Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τρέχεις το καλοκαίρι; Να τι πρέπει να προσέξεις!

Εξι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις τη ζέστη

5 Ιουλίου 2021 13:32
Τρέχεις το καλοκαίρι; Να τι πρέπει να προσέξεις!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βγαίνεις για τρέξιμο με τέτοια ζέστη; Πρώτα από όλα, έχεις τα συγχαρητήριά μας. Όμως θα πρέπει να δείχνεις πολύ μεγάλη προσοχή για να αποφύγεις κινδύνους όπως τα ηλιακά εγκαύματα και η θερμοπληξία. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν!

Πιες νερό

Πίνεις ήδη; Ωραία, τότε πιες περισσότερο. Η ζέστη αυξάνει τις ανάγκες σου για νερό, οπότε φρόντισε να αυξήσεις την ποσότητα που καταναλώνεις το πρωί και 60′-90′ πριν την προπόνηση προσπάθησε να πιεις τουλάχιστον 250-500ml. Μετά την προπόνηση θα πρέπει να αναπληρώσεις τον χαμένο ιδρώτα. Αν δεν θέλεις να πιεις νερό, προτίμησε ένα ισοτονικό ή υποτονικό, έναν χυμό ή κατανάλωσε 1-2 φρούτα.

Διάλεξε ένα T-shirt ειδικό για τρέξιμο

Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου

Αν βγαίνεις σε ώρες με ήλιο, ακόμη και αν είναι πρωινές, μην παραλείπεις ποτέ την αντηλιακή προστασία. Το δέρμα σου και ο οργανισμός σου θα σε ευχαριστούν. Δες επιπλέον, αν το τρέξιμο είναι ο χειρότερος τρόπος άθλησης;

Βρες το πού και το πότε

Εντόπισε ένα τερέν με σχετικά μαλακό έδαφος (χώμα ή χόρτο) και άφθονη σκιά ή προτίμησε να βγεις νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Στη δεύτερη περίπτωση, βεβαιώσου ότι θα είσαι ασφαλής από αυτοκίνητα, όχι όμως και σε ερημική τοποθεσία.

Να σου βάλεις τα γυαλιά

Ναι, δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, όμως τα μάτια σου χρειάζονται την προστασία ενός ζευγαριού γυαλιών ηλιου.

Τρέχεις το καλοκαίρι; Να τι πρέπει να προσέξεις!

Το κατάλληλο outfit

Διάλεξε ένα T-shirt ειδικό για τρέξιμο, που θα «αναπνέει» και ένα σορτσάκι ή κοντό κολάν που θα αφήνει μέρος των ποδιών σου εκτεθειμένο. Έτσι, θα ιδρώνεις λιγότερο. Εκτός από τα μακριά ρούχα, όμως, καλό είναι να αποφύγεις και την… topless επιλογή, γιατί όχι, ο ήλιος δεν είναι πάντα φίλος σου.

Κάνε μια βουτιά

Στις διακοπές ή αν έχεις πρόσβαση σε θάλασσα, συνδύασε το τρέξιμό σου με λίγο χαλαρό κολύμπι. Θα σε δροσίσει, θα σε ξυπνήσει και θα σε ξεκουράσει!

Εξι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις τη ζέστη

Το κόλπο για να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη

Πώς θα ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας καταφέρνοντας να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη; Έχετε σάλια στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε; Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό!

Σίγουρα σας είναι οικεία η κίνηση του να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στο σβέρκο μας πριν μπούμε στη θάλασσα. Αυτό μας βοηθάει να συνηθίσουμε τη θερμοκρασία του νερού.

Από την άλλη θα έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην έρημο προστατεύουν τον σβέρκο τους απ’ τον ήλιο καλύπτοντάς τον με ύφασμα. Υπάρχει λόγος για αυτό. Το πάνω μέρος του σβέρκου είναι κοντά στο κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας του οργανισμού. Το σύστημα που λειτουργεί σαν θερμοστάτης βρίσκεται κοντά. Για να κοιμηθούμε καλά, δεν πρέπει να υπάρχει πολλή ζέστη. Γι’ αυτό και δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε σωματική άσκηση πριν ξαπλώσουμε.

Το κρύο αντιθέτως, ευνοεί τον ύπνο. Αν έχετε δυσκολία στο να κοιμηθείτε, ακουμπήστε στον σβέρκο σας ένα νωπό ύφασμα που είχατε βάλει στην κατάψυξη κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτή η αίσθηση δροσιάς είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σαν μωρό.

Ύπνος- Όνειρα: Γιατί κάποιες φορές νιώθετε ότι “πέφτετε από ψηλά”!

Ύπνος- Όνειρα: Γιατί κάποιες φορές νιώθετε ότι “πέφτετε από ψηλά”!

Έχετε παρατηρήσει, ότι, πολλές φορές, όταν σας παίρνει ο ύπνος, το σώμα σας κάνει ορισμένες συσπάσεις, που δεν τις ελέγχετε;

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, καθώς τον παίρνει ο ύπνος. Αυτές οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις είναι πραγματικά πολύ κοινές και αβλαβείς.

Είναι γνωστές ως “υπναγωγικοί σπασμοί”

Είναι, δηλαδή, σπασμοί, που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε σαν να “πέφτετε από ψηλά”, ή σαν να σας ξυπνούν ξαφνικά μέσα σε κατάσταση σοκ.

Ύπνος- Όνειρα: Γιατί κάποιες φορές νιώθετε ότι “πέφτετε από ψηλά”!

Ο ύπνος εξακολουθεί να είναι ένα θέμα με άγνωστες πτυχές για την επιστήμη, η οποία ακόμα τον μελετάει. Οι περισσότεροι ειδικοί εικάζουν ότι αυτά τα “τινάγματα” του σώματος είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του νευρικού σας συστήματος, καθώς το σώμα μπαίνει σε κατάσταση “αναστολής λειτουργίας”.

Το ξέρετε το κόλπο με τα πόδια για καλύτερο ύπνο;

Είναι επίσης πιθανό ότι οι νευρώνες αντιδρούν “λανθασμένα”, επειδή ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται εξίσου λανθασμένα την χαλάρωση των μυών, ως πραγματική πτώση.

Ο υπναγωγικός σπασμός συμβαίνει πιο συχνά, όταν έχετε αυξημένο στρες, ή αν σας λείπει ύπνος γενικά, ή αν είχατε ασκηθείτε λίγο πριν πέσετε για ύπνος, ή αν έχετε αυξημένα επίπεδα καφεΐνης ακόμα στον οργανισμό σας, όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε.

Προσοχή: Αν αυτοί οι σπασμοί είναι πολύ συχνοί και διαταράσσουν τακτικά την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε, ή να μείνετε κοιμισμένοι, είναι σώφρον να σας δει ένας ειδικός για τον ύπνο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share