Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σύνδρομο Long Covid: Ποια είναι τα συμπτώματα; «Η ζωή μου δεν είναι η ίδια» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών (Video)

Στη χώρα μας οι άνθρωποι που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο ανέρχονται σε περίπου 50.000

26 Ιουλίου 2021 22:46
Σύνδρομο Long Covid: Ποια είναι τα συμπτώματα; «Η ζωή μου δεν είναι η ίδια» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σύνδρομο Long Covid: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, μήνες μετά, εκατομμύρια άνθρωποι που νόσησαν, ακόμη και ελαφρά, από κορωνοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για το σύνδρομο Long Covid που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό των πρώην ασθενών, με συμπτώματα που ποικίλουν.

Kάποιοι από αυτούς μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, περιγράφοντας χαρακτηριστικά πως το περπάτημα μερικών μέτρων φαντάζει με άθλο, ενώ εξίσου δύσκολη είναι μέχρι και η προσπάθεια να μιλήσουν. Ενώ, «Έψιλον, Λάμδα και Κάπα» οι νέες φονικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού!

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ασθενών με Long Covid

«Περπατούσα 2, 3 χιλιόμετρα την ημέρα και τώρα περπατάω 50 και 100 μέτρα, λαχανιάζω και σταματάω. Ένα χρόνο μετά τη νόσηση ακόμα ταλαιπωρούμαι. Δε νόσησα βαριά, όμως δεν είμαι η ίδια όπως πριν», λέει η κυρία Μαρία Μάσκα στο OPEN.

«Οι παλμοί μου βρίσκονται στο 81 και με κάθε προσπάθεια που κάνω, ανεβαίνουν», περιγράφει η Μάρθα Κατσαρού που νόσησε με κορωνοϊό στα τέλη του 2020 με ήπια συμπτώματα και πέρασε την καραντίνα στο σπίτι της. Η ίδια εξηγεί πως 7 μήνες μετά η ζωή της έχει αλλάξει. «Προσπαθώ να κάθομαι με το παιδί μου όσο μπορώ, πολλές φορές μου φωνάζει και δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασθενείς που αναπτύσσουν συμπτώματα Long Covid ανέρχονται σε ποσοστό 5% - 15%.

Τα συμπτώματα Long Covid

Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις που συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση; «Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων το οποίο αναπτύσσεται μετά την οξεία φάση και χωρίζεται σε 2 περιόδους. Από την τέταρτη έως την δωδέκατη εβδομάδα και από την δωδέκατη κι έπειτα», τονίζει ο καρδιολόγος του Κέντρου Υγείας Καλυβίων, Γιώργος Βήχας.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα υπολείμματα του ιού επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού. Ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • η κόπωση
  • η μυαλγία
  • οι ψυχολογικές διαταραχές
  • η κεφαλαλγία
  • η ομίχλη εγκεφάλου
  • η αλωπεκία
  • η δύσπνοια
  • η αϋπνία
  • η ταχυκαρδία

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν. Συχνό φαινόμενο μάλιστα είναι η απουσία αντικειμενικών ευρημάτων από τον κλινικό έλεγχο και οι εργαστηριακές εξετάσεις να έχουν φυσιολογικές τιμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Βήχα, στη χώρα μας δεν υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρεία τρία για Long Covid ασθενείς, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share