Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κίνδυνος θάνατος η μαγερική σόδα: Έτσι καταστρέφει τον οργανισμό μας

Μεγάλη προσοχή

24 Ιουλίου 2021 12:58
Κίνδυνος θάνατος η μαγερική σόδα: Έτσι καταστρέφει τον οργανισμό μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ένα πολύ γνωστό συστατικό για... γιατροσόφια στην καθημερινότητά μας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερβολική χρήση μπορεί να επιφέρει κίνδυνο.

Αυτό το συστατικό εμπεριέχεται σε πολλά προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας όπως στην οδοντόκρεμά μας (όπου βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών μας), ως καθαριστικό σε πολλά είδη καθαρισμού ενώ μπορείς να την χρησιμοποιείς σε επιφάνειες που θέλεις να καθαρίσεις, (ακόμα και στο πλυντήριο όταν θέλεις τα λευκά σου να γίνουν λευκότερα και να μη χάσουν τη λάμψη τους).

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί συστήνουν τη μαγειρική σόδα για την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος στον οργανισμό μας ενώ πολλές φορές τη συναντάμε σε diy συνταγές για μάσκες προσώπου. Και όταν μιλάμε για μάσκες, θυμήσου πόσες φορές δεν έχεις αναζητήσει στο διαδίκτυο φυσικές συνταγές προσώπου για την ανανέωση του δέρματός σου και την καταπολέμηση των κηλίδων; Η μαγειρική σόδα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και μας λύνει, κυριολεκτικά τα χέρια.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, ενώ η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την ομορφιά και την υγιεινή μας, μάλλον -σύμφωνα με τους δερματολόγους- δεν θα πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με αυτή. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα μας με πολλά προβλήματα μετέπειτα.

Μαγειρική σόδα κίνδυνοι

Το πρόβλημα που μπορεί να φέρει στο δέρμα

Το πιθανό πρόβλημα με τη χρήση μαγειρικής σόδας στο πρόσωπό μας πηγάζει από το pH του. Το δέρμα μας έχει φυσικά επίπεδα pH κάπου μεταξύ 4,5 και 5,5, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο. Η διατήρηση της επιδερμίδας μας σε αυτό το εύρος είναι σημαντική για να μπορεί να παράγει υγιή έλαια που το διατηρούν ενυδατωμένο και προστατευμένο από ρύπους, βακτήρια και άλλα ερεθιστικά . Η μαγειρική σόδα, ωστόσο, έχει επίπεδο pH 9, που σημαίνει ότι είναι βασικό ή «αλκαλικό» και μπορεί επομένως να επηρεάσει το επίπεδο pH του δέρματος, αφαιρώντας το λάδι που χρειάζεται προκαλώντας κάποιες δυσάρεστες και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως αυξημένη ξηροδερμία, πρώιμη έναρξη ρυτίδων, επιδείνωση της ακμής, ερεθισμό ή φλεγμονή και ευαισθησία σε φυσικά στοιχεία όπως ο ήλιος.

«Όσον αφορά το δέρμα σας, υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη», λέει ο Δρ David Lortscher, δερματολόγος. Και εξηγεί ότι «μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν τη μαγειρική σόδα ως μάσκα ή υλικό για απολέπιση», αλλά προειδοποιεί ότι «το τρίψιμο του προσώπου σας με μια πάστα μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι σκληρό και να διαταράξει τον φυσικό φραγμό του δέρματός σας, οδηγώντας το σε ερυθρότητα, αφήνοντάς το ευαίσθητο σε ξεσπάσματα».

Το διάλυμα που καθαρίζει φρούτα και λαχανικά

Η δρ. Lili He του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες της δοκίμασαν διάφορες μεθόδους πλυσίματος φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές επικάλυψαν μήλα με θειαβενδαζόλη, ένα μυκητοκτόνο το οποίο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει μια ποικιλία παρασίτων και τα ξέπλυναν με τρεις τρόπους:

  • σκέτο νερό
  • νερό που περιείχε χλωρίνη
  • νερό που περιείχε μαγειρική σόδα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μήλα επειδή καταναλώνονται ευρέως και είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποικιλία φυτοφαρμάκων.

Χρησιμοποιώντας υπερ-ευαίσθητα τεστ υψηλής τεχνολογίας, οι ερευνητές έλεγξαν τόσο την φλούδα όσο και την σάρκα του μήλου για φυτοφάρμακα και μέτρησαν τη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων στον φυτικό ιστό.

Το ξέπλυμα των φρούτων στο διάλυμα μαγειρικής σόδας για 12 λεπτά αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.
Από την άλλη πλευρά, μερικά από τα φυτοφάρμακα διαπέρασαν την φλούδα του μήλου και καμία από τις μεθόδους πλύσης δεν μπορούσε να τα αφαιρέσει πλήρως.

Το διάλυμα μαγειρικής σόδας είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματικό επειδή μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των μορίων φυτοφαρμάκων, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο διαφόρων προϊόντων. Το πόσο καλά λειτουργεί «εξαρτάται από τη δομή των φρούτων και λαχανικών, αλλά είναι μια γενική μέθοδος», πρόσθεσε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share