Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Προσοχή αν έχετε πόνο σε αυτό το σημείο: Έρευνα δείχνει ότι είναι σημάδι πρόωρου θανάτου

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο

14 Ιουλίου 2021 08:24
Προσοχή αν έχετε πόνο σε αυτό το σημείο: Έρευνα δείχνει ότι είναι σημάδι πρόωρου θανάτου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι βιώνουν περιστασιακούς πόνους γενικά στο σώμα. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης βρήκε μια σύνδεση μεταξύ ενός συγκεκριμένου πόνου στις γυναίκες (αλλά όχι στους άνδρες) με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of General Internal Medicine και στην οποία αναλύθηκαν 11 επιμέρους μελέτες με 81.337 μεσήλικες και ηλικιωμένους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε, ότι:

Οι γυναίκες με σοβαρό πόνο στην πλάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν τέτοιους πόνους.

Ήταν ενδιαφέρον, ότι μια παρόμοια συσχέτιση δεν εντοπίστηκε στους άνδρες. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του πόνου στην πλάτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο.

Η σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της θνησιμότητας προσδιορίστηκε από τους ερευνητές με διάφορους τρόπους, όπως περιορισμοί στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • αύξηση βάρους
  • ανάπτυξη ή επιδείνωση χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές
  • κακή ισορροπία και πτώσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα, τα οποία με τη σειρά τους, μπορούν να σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλικία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της θνησιμότητας. Αυτό ήταν «ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι η επίδραση του πόνου στην πλάτη αυξάνεται με την ηλικία», ανέφεραν οι ίδιοι. «Ο πιο μεγάλος κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη παρατηρήθηκε σε μελέτες που περιελάμβαναν μόνο γυναίκες και σε άλλες που συμμετείχαν ενήλικες με πιο σοβαρό πόνο στην πλάτη», πρόσθεσαν.

«Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του περιορισμού της δραστηριότητας στον πόνο στην πλάτη στη συνολική υγεία και σε περισσότερη έρευνα για τη βελτίωση της θεραπείας του πόνου στην πλάτη», είπε η δρ. Eric Roseen από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Η σωστή αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη είναι σημαντική, ειδικά καθώς η επιδημία των οπιοειδών έχει επιδεινωθεί και η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει άτομα που αναζητούν ιατρική περίθαλψη, έχει αυξήσει τα επίπεδα στρες και έχει επιδεινώσει τα περιβάλλοντα στα οποία εργάζονται πολλοί Αμερικανοί αυτήν τη στιγμή”.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην “πολύπλοκη συσχέτιση μεταξύ του πόνου στην πλάτη, της θεραπείας του, της ψυχικής υγείας, της πιθανής αναπηρίας και της θνησιμότητας”.

Προσοχή αν έχετε πόνο σε αυτό το σημείο: Έρευνα δείχνει ότι είναι σημάδι πρόωρου θανάτου

Προσοχή - Πόνος στον ώμο: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται!

Ο πόνος στον ώμο είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτέλεσμα φλεγμονής ή μυϊκού τραυματισμού. Ωστόσο, σε κάποιες, ομολογουμένως λίγες, περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου.

Οποιοσδήποτε πόνος στο σώμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε προφανή αιτία, όπως μια πτώση ή ένα τροχαίο ατύχημα, θα πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο πόνος στον ώμο είναι ένα από τα ασυνήθιστα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος θεωρείται «αντανακλαστικός». Ως αντανακλαστικός ή αναφερόμενος ορίζεται ο πόνος που πηγάζει από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (π.χ. πνεύμονας, πάγκρεας) αλλά γίνεται αισθητός σε ένα άλλο (ώμος, μέση αντίστοιχα).

Ορισμένοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα συνδέεται στενότερα με τον αντανακλαστικός πόνο στον ώμο.

– Μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του πνεύμονα που συνήθως προκαλείται από τη μακρόχρονη έκθεση στον αμίαντο. Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με αυτά άλλων τύπων καρκίνου του πνεύμονα, ωστόσο μελέτη του 2015 υπέδειξε ότι το 14% των ασθενών με μεσοθηλίωμα εκδήλωναν επίσης πόνο στον ώμο. Μάλιστα, σε αυτούς τους ασθενείς ο πόνος στον ώμο ήταν συχνά το πρώτο σύμπτωμα που εκδήλωσαν.

– Όγκος της κορυφής του πνεύμονα (όγκος του Pancoast)

Οι όγκοι της κορυφής του πνεύμονα είναι αρκετά σπάνιοι και εντοπίζονται στην ανώτερη θωρακική αύλακα, στο επάνω μέρος του πνεύμονα. Επειδή η ανώτερη θωρακική αύλακα βρίσκεται αρκετά κοντά στον ώμο, είναι πιθανό ένας καρκινικός όγκος να πυροδοτήσει τον πόνο στην πάσχουσα πλευρά του σώματος. Οι ασθενείς με όγκο της κορυφής του πνεύμονα εκδηλώνουν συχνά ένα σύνολο συμπτωμάτων γνωστών ως σύνδρομο Horner. Το σύνδρομο Horner χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μεταβολές στα μάτια (π.χ. βλεφαρόπτωση, συρρίκνωση της κόρης του ματιού) και ασύμμετρη εφίδρωση (π.χ. μειωμένη εφίδρωση στη μία πλευρά του προσώπου).

– Μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα

Μεταστατικός ή δευτεροπαθής ονομάζεται ο καρκίνος που ξεκινά από τον πνεύμονα και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλωθούν σε κοντινές περιοχές γύρω από τον πνεύμονα (π.χ. οστά, λεμφογάγγλια) είναι πιθανό να εκδηλωθεί πόνος στον ώμο. Ο μεταστατικός καρκίνος συνοδεύεται από ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με το όργανο ή το σύστημα που πλήττει. Για παράδειγμα, μια μετάσταση στο συκώτι μπορεί να εκδηλωθεί με ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

Ο πόνος στον ώμο που προκαλείται από όγκο στον πνεύμονα δεν έχει διακριτά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο πλαίσιο της μελέτης στους ασθενείς με μεσοθηλίωμα παρατηρήθηκε ότι ο πόνος ήταν αρκετά ήπιος (κατά μέσο όρο 4 σε μια κλίμακα 1-10). Σε λίγους μόνο ασθενείς διαπιστώθηκαν σοβαρότερες επιπλοκές, όπως μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς με πόνο στον ώμο λόγω καρκίνου του πνεύμονα οι ενοχλήσεις γίνονται αισθητές και κατά μήκος του χεριού, έως και την παλάμη, και περιλαμβάνουν μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share