Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

3+1 θρεπτικά οφέλη που σου προσφέρει το πεπόνι

Το καλοκαιρινό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και βελτιώνει την πέψη

5 Ιουλίου 2021 12:53
3+1 θρεπτικά οφέλη που σου προσφέρει το πεπόνι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι καλοκαιρινό και δροσερό, ενυδατώνει και ενισχύει την υγεία μας χάρη στο πλούσιο θρεπτικό του «οπλοστάσιο» που περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι τα πολύτιμα στοιχεία που προφυλάσσουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρκίνου και άλλων παθήσεων. Στο πεπόνι, ανάμεσα στα στοιχεία με αντιοξειδωτική δράση, συγκαταλέγονται το σελήνιο, το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η χολίνη.

3+1 θρεπτικά οφέλη που σου προσφέρει το πεπόνι

Τα οφέλη από το καλοκαιρινό φρούτο δεν περιορίζονται εδώ αλλά επιπλέον:

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C και η χολίνη δρουν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερη θέση ωστόσο κατέχει το κάλιο που, σύμφωνα με έρευνες σε τρόφιμα με αφθονία στο συγκεκριμένο μέταλλο, μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει πρόσληψη τα 4.700 mg περίπου καλίου ημερησίως για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, δες 9 τροφές στις οποίες θα βρεις περισσότερη βιταμίνη C κι από ένα πορτοκάλι!

Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη

Το πεπόνι μπορεί να διαφυλάξει την υγεία και εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος αποτρέποντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το μυστικό βρίσκεται στο νερό και τις φυτικές ίνες που απαντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο φρούτο.

Εφόσον εντάξετε το πεπόνι στο διατροφικό σας πρόγραμμα, προσπαθήστε να ενισχύσετε τη δράση του ακολουθώντας επτά ακόμα κινήσεις SOS που βοηθούν την πέψη.

Είναι καλοκαιρινό και δροσερό

Ενυδατώνει

Το πεπόνι αναδεικνύεται στο ιδανικό υγιεινό σνακ για τις ημέρες του καύσωνα ή μετά την προπόνηση το καλοκαίρι, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή νερού και ηλεκτρολυτών. Μόλις 177 γρ. πεπόνι περιέχουν 160 γρ. νερό και ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Αν πάλι διστάζετε γιατί η γεύση του πεπονιού σας ξενίζει, δοκιμάστε κάποιο άλλο από τα επτά φρούτα και λαχανικά που μας ξεδιψούν καλύτερα από το νερό.

Προφυλάσσει την επιδερμίδα

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στο πεπόνι βοηθά στη συντήρηση των ιστών του σώματος, όπως αυτών του δέρματος. Μάλιστα, έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η βιταμίνη Α μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Παράλληλα, μια άλλη βιταμίνη του καλοκαιρινού φρούτου, η C, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητου συστατικού για τη δόμηση των κυττάρων και του δέρματος.

Πεπόνι vs καρπούζι: Η μεγάλη μάχη του καλοκαιριού! Ποιο υπερτερεί στη διατροφική μάχη;

Από την αρχή ως το τέλος του καλοκαιριού, μιλώντας για φρούτα, το μυαλό μας πάει σίγουρα στο καρπούζι και στο πεπόνι. Και τα δύο μας προσφέρουν πλήθος συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και φυσικά πολύ νερό.

Ποιο όμως υπερτερεί στη διατροφική μάχη;

Για πολλούς το καρπούζι και το πεπόνι θεωρούνται παχυντικά, καθώς συχνά η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει αδίκως σε αυτή την κατηγορία φρούτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες γιατί περιέχουν πολύ νερό.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πεπόνι

Το πεπόνι, όπως και όλα τα φρούτα, λόγω των φυσικών σακχάρων του μας δίνει ενέργεια. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το οποίο δυστυχώς το καλοκαίρι χάνεται εν αφθονία με τον ιδρώτα.

Ακόμη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και στην προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πεπόνι vs καρπούζι

Καρπούζι

Το καρπούζι μάς δίνει επίσης ενέργεια και περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Ενώ, κάθε φορά που τρως καρπούζι μετά το βάζεις στο ψυγείο, χωρίς να ξέρεις ότι κάνεις κάτι κακό για την υγεία σου.

Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Χαρακτηριστικό του λευκού τμήματος ανάμεσα στην κόκκινη σάρκα και στη φλούδα του καρπουζιού είναι ότι περιέχει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Τι είναι καλύτερο; Συγκριτικός πίνακας θρεπτικών συστατικών

Στη μεταξύ τους σύγκριση θα δίναμε ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πεπόνι. Υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι γιατί το χάνουμε μέσω του ιδρώτα. Παράλληλα, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλικό οξύ.

Οσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο. Εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share