο μολυσμένο με την παραλλαγή Δέλτα την μεταδίδει σε οκτώ άλλα άτομα κατά μέσο όρο - λιγότερο ακόμη από όσο η ιλαρά. Τα δεδομένα από τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκωτία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη, με περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ποικίλλει, αλλά στην παρουσίασή τους, τα CDC εκτιμούν ότι ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής ασθένειας διαιρείται με δέκα με τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος μόλυνσης κατά τουλάχιστον τρία, που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι 90% αποτελεσματικά έναντι σοβαρών μορφών ασθενειών και 67% κατά λοιμώξεων. Για τους ειδικούς, τα εμβόλια παραμένουν επομένως η λύση στην κρίση υγείας.

Τα προληπτικά μέτρα που συστήνονται στο εσωτερικό έγγραφο των CDC περιλαμβάνουν να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας για την προστασία των ευάλωτων και η επιστροφή στην καθολική χρήση μάσκας προσώπου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχει εξασθενήσει, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση ενός εμβολίου χθες Παρασκευή, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά την 1η Ιουλίου. Λίγο λιγότερο από το 50% του συνολικού πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο.

Μετάλλαξη Δέλτα: Κορωνοϊός

Η επικεφαλής των CDC διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή εντολή για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Έπειτα από σύγχυση που προκάλεσε μια απάντησή της σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες, η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), η Ροσέλ Ουαλένσκι δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μια πανεθνική εντολή για τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

«Για να το διευκρινίσω: Δεν θα υπάρξει καμία πανεθνική εντολή. Αναφερόμουν σε εντολές ιδιωτικών φορέων και τμημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έγραψε η Ουαλένσκι σε ανάρτησή της στο twitter. «Δεν θα υπάρξει καμία ομοσπονδιακή εντολή».

Νωρίτερα χθες, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News «Είστε υπέρ μιας εντολής για εμβολιασμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο», η διευθύντρια των CDC απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι εξετάζει η κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε μια περίοδο που ορισμένοι Αμερικανοί επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε την Πέμπτη τις τοπικές κυβερνήσεις να πληρώσουν ανθρώπους για να εμβολιαστούν και έθεσε νέους κανόνες που απαιτούν από εκατομμύρια εργαζόμενους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να προσκομίζουν αποδείξεις εμβολιασμού, αλλιώς θα πρέπει να κάνουν τακτικά τεστ, να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και να υπόκεινται σε περιορισμούς μετακινήσεων.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Ιδιαίτερα, αυξάνονται τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα και οι υγειονομικές αρχές εισήγαγαν την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα για να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και είπαν στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων.

Ερωτηθείσα στη συνέντευξή της στο Fox News αν κατανοεί τις αντιδράσεις που θα επιφέρει μια ομοσπονδιακή εντολή σε πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι η απόφαση για τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους και τους γιατρούς τους, η Ουαλένσκι είπε: «Κατανοώ πλήρως τις αντιδράσεις».

Ωστόσο η ίδια πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι διαφορετικό… άλλα εμβόλια είναι υποχρεωτικά» όπως για παιδιά σχολικής ηλικίας και για μέλη προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται σε νοσοκομεία. «Έτσι καταλαβαίνω και τις δύο οπτικές σε αυτήν την υπόθεση», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: Πόσο εύκολο είναι να κολλήσει κάποιος μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο προστασίας από πιθανή λοίμωξη από παθογόνα, εκμεταλλευόμενα τους μηχανισμούς της επίκτητης ανοσίας. Για την ακρίβεια, τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τους εισβολείς πριν αυτοί προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα.

Κανένα, όμως, εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους, όπως αναφέρουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Παράλληλα δείτε και σε ποιους θα χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι καθηγητές σημειώνουν ότι αφενός δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να χτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα αφετέρου η όποια ανοσολογική απάντηση είναι πεπερασμένη στην ισχύ της. Όπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μπορεί να μη μηδενίζεται αλλά μειώνεται δραματικά με τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο κορωνοϊός

Πόσο μειώνονται αυτές οι πιθανότητες με τα τρέχοντα εμβόλια για SARS-CoV-2;

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Στη συνέχεια, αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται παραδείγματα με ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν κολλήσει τον ιό.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια έχουν χάσει την ισχύ τους έναντι των νέων στελεχών ή ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν προστασία; Οι καθηγητές επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν.

Έτσι, λοιπόν, σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης τρεις φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους.

Ποια ήταν, λοιπόν, η συνδρομή του εμβολιασμού σε αυτήν την περίπτωση;

Καταρχήν, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν δεν είχε γίνει εμβολιασμός ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό όταν κολλήσουν και άρα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός).

Πρόκειται, λοιπόν, για μία δραματική μείωση καταρχήν στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιπλέον, αυτό το 40% των εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί έχουν, ωστόσο, σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, συνεπώς πολύ λίγοι από αυτούς θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή θα καταλήξουν.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι η ανοσολογική απάντηση, ακόμα και από το πιο ισχυρό εμβόλιο, είναι πεπερασμένη. Συνεπώς, η διαρκής έκθεση σε υψηλά ιϊκά φορτία, δηλαδή οι επαφές πολύ υψηλού κινδύνου, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μόλυνση ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους με ισχυρή ανοσολογική απάντηση.

Για αυτόν τον λόγο, καταλήγουν οι δύο καθηγητές, οι εμβολιασμένοι στις δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου θα πρέπει να διατηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, ιδίως όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες.

Κορωνοϊός εμβόλιο

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share