Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Αν τρώτε έτσι σταματήστε το αμέσως!

30 Ιουλίου 2021 17:22
Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος στομάχου: Η κατανάλωση αλατιού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο του στομάχου το 1959. Σε κάποιες πρώτες μελέτες η χρήση ψυγείων για την αποθήκευση των τροφών, που θεωρούνταν δείκτης μείωσης της κατανάλωσης των αλμυρών τροφών, σχετίστηκε με τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου στο στομάχι. Παράλληλα δείτε πώς ο καρκίνος του μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί.

Σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες μάς δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στομαχικού καρκίνου. Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου από το AICR και το WCRF συμβουλεύουν το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση αλμυρών τροφών και τροφών επεξεργασμένων με αλάτι, ως στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου.

Ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο βάρος για την υγεία, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με μια μελέτη των Πελετέιρο κ.α. που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2011, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα με πιο μικρή κατανάλωση αλατιού.

Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα

Συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου σε προγενέστερο στάδιο είναι συνήθως ασαφή και παρόμοια με αυτά των μικρών στομαχικών πόνων, δυσπεψίας και λοιμώξεων.

Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία
  • Πληρότητα ή φούσκωμα μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής
  • Καούρα, δυσπεψία
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και έμετος
  • Αιματηρά ή σκούρα κόπρανα
  • Σταθερή κόπωση
  • Αθέλητη απώλεια βάρους

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Είναι ο 6ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και ο 3ος θανατηφόρος καρκίνος. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι υψηλότερη στον πληθυσμό της Ασίας και ακολουθείται από Μαύρους, Ισπανόφωνους και Λευκούς Αμερικανούς.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του στομάχου συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια (> 60%), όταν ο όγκος:

  • Μπορεί να έχει εισβάλει βαθύτερα στο τοίχωμα του στομάχου.
  • Μπορεί να έχει εμπλακεί σε γειτονικά όργανα.
  • Μπορεί να έχει απλωθεί στους λεμφαδένες, τις επενδύσεις της κοιλιάς.
  • Μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα.
  • Στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι πολύ υψηλότερη, η εξέταση ενδοσκόπησης είναι μια εθνική πολιτική υγείας, που έχει βελτιώσει την επιβίωση από τον καρκίνο του στομάχου.

Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Καρκίνος: Υπάρχουν κάποιες συνηθισμένες ενοχλήσεις, οι οποίες, ωστόσο, χρειάζονται τη διάγνωση του ειδικού. Μπορεί να μην συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για κάποιες μικρές ενοχλήσεις που έχετε, αλλά καλού κακού δεν χάνεται τίποτα να κάνετε μία επίσκεψη στο γιατρό σας. Μία καινούργια έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι μόνο 2% των ασθενών σκέφτονται ότι ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα «ύποπτο» πρόβλημα υγείας.

Παρακάτω αναλύονται τα 10 πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο, ώστε να ξέρετε πότε να ζητάμε τη γνώμη του γιατρό. Οι περισσότεροι βήχες δεν είναι καρκίνος, όμως ένας επίμονος πρέπει να εκτιμηθεί από κάποιον ειδικό για να αποκλειστεί τυχόν πρόβλημα στους πνεύμονες. Παράλληλα δείτε και ποιο φρούτο εξοντώνει τον καρκίνο και μας το κρύβουν.

Πριν καταχωρήσετε τον επίμονο βήχα σαν ένα ακόμη σημάδι της εποχής της γρίπης, ίσως πρέπει να του ρίξετε μία δεύτερη ματιά. Όταν οι συνήθειες του εντέρου σας αλλάζουν, οι κενώσεις έχουν διαφορετική μορφή ή έχουν αίμα πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση και ίσως ζητήσει κολονοσκόπηση.

Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Μερικά από τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι πόνοι δεν είναι ένδειξη καρκίνου, αλλά ένας επίμονος ανεξήγητος πόνος πρέπει να ελεγχθεί. Μία καινούργια ελιάς ή μία που έχει αλλάξει εικόνα, πρέπει να εκτιμάται από το δερματολόγο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τον επισκεπτόσαστε μία φορά το χρόνο, ώστε να φωτογραφίζει και να παρακολουθεί όλες μας τις ελιές. Όταν υπάρχει επίμονη δυσκολία στην κατάποση και αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο, τροποποιείται τη διατροφή σας και τρώτε πιο μαλακές τροφές.

Δεν σκέφτεστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνδέεται με δύο είδη καρκίνων: της τραχείας και του οισοφάγου. Ένα ανεξήγητο εξόγκωμα στο στήθος, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μία κύστη, μπορεί όμως και να πρόκειται για κάτι πιο ύποπτο. Ο γυναικολόγος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Αν χάνετε βάρος χωρίς καμία προσπάθεια, πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας.

Όταν η ξαφνική αιμορραγία δεν σχετίζεται με την περίοδο, πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο. Αν το αίμα προέρχεται από τον πρωκτό, απευθυνθείτε στο γαστρεντερολόγο. Αν έχετε μία πληγή που είναι ακόμη ανοιχτή μετά από τρεις εβδομάδες, πρέπει να πάτε στο γιατρό. Τέτοιου είδους πληγές ίσως σχετίζονται με καρκινώματα. Τέλος, αν υπάρχει αίμα στα ούρα, πρέπει πρώτα να αποκλείσετε την πιθανότητα ουρολοίμωξης και στη συνέχεια να αποκλείσετε τον κίνδυνο του καρκίνου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share