Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι 8 υπερτροφές για να μην αρρωστήσετε ποτέ

Τις εντάσσουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα

3 Ιουλίου 2021 12:03
Αυτές είναι οι 8 υπερτροφές για να μην αρρωστήσετε ποτέ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν άπειρες τροφές που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να τις μάθουμε και να τις εντάξουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, προκειμένου να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τις ασθένειες.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις 8 υπερ-τροφές του χειμώνα που θα πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα σας όλο το χρόνο! Επίδης, αυτές είναι οι 4+1 τροφές που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε.

Μαύρη σοκολάτα

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, στοιχείο απαραίτητο για δυνατό ανοσοποιητικό. Μην θεωρείτε πως η σοκολάτα γάλακτος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς το ποσοστό κακάου είναι αυτό που κάνει την ουσιαστική διαφορά.

Μπρόκολο

Μπορεί να μη θέλετε ούτε να το βλέπετε, αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι μία μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, D, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Παράλληλα, το μπρόκολο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει σε αυτόν.

Κινόα

Οι μαγικοί σπόροι της είναι τράπεζες αμινοξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τους μαγειρέψετε τρώγονται είτε για πρωινό είτε για συνοδευτικό στο δείπνο.

Αβοκάντο

Δεν επωφελείται μόνο η καρδιά σας, αλλά ολόκληρο το σώμα από τις φυτικές ίνες, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα υγιή λιπαρά του. Σύμφωνα με έρευνες, το αβοκάντο έχει αντικαρκινική δράση, ενώ έχει την ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη και την πίεση.

Καρότα

Αποτελεί «τράπεζα» βήτα-καροτένιου, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Α είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ειδικά το χειμώνα μας προστατεύει από ιούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Σολομός

Η έλλειψη ήλιου το χειμώνα είναι δυνατό να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Καλό θα είναι λοιπόν να φροντίζετε να την προσλαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως είναι ο σολομός. Να θυμάστε ότι 120 γραμμάρια σολομού την ημέρα, αντιστοιχούν σε 10-15 λεπτά ηλιοθεραπεία το χειμώνα!

Παντζάρι

Είναι πλούσια σε φωτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Μην πετάτε τα πράσινα φύλλα, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Ρόδι

Από πού να ξεκινήσουμε; Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6.Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

Βιταμίνη Β1: Σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψη της μέχρι και τύφλωση μπορείς να πάθεις

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στις τροφές είναι 8. Κάθε μία ξεχωριστά, αλλά και όλες μαζί, δουλεύουν για τον ίδιο κοινό σκοπό στο πιο «πολύπλοκο εργοστάσιο», τον οργανισμό μας.

Όπως μια καλοκουρδισμένη ομάδα, έτσι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνεργάζονται στενά προκειμένου να επιτύχουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν την βιταμίνη της αντιγήρανσης;

Βιταμίνη Β1: Σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψη της μέχρι και τύφλωση μπορείς να πάθεις

Βιταμίνες του συμπλέγματος B σε τροφές & συμπληρώματα

Οι οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β8, Β9, Β12) είναι θρεπτικά συστατικά, που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Παράλληλα συμβάλλουν και στη συνολική υγεία των κυττάρων, των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος.

Ακριβώς επειδή οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μικρές ποσότητες μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό, θα πρέπει να λαμβάνονται σε τακτική βάση, είτε από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είτε από συμπληρώματα.

Η βιταμίνη Β στις τροφές

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Η βιταμίνη Β1, γνωστή και ως θειαμίνη, παίζει καταλυτικό ρόλο, τόσο στη διάσπαση των τροφών και την απελευθέρωση ενέργειας, όσο και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Όσοι έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β1 εκδηλώνουν κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ναυτία, δυσκοιλιότητα.

Η Βιταμίνη Β1 βρίσκεται στις εξής τροφές: φακές, μοσχαρίσιο συκώτι, αρακάς, σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια και αλλού

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Η βιταμίνη Β2, που ονομάζεται και ριβοφλαβίνη, ενισχύει την όραση, χαρίζει ομορφιά, ενώ συνδέεται και με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα συμπτώματα της έλλειψής της είναι κυρίως: κόπωση, πληγές στις άκρες των χειλιών, κουρασμένα μάτια, ευαισθησία στο φως, πονόλαιμος, φαγούρα, ξεφλούδισμα δέρματος, αϋπνία.

Στις τοπ τροφές με βιταμίνη Β2 είναι τα αμύγδαλα, τα αυγά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το σπανάκι και άλλα.

Βιταμίνη Β1: Σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψη της

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, «ξεκλειδώνει» την ενέργεια από τις τροφές, ρυθμίζει τα επίπεδα διαφόρων ενζύμων και διευκολύνει την πέψη.

Τα σημάδια sos που δείχνουν έλλειψη της βιταμίνης Β3 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλο και ναυτία.

Καλές πηγές της βιταμίνης Β3 είναι τροφές όπως το παντζάρι, ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι ηλιόσποροι και το αβοκάντο.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)

Η βιταμίνη Β5, που ονομάζεται και παντοθενικό οξύ, έχει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία ως γνωστόν συμβάλλει στην οστική υγεία.

Η έλλειψή της προκαλεί μυϊκές κράμπες, κόπωση, αϋπνία και απώλεια όρεξης.

Οι τροφές που περιέχουν την πολύτιμη αυτή βιταμίνη Β5 είναι το συκώτι, οι ηλιόσποροι, ο σολομός, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα μανιτάρια και η βρόμη.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)

Η βιταμίνη Β6, ή πυριδοξίνη, θεωρείται άκρως απαραίτητη, καθώς δίνει ενέργεια στον οργανισμό.

Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Στην περίπτωση που οι τιμές της στον οργανισμό είναι σε χαμηλά επίπεδα, προκαλεί ζαλάδες, ναυτίες, κόπωση, σύγχυση, αναιμία, πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα.

Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι οι πιπεριές, το κουνουπίδι, οι μπανάνες, το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο.

Βιταμίνη Β1: Σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψη της μέχρι και τύφλωση μπορείς να πάθεις (4)

Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)

Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, είναι η καταλληλότερη για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Τα συμπτώματα της έλλειψής της περιλαμβάνουν:

  • αδύναμα μαλλιά
  • τριχόπτωση
  • σπασμένα νύχια
  • κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα γύρω από την περιοχή των ματιών, του στόματος και της μύτης.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη (βιταμίνη Β7) είναι τα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, ο σολομός και οι σαρδέλες.

Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)

Το φολικό οξύ (ή φυλλικό οξύ ή φολασίνη ή βιταμίνη Β9) θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό για την παραγωγή και τη συντήρηση νέων κυττάρων. Είναι μάλιστα απαραίτητο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας.

Τα σημάδια sos που δείχνουν έλλειψη είναι: έλκη στις γωνίες του στόματος, κόπωση και αδυναμία, αϋπνία, αναιμία, μυϊκές κράμπες, κατάθλιψη και αδύναμη μνήμη.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα), οι μπάμιες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, οι φακές, τα μαύρα φασόλια, τα φιστίκια και το συκώτι.

Βιταμίνη Β1: Σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψη της μέχρι και τύφλωση μπορείς να πάθεις (2)

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει:

  • αναιμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • χλωμό δέρμα
  • νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
  • απώλεια όρασης
  • ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά.

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι οι αχιβάδες, τα στρείδια, τα μύδια, οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος.

Μουρουνέλαιο: Όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Για αιώνες το μουρουνέλαιο ήταν κι εξακολουθεί να είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ιχθυέλαιο στον κόσμο. Διαφέρει βέβαια από τα άλλα ιχθυέλαια, διότι παράγεται από το συκώτι της μουρούνας (ή συγγενικών ψαριών της οικογένειας του γάδου), ενώ τα υπόλοιπα παράγονται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών (του σολομού, της ρέγκας, της σαρδέλας κτλ). Το γεγονός αυτό του προσδίδει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ πιο πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ2.

Το μουρουνέλαιο περιέχει επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών, EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυοπενταοϊκό οξύ), αλλά συνήθως σε μικρότερη ποσότητα από τα άλλα ιχθυέλαια. Κατά μέσο όρο τα διάφορα μουρουνέλαια που κυκλοφορούν στην αγορά εκτιμάται ότι περιέχουν 8% EPA και 10% DHA, ενώ τα υπόλοιπα ιχθυέλαια 18% EPA και 12% DHA.

Μουρουνέλαιο

Ο εξαιρετικός συνδυασμός των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τις βιταμίνες που περιέχει το μουρουνέλαιο, προσφέρει στον οργανισμό πολλαπλά κι ανεκτίμητα οφέλη μέσω της καθημερινής χρήσης.

Συγκεκριμένα:

  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Ενισχύει την υγεία των οστών και των ματιών
  • Προωθεί την πνευματική εγρήγορση και την εγκεφαλική ανάπτυξη
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
  • Διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
  • Χαρίζει λάμψη σε μαλλιά και νύχια
  • Μουρουνέλαιο και...καλή καρδιά!

Μελέτες που διενεργήθηκαν με αντικείμενο τη διατροφή των Εσκιμώων (πλούσια σε λιπαρά ψάρια), απέδειξαν τις ευεργετικές συνέπειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Οι έρευνες αυτές επισήμαναν τη συμβολή των ωμέγα-3 στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ως πιθανά αντιθρομβωτικά. Παράλληλα, ως φυσικό επακόλουθο, θεωρείται ότι ελαττώνουν τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης και φυσικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις καρδιοπάθειες, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Σοβαρές ασθένειες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελούν σημεία των καιρών μας. Οι παραπάνω παθήσεις συνδέονται με υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και χαμηλά επίπεδα σε ωμέγα-3.Για το λόγο αυτό,η σημαντικότητα του μουρουνέλαιου τονίζεται με κάθε ευκαιρία στις σύγχρονες έρευνες.

Βιταμίνη Β1: Σοβαρές παρενέργειες από την έλλειψη της μέχρι και τύφλωση μπορείς να πάθεις (3)

Ανάπτυξη και διατήρηση οστικής υγείας

Η βιταμίνη D αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών. Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει την απαιτούμενη έκθεση στον ήλιο για να συντεθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, το μουρουνέλαιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη παιδιών κι εφήβων (οστά και δόντια). Όσον αφορά τους ενήλικες, το μουρουνέλαιο βοηθά στη διατήρηση της οστικής υγείας, ενώ παράλληλα, χάρη στα ωμέγα-3 που περιέχει, συμμετέχει και στη λίπανση των αρθρώσεων, προωθώντας έμμεσα και άμεσα την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε ασθενείς να μειώσουν τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, που προκαλούνται από οστεοαρθρίτιδα.

Στη μελέτη αυτή αποκαλύφθηκε ότι το μουρουνέλαιο μειώνει εκείνα τα ένζυμα που σχετίζονται με τον πόνο, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Μουρουνέλαιο για γρήγορη και θετική σκέψη

Το DHA που περιέχεται στο μουρουνέλαιο συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πολλές μελέτες έδειξαν πως καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η άνοια, η πνευματική και νοητική έκπτωση, ακόμη και η νόσος Alzheimer, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών οξέων. Επιπλέον της νοητικής εγρήγορσης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε χώρες όπου η κατάθλιψη ολοένα κι αυξάνεται(όπως π.χ. η Νορβηγία),μια κουταλιά της σούπας σε καθημερινή τακτική βάση, μπορεί να μειώσει τα περιστατικά αυτά σε ποσοστό εώς και 30%.

Μουρουνέλαιο: Τι προσφέρει

Το "καλό λίπος" που μας ομορφαίνει!

Τα λίπη είναι απαραίτητα σε κάθε μεμονωμένο κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) βελτιώνεται η ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν βιταμίνες κι ανόργανες ενώσεις, καθιστώντας τα πιο λειτουργικά κι ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, εφαρμόζοντας μουρουνέλαιο τοπικά σε δέρμα και μαλλιά, εξασφαλίζεται η καλή υγεία και των δύο, με αποτέλεσμα νεανικό σφρίγος και τόνωση της εμφάνισης. Τέλος, τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν να επιβραδύνεται η διάσπαση των υδατανθράκων, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα να "απενεργοποιήσει" την όρεξή μας κι έτσι να αποφύγουμε τα...αχρείαστα τσιμπολογήματα!

Με βάση όλα τα παραπάνω οφέλη, δεν είναι άξιο απορίας γιατί ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα επιμένει ότι το μουρουνέλαιο αποτρέπει από πολλές ασθένειες και είναι θησαυρός πολύτιμος. Αυτή η εκπληκτική φυσική υπερτροφή αποτελεί ένα πραγματικό όπλο καλής υγείας στη φαρέτρα κάθε σύγχρονης οικογένειας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share