Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος

29 Ιουλίου 2021 13:05
Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος: Υπάρχουν κάποιες συνηθισμένες ενοχλήσεις, οι οποίες, ωστόσο, χρειάζονται τη διάγνωση του ειδικού. Μπορεί να μην συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για κάποιες μικρές ενοχλήσεις που έχετε, αλλά καλού κακού δεν χάνεται τίποτα να κάνετε μία επίσκεψη στο γιατρό σας. Μία καινούργια έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι μόνο 2% των ασθενών σκέφτονται ότι ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα «ύποπτο» πρόβλημα υγείας.

Παρακάτω αναλύονται τα 10 πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο, ώστε να ξέρετε πότε να ζητάμε τη γνώμη του γιατρό. Οι περισσότεροι βήχες δεν είναι καρκίνος, όμως ένας επίμονος πρέπει να εκτιμηθεί από κάποιον ειδικό για να αποκλειστεί τυχόν πρόβλημα στους πνεύμονες. Παράλληλα δείτε και ποιο φρούτο εξοντώνει τον καρκίνο και μας το κρύβουν.

Πριν καταχωρήσετε τον επίμονο βήχα σαν ένα ακόμη σημάδι της εποχής της γρίπης, ίσως πρέπει να του ρίξετε μία δεύτερη ματιά. Όταν οι συνήθειες του εντέρου σας αλλάζουν, οι κενώσεις έχουν διαφορετική μορφή ή έχουν αίμα πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση και ίσως ζητήσει κολονοσκόπηση.

Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Μερικά από τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι πόνοι δεν είναι ένδειξη καρκίνου, αλλά ένας επίμονος ανεξήγητος πόνος πρέπει να ελεγχθεί. Μία καινούργια ελιάς ή μία που έχει αλλάξει εικόνα, πρέπει να εκτιμάται από το δερματολόγο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τον επισκεπτόσαστε μία φορά το χρόνο, ώστε να φωτογραφίζει και να παρακολουθεί όλες μας τις ελιές. Όταν υπάρχει επίμονη δυσκολία στην κατάποση και αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο, τροποποιείται τη διατροφή σας και τρώτε πιο μαλακές τροφές.

Δεν σκέφτεστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνδέεται με δύο είδη καρκίνων: της τραχείας και του οισοφάγου. Ένα ανεξήγητο εξόγκωμα στο στήθος, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μία κύστη, μπορεί όμως και να πρόκειται για κάτι πιο ύποπτο. Ο γυναικολόγος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Αν χάνετε βάρος χωρίς καμία προσπάθεια, πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας.

Όταν η ξαφνική αιμορραγία δεν σχετίζεται με την περίοδο, πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο. Αν το αίμα προέρχεται από τον πρωκτό, απευθυνθείτε στο γαστρεντερολόγο. Αν έχετε μία πληγή που είναι ακόμη ανοιχτή μετά από τρεις εβδομάδες, πρέπει να πάτε στο γιατρό. Τέτοιου είδους πληγές ίσως σχετίζονται με καρκινώματα. Τέλος, αν υπάρχει αίμα στα ούρα, πρέπει πρώτα να αποκλείσετε την πιθανότητα ουρολοίμωξης και στη συνέχεια να αποκλείσετε τον κίνδυνο του καρκίνου.

«Νεανικός» καρκίνος: Προσοχή! Αυτά τα σημάδια πρέπει να προσέξετε

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γνωστός και ως ορθοκολικός καρκίνος, χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» καρκίνος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες.

Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη, πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκαλύπτουν πως όλο και περισσότερες διαγνώσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούν 20άρηδες ή 30άρηδες.

Από τι προέρχεται

Αν και δεν είναι βέβαιο ποιοι περιβαλλοντικοί, γενετικοί ή άλλοι παράγοντες καθοδηγούν τη συχνότερη εκδήλωση του ορθοκολικού καρκίνου στους νέους, δεν θεωρείται τυχαίο ότι συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα των περιστατικών παχυσαρκίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι συνήθειες και συμπεριφορές που οδηγούν στην υπερβολική αύξηση του βάρους, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Συνεχή αυξητική τάση παρουσιάζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των νέων ανθρώπων, σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που συνολικά η ασθένεια εμφανίζει μια διαχρονική τάση μείωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Week, στην Καλιφόρνια.

Ερευνητές του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Έλι Σάτον, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο στο διάστημα 2004-2013 και διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός των περιστατικών στις ΗΠΑ αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,3%. Αντίθετα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκε κατά 2,5% ο μέσος ετήσιος ρυθμός νέων περιστατικών σε άτομα άνω των 50 ετών.

«Νεανικός» καρκίνος: Προσοχή! Αυτά τα σημάδια πρέπει να προσέξετε

Ποιοι κινδυνεύουν

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι τα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των νεότερων ανθρώπων είναι πιο προχωρημένα και επικίνδυνα (το 31% αφορούν καρκίνους σταδίου 3), σε σχέση με τους γηραιότερους (25% το ποσοστό των καρκίνων σταδίου 3). Για τους καρκίνους σταδίου 4, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% και 18%. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των νέων περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου εξακολουθούν να αφορούν ηλικίες μετά τα 50.

«Ενώ το σύστημα υγείας έχει κάνει σημαντική δουλειά στο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, βελτιώνοντας την ενημέρωση των ασθενών και ωθώντας τους σε συχνότερες διαγνωστικές εξετάσεις, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πολύ περισσότερα πράγματα πρέπει να γίνουν για να καταπολεμηθεί αυτός ο καρκίνος σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, μια ομάδα που συνήθως δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου. Είναι κρίσιμο να αναστραφεί αυτή η τάση μεταξύ των νεότερων» επεσήμανε ο Δρ Σάτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες και προκαλείται συνήθως από μια αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συνήθως ξεκινά στο ορθόν ή στο κόλον ως πολύποδας, που σταδιακά αποκτά κακοήθη μορφή. Η έγκαιρη εύρεση και αφαίρεση των πολυπόδων από το παχύ έντερο βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share