Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγάλη προσοχή: Πότε οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί γίνονται καρκινογόνα

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

28 Ιουλίου 2021 14:43
Μεγάλη προσοχή: Πότε οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί γίνονται καρκινογόνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο εγκυμονούν οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες που έχουν ψηθεί/τηγανιστεί πολύ, έχοντας χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους, όπως προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες. Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου. Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Παράλληλα δείτε και πως φυλάμε το ψωμί για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου. Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.).

Πότε το ψωμί γίνεται καρκινογόνο

Ο ρόλος που παίζει το χρώμα στο ψωμί

Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει. Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ. Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει – ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους. Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες πάντως, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές, ενώ ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).

Τέλος στον καρκίνο: Ποιο φρούτο τον εξοντώνει και μας το κρύβουν

Πολλοί άνθρωποι και ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι αυτό το φρούτο είναι το πιο ισχυρό φυσικό αντικαρκινικό στον κόσμο! Ειδικοί έχουν ανακαλύψει, επίσης, ότι αυτό το φρούτο είναι 10.000 φορές πιο ισχυρό από τη συμβατική χημειοθεραπεία για τον καρκίνο.

Αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θέλουν να ξέρουμε για αυτούς τους καρπούς για τον καρκίνο επειδή δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν τα προϊόντα τους. Πολλοί ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι αυτό το φρούτο είναι το ισχυρότερο κατά του καρκίνου σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλά, ποιο είναι το όνομα αυτού του φρούτου;

Το όνομα αυτού του θαυματουργού φρούτου είναι Guanábana ή καρπός του δέντρου soursop. Και τώρα, εδώ έρχεται ένα άλλο ερώτημα: πώς και δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με αυτό το φρούτο και τον καρκίνο; Μα επειδή υπάρχουν οργανισμοί που κάνουν πολλά χρήματα από την παραγωγή φαρμάκων για καρκίνο. Τώρα ξέρετε ότι πρέπει να πίνετε το χυμό του φρούτου Guanábana για την πρόληψη της νόσου.

Έχει ευχάριστη γεύση και η κατανάλωσή του δεν οδηγεί στις τρομερές συνέπειες της χημειοθεραπείας. Θα μπορούσατε, επίσης, να φυτέψετε αυτό το δέντρο στην αυλή σας. Παράλληλα δείτε και ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου του εντέρου που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές.

Τέλος στον καρκίνο: Ποιο φρούτο τον εξοντώνει και μας το κρύβουν

Τι είναι το Guanábana;

Το Guanábana είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο δέντρο και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο. Είναι γνωστό ως Guanábana στη Λατινική Αμερική και Soursop στα αγγλικά. Οι καρποί του φρούτου που δρα κατά του καρκίνου είναι μεγάλοι, γλυκοί, καταναλώνονται ωμοί, και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών, γλυκών κλπ. Το ενδιαφέρον σε αυτό το φυτό είναι οι ισχυρές αντικαρκινικές επιδράσεις του.

Έχει πολλές επωφελείς ιδιότητες, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι η επίδρασή του στους όγκους καρκίνου. Αυτό το φυτό έχει αποδεδειγμένη θεραπευτική επίδραση στον καρκίνο όλων των τύπων. Και είναι επίσης χρήσιμο σε όλες τις μορφές καρκίνου.

Το φυτό αυτό είναι ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος. Διαθέτει ισχυρές αντιμυκητιασικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες, μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ενεργεί ως αντικαταθλιπτικό και βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και των νευρικών διαταραχών.

Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς των φαρμάκων. Από το 1970, περισσότερες από 20 εργαστηριακές εξετάσεις, αποκαλύπτουν ότι το εκχύλισμα του καταστρέφει τα κακοήθη κύτταρα των 12 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

Οι ενώσεις αυτού του δέντρου, αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων 10.000 φορές πιο αποτελεσματικά από ότι η αδριαμυκίνη (γνωστό χημειοθεραπευτικό παράγοντα). Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι η θεραπεία με εκχύλισμα soursop καταστρέφει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και δεν επηρεάζει τα υγιή.

Ποιο φρούτο εξοντώνει τον καρκίνο και μας το κρύβουν

Το φρούτο Graviola δεν είναι φάρμακο που θεραπεύει το καρκίνο. Μελέτες σε εργαστήριο έχουν δείξει πως το φυτό μπορεί να καταστρέψει κάποιους τύπους καρκινικών κυττάρων του μαστού και του συκωτιού, ωστόσο, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν τη δράση του πάνω σε ασθενείς με καρκίνο.

Έχει επίσης επιδείξει το φρούτο την ικανότητα στη καταπολέμηση μολύνσεων, ρευματικών και αρθριτικών. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν πως κάποια από τα χημικά που υπάρχουν στο φυτό, εφόσον καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα νεύρα και κινητικές διαταραχές, όμοιες με αυτές τις νόσου Πάρκινσον.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της Καραϊβικής, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων Graviola, οδήγησε σε νευρολογικά προβλήματα και παραισθήσεις. Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission), που έχει ως αποστολή τη προστασία του καταναλωτή, επέβαλε πρόστιμο σε εταιρία που διακινούσε κάψουλες Graviola, με τον ισχυρισμό πως θεραπεύουν το καρκίνο, ύστερα από παράπονα καταναλωτών.

Περαιτέρω ισχυρισμοί του άρθρου όπως ότι πολλοί ειδικοί έχουν διαπιστώσει την ισχυρότατη αντικαρκινική δράση του φυτού, είναι ψευδείς. Όπως προαναφέραμε, σχετικές έρευνες σε ανθρώπους δεν έχουν γίνει ούτως ώστε να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα. Το Cancer Network συμφωνεί με τα ανωτέρω ευρήματα και εφιστά τη προσοχή ενάντια σε σκευάσματα που περιέχουν Graviola.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share