Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

«Νεανικός» καρκίνος: Προσοχή! Αυτά τα σημάδια πρέπει να προσέξετε

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου

26 Ιουλίου 2021 08:17
«Νεανικός» καρκίνος: Προσοχή! Αυτά τα σημάδια πρέπει να προσέξετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γνωστός και ως ορθοκολικός καρκίνος, χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» καρκίνος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες.

Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη, πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκαλύπτουν πως όλο και περισσότερες διαγνώσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούν 20άρηδες ή 30άρηδες.

Από τι προέρχεται

Αν και δεν είναι βέβαιο ποιοι περιβαλλοντικοί, γενετικοί ή άλλοι παράγοντες καθοδηγούν τη συχνότερη εκδήλωση του ορθοκολικού καρκίνου στους νέους, δεν θεωρείται τυχαίο ότι συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα των περιστατικών παχυσαρκίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι συνήθειες και συμπεριφορές που οδηγούν στην υπερβολική αύξηση του βάρους, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Συνεχή αυξητική τάση παρουσιάζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των νέων ανθρώπων, σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που συνολικά η ασθένεια εμφανίζει μια διαχρονική τάση μείωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Week, στην Καλιφόρνια.

Ερευνητές του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Έλι Σάτον, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο στο διάστημα 2004-2013 και διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός των περιστατικών στις ΗΠΑ αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,3%. Αντίθετα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκε κατά 2,5% ο μέσος ετήσιος ρυθμός νέων περιστατικών σε άτομα άνω των 50 ετών.

«Νεανικός» καρκίνος: Προσοχή! Αυτά τα σημάδια πρέπει να προσέξετε

Ποιοι κινδυνεύουν

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι τα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των νεότερων ανθρώπων είναι πιο προχωρημένα και επικίνδυνα (το 31% αφορούν καρκίνους σταδίου 3), σε σχέση με τους γηραιότερους (25% το ποσοστό των καρκίνων σταδίου 3). Για τους καρκίνους σταδίου 4, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% και 18%. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των νέων περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου εξακολουθούν να αφορούν ηλικίες μετά τα 50.

«Ενώ το σύστημα υγείας έχει κάνει σημαντική δουλειά στο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, βελτιώνοντας την ενημέρωση των ασθενών και ωθώντας τους σε συχνότερες διαγνωστικές εξετάσεις, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πολύ περισσότερα πράγματα πρέπει να γίνουν για να καταπολεμηθεί αυτός ο καρκίνος σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, μια ομάδα που συνήθως δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου. Είναι κρίσιμο να αναστραφεί αυτή η τάση μεταξύ των νεότερων» επεσήμανε ο Δρ Σάτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες και προκαλείται συνήθως από μια αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συνήθως ξεκινά στο ορθόν ή στο κόλον ως πολύποδας, που σταδιακά αποκτά κακοήθη μορφή. Η έγκαιρη εύρεση και αφαίρεση των πολυπόδων από το παχύ έντερο βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.


 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share