Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Θαυματουργό: Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια!

Ποιο είναι;

22 Ιουλίου 2021 23:17
Θαυματουργό: Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ιδιότητα του φυτού που βλέπετε στην φωτογραφία να απωθεί πολύ αποτελεσματικά τα κουνούπια.

Πρόκειται για το πολύ κοινό Sweetgrass, ένα φυτό που απωθεί, όχι μόνο τα κουνούπια, αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιείται από κάποιους ιθαγενείς Αμερικανούς για να κρατάει μακρυά κάθε είδους έντομο.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δύο χημικές ενώσεις στο Sweetgrass οδήγησαν τα κουνούπια μακριά από ένα… δελεαστικότατο για εκείνα δείγμα αίματος, ακριβώς όπως θα έκανε και ένα χημικό αντικουνουπικό από εκείνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Η διαφορά βέβαια, έγκειται στο ότι το φυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό, ενώ τα χημικά εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε πολλές περιπτώσεις για την υγεία σας.

Θαυματουργό: Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια!

Το βασικό συστατικό που έχει αυτό το φυτό είναι η κουμαρίνη (coumarin), σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Cantrell. Το δεύτερο βασικό συστατικό που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν η φυτόλη (phytol), ένα κοινό συστατικό σε αιθέρια έλαια από φυτά.

Η ομάδα του δρ Cantrell απομόνωσε αυτά τα χημικά με την διέλευση ατμού μέσα από τα φύλλα του, κάτι που οδήγησε στο διαχωρισμό των ελαιωδών και πτητικών του ενώσεων. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν αυτές τις ενώσεις, τις “καθάρισα” και τις διαχώρισαν σε 12 επιμέρους κατηγορίες. Αυτά τα 12 δείγματα δοκιμάστηκαν στα κουνούπια για να προσδιοριστούν εκείνες που τα απωθούσαν περισσότερο. Η κουμαρίνη και η φυτόλη ξεχώρισαν σε αυτό τον τομέα.

Κουνούπια: Το φυσικό εντομοαπωθητικό που θα σας απαλλάξει για όλο το καλοκαίρι

Κουνούπια το καλοκαίρι: Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αγαπούν, το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία τέλεια εποχή, γεμάτη ήλιο, ζέστη, θάλασσα και γενικά διακοπές. Φυσικά, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του. Στο συγκεκριμένο κανόνα εξαίρεση αποτελούν, τα κουνούπια. Πρόκειται για μικρά και ενοχλητικά έντομα, τα οποία θέλεις να σκοτώσεις, πριν εκείνα σε τσιμπήσουν.

Κουνούπια το καλοκαίρι: Από τι έλκονται, τα κουνούπια

Είναι αδίστακτα θα έλεγα, προκαλώντας σου τέτοια φαγούρα που σε βγάζουν από τα όριά σου. Εάν είστε από αυτές τις καημένες ψυχές που πέφτετε συχνότερα από τους άλλους θύματα αυτών των αιμοβόρων εντόμων, υπάρχει λόγος. Τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από το 20% του πληθυσμού.

Τα κουνούπια έλκονται από: την ομάδα αίματος (τα περισσότερα έλκονται από την ομάδα 0), το γαλακτικό οξύ (ο ιδρώτας, η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος και γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σ’ αυτό), ορισμένα είδη βακτηριδίων του αίματος, την κατανάλωση αλκοόλ, την εγκυμοσύνη και τα χρώματα των ρούχων (αποφύγετε το κόκκινο, το μαύρο και το σκούρο μπλε).

Διαβάστε με την ευκαιρία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κουνούπια και πώς να τα κρατήσετε μακριά σας αυτό το καλοκαίρι

Κουνούπια: Το φυσικό εντομοαπωθητικό που θα σας απαλλάξει για όλο το καλοκαίρι

Κουνούπια το καλοκαίρι: Πώς να απωθήσετε, τα κουνούπια

Δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τη γενετική. Ωστόσο, εάν αποφεύγετε τη μπύρα, φοράτε ολόλευκα ρούχα και κάνετε κρύο ντους ίσως να μπορέσετε να διώξετε τα κουνούπια χωρίς να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό. Δοκιμάστε αυτό το πλήρως φυσικό εντομοαπωθητικό που έχει ωραιότερη οσμή και συμβάλει θετικά στην απομάκρυνση όλων αυτών των ενοχλητικών εντόμων:

Σε ένα γυάλινο δοχείο προσθέστε λίγες φέτες λεμόνι, λίγες φέτες λάιμ, δύο κλαδιά δεντρολίβανο και περίπου 7-10 σταγόνες ελαίου από λεμόνι και ευκάλυπτο. Γεμίστε το υπόλοιπο βάζο με νερό και τοποθετήστε πάνω πάνω ένα αναμμένο αιωρούμενο κερί τσαγιού. Το έλαιο από λεμόνι και ευκάλυπτο, το οποίο είναι το βασικό ενεργό συστατικό σ’ αυτό το μείγμα, θεωρείται φυσικό εντομοαπωθητικό και έχει χαμηλή περιεκτικότητα στην ουσία DEET (που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη σε υψηλή δοσολογία).

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, ρόδο γεράνι, μέντα ή κιτρονέλλα μαζί με έλαια από λαχανικά και Αλόη Βέρα έτσι ώστε το εντομοαπωθητικό που εφαρμόζετε στο δέρμα σας να είναι ασφαλές.

Σύνδρομο Skeeter: Τι είναι η αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού!

Σύνδρομο Skeeter: Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου Skeeter είναι η σημαντική αλλεργική αντίδραση σε ένα τσίμπημα από κουνούπι.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια αντίδραση στα τσιμπήματα, η αντίδραση αυτή είναι συνήθως ήπια και απλά αποτελεί μία προσωρινή ενόχληση.

Ωστόσο, οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τσίμπημα από κουνούπι και συχνά παρουσιάζουν πυρετό.

Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου Skeeter είναι η σημαντική αλλεργική αντίδραση σε ένα τσίμπημα από κουνούπι. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια αντίδραση στα τσιμπήματα, η αντίδραση αυτή είναι συνήθως ήπια και απλά αποτελεί μία προσωρινή ενόχληση. Ωστόσο, οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τσίμπημα από κουνούπι και συχνά παρουσιάζουν πυρετό.

Τα τσιμπήματα από κουνούπι προκαλούν συνήθως ένα μικρό ερυθρό έπαρμα και κνησμό στην περιοχή του τσιμπήματος.

Ωστόσο, οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα. Το τσίμπημα προκαλεί οίδημα το οποίο φτάνει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός. Η αντίσταση αυτή εκδηλώνεται ταχέως, συνήθως μέσα σε ένα διάστημα λίγων ωρών.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Skeeter. Για ορισμένους ασθενείς η ανοσοθεραπεία μπορεί να αποτελεί μία από αυτές.

Σύνδρομο Skeeter: Τι είναι η αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού!

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του συνδρόμου Skeeter είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων. Για το σκοπό αυτό, οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα κάθε φορά που βγαίνουν έξω, όπως:

  • Να φορούν μακριά παντελόνια και μακριά μανίκια για να ελαχιστοποιηθεί η επιφάνεια του δέρματος που εκτίθεται στα τσιμπήματα.
  • Να φορούν κασκόλ για να προστατευτεί ο λαιμός.
  • Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό σπρέι τακτικά.
  • Να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για την απομάκρυνση των κουνουπιών, όπως κεριά και βραχιόλια με citronella.
  • Να μην φορούν ρούχα με ανοιχτά χρώματα, καθώς προσελκύουν τα κουνούπια.
  • Να αποφεύγουν τις περιοχές με στάσιμα νερά.
  • Να μην χρησιμοποιούν ισχυρά αρώματα.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις πρέπει επίσης να αποφεύγουν να βγουν έξω τις ώρες που παρατηρείται η εντονότερη δραστηριότητα των κουνουπιών, δηλαδή από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Σύμφωνα με το American Academy of Allergy, Asthma & Immunology το DEET είναι ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό και τα προϊόντα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία σε ποσοστά 6-25% προσφέρουν προστασία από τα κουνούπια για 2-6 ώρες.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένα προϊόντα με DEET μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος σε κάποια άτομα, επομένως πάντοτε δοκιμάζετε το προϊόν σε μία μικρή περιοχή του δέρματος πριν το χρησιμοποιήσετε στο υπόλοιπο σώμα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share