Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας! - Τι να κάνετε

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου

23 Ιουλίου 2021 20:18
Μεγάλη προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας! - Τι να κάνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πού και πώς να ελέγξεις το δέρμα σου για αλλαγές σε ήδη υπάρχουσες ελιές ή για ύποπτα σημάδια; Σε ποιες περιοχές πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση; Από πού να αρχίσεις και πώς να συνεχίσεις; Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους!

Πώς και πού να κοιτάξεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), ο έλεγχος του δέρματος πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα για αλλαγές σε υπάρχουσες ελιές ή για ύποπτα σημάδια. Στην ουσία πρέπει να ελέγχουμε όλο το σώμα μπροστά και πίσω με έμφαση στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Στεκόμαστε μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη και χρησιμοποιούμε έναν καθρέφτη χειρός για τα σημεία εκείνα που είναι δύσκολο να ελέγξουμε!

Η σωστή σειρά…

  • Ελέγχουμε το πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων της μύτης, των χειλιών, του στόματος και των αφτιών, επάνω και πίσω από αυτά.
  • Με τη βοήθεια μιας χτένας ελέγχουμε το τριχωτό του κεφαλιού.
  • Εξετάζουμε το εξωτερικό και εσωτερικό μέρος της παλάμης και ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στον λαιμό, το στήθος και το πάνω μέρος του κορμού και οι γυναίκες ελέγχουμε επίσης ανάμεσα στο στήθος και κάτω από αυτό.
  • Σηκώνουμε το χέρι και λυγίζοντας τον αγκώνα ελέγχουμε τις μασχάλες και το κάτω μέρος των βραχιόνων.
  • Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός ελέγχουμε το πίσω μέρος του λαιμού και όλη την πλάτη
  • Τέλος τσεκάρουμε τους γλουτούς και το πίσω μέρος των ποδιών και ολοκληρώνουμε τον έλεγχό μας εξετάζοντας τα πέλματα των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Αναγνώρισε το μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί και την πιο επικίνδυνη και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, αν και λιγότερο συχνή. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές καρκίνου που είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένα άτομα. Εμφανίζεται είτε ως ελιά που σταδιακά αποκτά σκούρο χρώμα, ποικιλία χρωμάτων, ακανόνιστα όρια, είτε ως ταχύτατα αναπτυσσόμενο ροζ ή κόκκινο ογκίδιο. Επειδή μπορεί να εξαπλωθεί εσωτερικά, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΔΑΕ υπάρχει μια μέθοδος που θα μας να εντοπίσουμε το μελάνωμα έγκαιρα! Και είναι η μέθοδος ABCDE.

Μεγάλη προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας! - Τι να κάνετε

Τι πρέπει να κάνουμε μετά

Ο καρκίνος του δέρματος αντιμετωπίζεται και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες για πλήρη θεραπεία. Εάν λοιπόν εντοπίσουμε κάποιο ύποπτο σημάδι, επιβάλλεται άμεσα να επισκεφθούμε το γιατρό και ειδικό το δερματολόγο. Εάν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσουμε μπορεί οι συνέπειες να είναι σοβαρές! Γι’ αυτό:

• Δεν αγνοούμε το πρόβλημα, ελπίζοντας ότι θα φύγει
• Δεν περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ούτε προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
• Δεν βγάζουμε μόνοι μας συμπεράσματα ότι δεν είναι σοβαρό
• Δεν το αφήνουμε για να το προγραμματίσουμε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες
Και κυρίως δεν φοβόμαστε να δούμε το δερματολόγο μας.

Η έγκαιρη διάγνωση κάνει τη διαφορά!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share