Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αν δείτε τι κάνει η ζάχαρη πάνω στο σώμα σας δε θα ξαναφάτε - Ο κίνδυνος του καρκίνου

Είναι η ζάχαρη τοξική;

13 Ιουλίου 2021 17:13
Αν δείτε τι κάνει η ζάχαρη πάνω στο σώμα σας δε θα ξαναφάτε - Ο κίνδυνος του καρκίνου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην αυξανόμενη τάση της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες ρίχνει φως νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ως «ένοχο» τα αναψυκτικά και όσα ποτά περιέχουν ζάχαρη. Είναι φανερό μάλιστα από τους αριθμούς ότι ο κίνδυνος έχει σχεδόν διπλασιαστεί για τους γεννηθείς τη δεκαετία του ’90, σε αντίθεση με όσους έχουν γεννηθεί κοντά στη δεκαετία του ’50.

Παρότι τα τελευταία χρόνια και με τη συνεχή επισήμανση των ειδικών για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ροφημάτων, η «ζημιά» έχει ήδη γίνει, μιας και τα ζαχαρούχα ποτά υπήρξαν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων και δη των νέων από το 1977 έως το 2001. Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα στατιστικά: τα ποσοστά της πρόσληψης των θερμίδων από ζαχαρούχα ποτά αυξήθηκε από 5.1% στο 12.3% για τις ηλικίες 19 έως 39 ετών ενώ όσον αφορά τα παιδιά από το 4.8% σκαρφάλωσε στο 10.3%. Βέβαια, έως το 2014 τα ποσοστά έχουν πέσει κατακόρυφα, όμως ακόμα και σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 7% των Αμερικανών εξακολουθεί να καταναλώνει αναψυκτικά.

Η προκειμένη μακροχρόνια έρευνα μελέτησε 94.464 νοσηλεύτριες, από το 1991 έως το 2015, από την ηλικία 24 έως 42 ετών. Ακόμα, εξετάσθηκε και μια υπο-ομάδα 41.272 νοσοκόμων οι οποίες δήλωσαν απλά την κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών κατά την εφηβική ηλικία, από τα 13 έως τα 18 έτη. Τα ποτά που μπήκαν στο μικροσκόπιο ήταν τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα ζαχαρούχα τσάγια, ενώ παράλληλα εξετάσθηκε και η κατανάλωση φρουτοχυμών.

Ζαχαρούχα ποτά

Μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια, καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκρίνοντας την ποσότητα των ποτών που καταναλώθηκε, όσες γυναίκες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα από 400 ml καθημερινά, είχαν έως και διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν μόλις μια μερίδα από τα ζαχαρούχα ποτά, δηλαδή λίγο λιγότερο από 250 ml. Eπιπλέον, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 16% με κάθε αύξηση στις μερίδες. Όσον αφορά την κατανάλωση κατά τα εφηβικά χρόνια, μια μερίδα ισοδυναμούσε με 32% υψηλότερο κίνδυνο ενώ η αντικατάσταση τους με καφέ ή γάλα χαμηλών λιπαρών μείωνε τον κίνδυνο κατά 17 έως 36%, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψιν η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ.

Αν δείτε τι κάνει η ζάχαρη πάνω στο σώμα σας δε θα ξαναφάτε

Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των φρουτοχυμών με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ας σημειωθεί ότι στην ανάλυση λήφθηκαν υπόψιν και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η φυλή, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η χρήση εμμηνοπαυσιακών ορμονών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, η έρευνα έδειξε μόλις μια συσχέτιση χωρίς να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Yin Cao, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis, τονίζει ότι μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υψηλή χοληστερόλη αλλά και η φλεγμονή στο έντερο θα μπορούσαν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο ως αιτία καρκίνου στα νεότερα άτομα σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα, προσδιορίζοντας όμως ότι οι ακριβείς πιθανοί μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.

11 δυσάρεστα πράγματα που κάνει η ζάχαρη στο σώμα σας

  • Συσσωρεύει λίπος στα όργανα του σώματος.

Ενεργοποιεί το συκώτι σας να αποθηκεύσει λίπος πιο αποτελεσματικά, και σε περίεργα μέρη. Με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει στη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος.

  • Προετοιμάζει το σώμα για τον διαβήτη

Μια μελέτη της έγκυρης επιστημονικής επιθεώρησης PLoS One διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον 150 θερμίδες ζάχαρης ανά άτομο κάθε μέρα, ο κίνδυνος του διαβήτη αυξάνεται κατά 1,1%. «Κρυμμένη» ζάχαρη βρίσκεται όχι μόνο στα ζαχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά αλλά και στην αγαπημένη μας κέτσαπ, τα δημητριακά και τις μπάρες, τα κατεψυγμένα γεύματα ακόμη και το ψωμί.

  • Καταπονεί την καρδιά σας

Οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, αντιπροσωπεύοντας το 65% αυτών των θανάτων. Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που είναι 5 κ.γλ. για τις γυναίκες , 9 κ.γλ. για τους άνδρες και 3 κ.γλ. για τα παιδιά.

  • Δημιουργεί συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία

Τα πρόσθετα σάκχαρα προκαλούν περίσσεια ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες . Χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης κάνουν τα λεία μυϊκά κύτταρα γύρω από κάθε αιμοφόρο αγγείο να αυξάνονται ταχύτερα από το κανονικό προκαλώντας τεταμένες αρτηρίες, οδηγώντας ευκολότερα σε υψηλή πίεση του αίματος, και τελικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

  • Συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερόλης

Υπάρχει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ζάχαρης και της χοληστερόλης. Διαπιστώθηκε ότι, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερα ποσοστά προστιθέμενων σακχάρων, εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και επικίνδυνων τριγλυκεριδίων και τα χαμηλότερα καλής χοληστερόλης.

  • Οδηγεί σε διαβήτη τύπου 3

Η νευροπαθολόγος Suzanne de la Monte από το Πανεπιστήμιο Brown, επινόησε τον όρο «διαβήτης τύπου 3", όταν ήταν η πρώτη, μαζί με την ομάδα της, που ανακάλυψε τη συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη, της διατροφής με πολλά λιπαρά και της νόσου Alzheirmer. Τα ευρήματα των ερευνών της υποδεικνύουν ότι το Alzheimer είναι μια μεταβολική νόσος, κατά την οποία η ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί γλυκόζη και να παράγει ενέργεια έχει υποστεί βλάβη. Με άλλα λόγια, είναι σαν να έχει κανείς διαβήτη στον εγκέφαλο.

  • Είναι σαν ναρκωτικό

Όπως και τα ναρκωτικά, η ζάχαρη προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ερεθίζουν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, τη ντοπαμίνη. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ανοχή στη ζάχαρη, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη για να αισθανθούν καλά. Μελέτες σχετικές με τον εθισμό σε ποντίκια έδειξαν ότι όταν τα ζώα λαχταρούν την γλυκιά ουσία, βιώνουν τρέμουλο δοντιών, αναστάτωση, τρόμο και άγχος όταν απομακρύνονται από αυτή.

  • Αυξάνει το αίσθημα πείνας

Έρευνες δείχνουν ότι όταν καταναλώνουμε τακτικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μειώνεται η ικανότητα του σώματος να πει στον εγκέφαλο ότι χόρτασε, μπλοκάροντας την λεπτίνη.

  • Δημιουργεί αίσθημα κούρασης

Σίγουρα το έχετε νοιώσει. Τρώτε λαίμαργα μια ολόκληρη σοκολάτα και αμέσως έχετε την αίσθηση ότι το σώμα σας γεμίζει ενέργεια. Αλλά, μετά από λίγο, τη θέση της παίρνει η κούραση. Έρευνες δείχνουν ότι χρειάζονται 30 λεπτά ή και λιγότερο για να δημιουργηθεί αυτός ο φαύλος κύκλος της λιγούρας-ικανοποίησης-εκ νέου επιθυμίας για περισσότερη ζάχαρη.

  • Αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Μια μελέτη σε περίπου 9.000 ανθρώπους, που δημοσιεύθηκε στο Public Health Journal, μελέτησε τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και κατανάλωσης γλυκών και πρόχειρου φαγητού. Μετά από έξι χρόνια, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά, αντιμετώπισαν σχεδόν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

  • Προκαλεί ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος

Η ζάχαρη στο αίμα ενώνεται με τις πρωτεΐνες για να σχηματίσουν επιβλαβή νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, ή AGEs. Αυτοί οι ανεπιθύμητοι εισβολείς επιτίθενται στις πρωτεϊνικές ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης - τα συστατικά που διατηρούν το δέρμα ελαστικό- καταστρέφοντάς τις , ενώ παράλληλα απενεργοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share