Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

5 ενδείξεις που αποδεικνύουν πως είχες ήδη κορωνοϊό και δεν το κατάλαβες - Η διατροφή που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ποια μπορούν να "αντισταθούν" ενάντια στον ιό

3 Ιουλίου 2021 10:30
5 ενδείξεις που αποδεικνύουν πως είχες ήδη κορωνοϊό και δεν το κατάλαβες - Η διατροφή που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη κλείσει περισσότερο από ένα χρόνο στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως κυκλοφορούσε περισσότερο καιρό απ’ όσο αρχικά πίστευαν οι ειδικοί.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, κάποιοι να νόσησαν από τον κορωνοϊό χωρίς να το αντιληφθούν. Η ιατρική έρευνα έχει δείξει πως υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. H εσωτερική παθολόγος Dr Neha Pathak, από την Ατλάντα, εξηγεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα. Δες επίσης, 8 υπερτροφές για να μην αρρωστήσετε ποτέ.

Ένα άσχημο κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα («ίωση») μόνο σπάνιο δεν είναι τον χειμώνα. Αν όμως είχατε κάποιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, μπορεί να το είχε προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Αυτό ισχύει κυρίως εάν είχε διαρκέσει πολύ (δύο εβδομάδες ή περισσότερο), δεδομένου ότι οι κοινές ιώσεις συνήθως διαρκούν λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να συνοδευόταν από πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Το κοινό κρυολόγημα δεν προκαλεί κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Ένα άσχημο κρυολόγημα

Δύσπνοια

Η δύσπνοια δεν είναι τυπικό σύμπτωμα της γρίπης ή του κρυολογήματος. Ωστόσο οι δυσκολίες στην αναπνοή είναι συχνές στους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όταν την εκδηλώσατε, μπορεί να νομίζατε ότι έχετε βρογχίτιδα, την οποία μπορεί να προκαλέσει η νόσος Covid-19. Ή μπορεί να νομίζατε πως έχετε κρίση άγχους ή πανικού. Ωστόσο στην περίπτωση του κορωνοϊού, η δύσπνοια δεν διαρκεί έως μία ώρα, όπως συμβαίνει με την κρίση πανικού. Επιπλέον, συνοδεύεται από συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, λέει η Dr. Pathak.

Απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης

Η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας (BAO) αναφέρει ότι η αιφνίδια απώλεια αυτών των αισθήσεων μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.

Εάν υπήρξε κάποια περίοδος που νιώθατε ότι τα τρόφιμα και τα ροφήματα είχαν διαφορετική γεύση απ’ ό,τι συνήθως, ίσως είχατε νοσήσει. Το ίδιο και αν δεν είχαν καμία γεύση. Μπορεί πάλι να αδυνατούσατε για εβδομάδες να ξεχωρίσετε τις διάφορες μυρωδιές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχεδόν 80% όσων βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό, παρουσιάζουν αυτές τις εκδηλώσεις. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται στις ήπιες μορφές της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ανεξήγητη κόπωση

Ανεξήγητη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο οι πάσχοντες παρατηρούνται πως συχνά είναι ακραία. Μερικοί δεν έχουν δυνάμεις ούτε για να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Επιπλέον, η κούρασή τους δεν υποχωρεί, όσες ώρες κι αν κοιμηθούν.

Μάλιστα η ανεξήγητη, ακραία κόπωση μπορεί να επιμείνει για ημέρες ή ακόμα και για εβδομάδες. Μπορεί επίσης να υποχωρήσει για λίγο και ύστερα να επανεμφανιστεί. Το μοτίβο αυτό είναι ύποπτο ότι μπορεί να σας είχε μολύνει ο κορωνοϊός.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Τα επίμονα γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως η ξαφνική διάρροια, μπορεί εύκολα να αποδοθούν σε διάφορες αιτίες. Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology, συσχέτισε ορισμένα από αυτά με την λοίμωξη Covid-19.

Όπως έδειξε η μελέτη αυτή, οι μισοί ασθενείς από την επαρχία Hubei στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, είχαν ανορεξία. Επιπλέον, ο ένας στους τρεις είχε οξεία διάρροια. Επομένως, είναι πολύ ύποπτο εάν είχατε τέτοιου είδους συμπτώματα για μερικές μέρες, σε συνδυασμό με συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Δύσπνοια

Τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στον κορωνοϊό

Στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta, η Εκατερίνα Μπουρλιάεβα, διατροφολόγος στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Έρευνας για τη Διατροφή και τη Βιοτεχνολογία, τόνισε σε συνέντευξη της ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθούν στην «αντίσταση» κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα τόνισε δε τη σημασία των βιταμινών A, C, D, E, B2, B6 και B12, καθώς και του φολικού οξέος, του ψευδαργύρου, του σεληνίου και του σιδήρου. Επίσης δείτε ποιες 5 τροφές είναι θανατηφόρες όπου τις περισσότερες τις έχουμε στην κουζίνα μας.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, σύμφωνα με την διατροφολόγο. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει την παραγωγή συγκεκριμένων αντιμικροβιακών πρωτεϊνών στο αναπνευστικό επιθήλιο, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό και την εξέλιξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Η βιταμίνη D είναι άφθονη στο συκώτι βακαλάου, τον κρόκο του αυγού, τα ψάρια και το βούτυρο. Η καθημερινή κατανάλωση από 10 έως 15 γραμμάρια συκωτιού βακαλάου μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες βιταμινών Α και D.

Αυτά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες για να νικήσουν τον κορωνοϊό

Τα οφέλη άλλων βιταμινών

Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, η βιταμίνη Ε, που περιέχεται σε ξηρούς καρπούς και ηλιέλαιο, είναι επίσης γνωστό ότι είναι αποτελεσματική στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις. Έτσι, δύο κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ικανοποιούν πλήρως τις καθημερινές ανάγκες στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Η ίδια υπενθύμισε επίσης τη σημασία της βιταμίνης C στην ανοσοδιαμόρφωση, συμβουλεύοντας να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τα κυνόροδα, το ιπποφαές, το φραγκοστάφυλο, το λάχανο, τις πιπεριές και τα εσπεριδοειδή.

Επιπλέον, είναι καλό το να τρώει κανείς βόειο κρέας ή συκώτι κοτόπουλου, καθώς και τυρί και ξηρούς καρπούς, επειδή περιέχουν ψευδάργυρο, το οποίο, μαζί με το σελήνιο, είναι σημαντικά συστατικά για την ανοσολογική απόκριση.

Τα τρόφιμα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη ενάντια του κορωνοϊού

«Κλειδί» η σωστή διατροφή

Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει ο επαρκής κορεσμός του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα μόνο από τη διατροφή, γι' αυτό η διατροφολόγος συνέστησε τη χρήση συμπλοκών βιταμινών. Επιπλέον, προέτρεψε τους πολίτες να παρακολουθούν την ισορροπία πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων στη διατροφή τους.

«Η βέλτιστη διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας για πρόληψη της ανάπτυξης και της εξέλιξης ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή και της σημαντικής επιδείνωσης της πορείας της υγείας ενός ατόμου με το νέο κορωνοϊό», καταλήγει η διατροφολόγος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share