Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτά τα φρούτα εποχής είναι η καλύτερη επιλογή για μια καρδιά γεμάτη υγεία!

Τα αντιοξειδωτικά καλοκαιρινά φρούτα που μειώνουν τον κίνδυνο

3 Ιουλίου 2021 09:37
Αυτά τα φρούτα εποχής είναι η καλύτερη επιλογή για μια καρδιά γεμάτη υγεία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρόλο που βρίσκουμε διάφορα είδη μούρων σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα νόστιμα φρούτα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση όταν επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα, στην εποχή τους ή από το δέντρο!

Αυτή η περίοδος δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φράουλες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των Ροδίδων και μπορούμε να τις βρούμε σε κεσεδάκια ήδη από τον Ιούνιο, αλλά και τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και άλλα – που ωριμάζουν όλο το καλοκαίρι. Δες πως θα καλλιεργήσετε τις δικές σας φράουλες.

Αυτά τα φρούτα εποχής είναι η καλύτερη επιλογή για μια καρδιά γεμάτη υγεία!

Οι φράουλες και τα μύρτιλα είναι πλούσια στις ωφέλιμες φυτικές ενώσεις ανθοκυανίνες, οι οποίες τούς δίνουν και το έντονο κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα τους. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυανίνες με καλύτερη καρδιακή υγεία, μεταξύ των οποίων και η μελέτη-ορόσημο για την Υγεία των Νοσηλευτών (Nurse’s Health Study).

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες μύρτιλα ή φράουλες κάθε εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Φαίνεται πως οι ανθοκυανίνες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα μούρα αποτελούν ένα γευστικό σνακ από μόνα τους, αλλά δίνουν επίσης εξαιρετική γεύση στις φρουτοσαλάτες, τα smoothies, το γιαούρτι, τα δημητριακά ή ακόμα και στις απλές σαλάτες.

Τα αντιοξειδωτικά καλοκαιρινά φρούτα που μειώνουν τον κίνδυνο

Ανάρρωση μετά το έμφραγμα: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή

Το έμφραγμα αποτελεί ένα σοβαρό, δυνητικά θανατηφόρο επεισόδιο, που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Αν και εμφανίζεται αιφνίδια, ουσιαστικά αποτελεί συνέπεια μια μακροχρόνιας διαταραχής της λειτουργίας των αγγείων, της λεγόμενης «αθηροσκλήρωσης», η οποία συνδέεται στενά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Έτσι, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των οδηγιών που δίνονται σε έναν ασθενή μετά από έμφραγμα, με στόχο την ταχύτερη ανάρρωση αλλά και την πρόληψη της εμφάνισης νέου επεισοδίου μελλοντικά.

Παρακάτω, θα βρείτε τις κυριότερες διατροφικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο που έχει υποστεί έμφραγμα:

  • Ενισχύστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δίνοντας έμφαση στην ποικιλία και τα έντονα χρώματα.
  • Στοχεύστε σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Επιλέξτε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια, ρύζι) έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.
  • Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών επιλέγοντας γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλών λιπαρών. Επιπλέον, μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα κι επιλέξτε κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
  • Περιορίστε την πρόσληψη trans λιπαρών οξέων, αποφεύγοντας την κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, γευμάτων τύπου fast food και τροφίμων όπως οι σκληρές μαργαρίνες, τα έτοιμα κέικ, κρουασάν, μπισκότα και αρτοσκευάσματα, οι κατεψυγμένες ζύμες, πίτσες και σφολιάτες, και τα αλμυρά σνακ όπως κράκερ και πατατάκια.
  • Καταναλώστε ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο τόνος.
  • Επιλέξτε όσπρια και λαδερά φαγητά 2-3 φορές την εβδομάδα.
    Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και τις σαλάτες.
  • Μειώστε την πρόσληψη νατρίου-αλατιού, περιορίζοντας το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό και αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε αυτό, όπως κονσέρβες, παστά τρόφιμα, αλμυρά τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, λαχανικά σε μορφή τουρσί, έτοιμους χυμούς/ σάλτσες/ σούπες, αλατισμένα σνακ και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.
  • Εάν έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, επιδιώξτε σταδιακή απώλεια.

 Ανάρρωση μετά το έμφραγμα: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή

Η «θαυματουργή» τροφή που μας προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Τροφές: Υπάρχουν αρκετές τροφές οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου και ειδικότερα τον ενισχύουν ώστε να αποφεύγει αρκετά πράγματα. Συγκεκριμένα υπάρχει μία τροφή η οποία μπορεί να είναι καυτερή αλλά τουλάχιστον μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγει κάποιος το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Παράλληλα δείτε ποια τροφή σκοτώνει το 75% των όγκων του καρκίνου του εντέρου.

Η «θαυματουργή» τροφή που μας προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Τροφές: Η "θαυματουργή" τροφή που καίει

Ειδικότερα επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως τα καυτερά φαγητά είναι προστατευτικά έναντι πολλών προβλημάτων υγείας. Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Neuromed IRCCS και άλλα ιταλικά ερευνητικά κέντρα.

Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 8,2 χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών (σ.σ. 22.811 ανδρών και γυναικών), οι οποίοι χωρίστηκαν ανάλογα με την κατανάλωση τσίλι, που έκαναν. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και ενθαρρυντικά.

Τα οφέλη για τους ανθρώπους που καταναλώνουν καθημερινά τσίλι

  • Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προσθέτουν χρόνια στη ζωή
  • Λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα
  • Λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό
  • Οι καταναλωτές τσίλι πάσχουν από υπέρταση
  • Μείωση κατά 44% του κινδύνου θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • Μείωση κατά 61% του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Μείωση κατά 34% των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια
  • Μείωση κάθε αιτίας θανάτου κατά 23%
  • Οι καταναλωτές τσίλι έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο

* Προσοχή: Τα οφέλη του τσίλι παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από το αν οι εθελοντές ακολουθούσαν μια υγιεινή, μεσογειακή διατροφή ή μια πιο ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή.

H τροφή που μας προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Dr Licia Iacoviello: «Ασκούν προστατευτική δράση στην υγεία, λόγω των αντιοξειδωτικών τους»

Η καθηγήτρια Γενετικής & Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Campobasso, ανέφερε σε συνέντευξή της: «Τα καυτερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διατροφικής κουλτούρας μας. Το τσίλι υπάρχει παντού, ακόμα και στα μπαλκόνια των ιταλικών σπιτιών. Στο πέρασμα των αιώνων έχουν αποδοθεί στις καυτερές πιπεριές πολλές ιδιότητες, βασισμένες κυρίως σε ανέκδοτες μαρτυρίες.

Είναι σημαντικό να αποκομίζουμε στοιχεία στη σύγχρονη εποχή, μέσα από καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες όπως η παρούσα. Ξέρουμε ότι τα φυτά αυτής της οικογένειας ασκούν προστατευτική δράση στην υγεία. Αυτό αποδίδεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Τα αντιοξειδωτικά αυτά ευνοούν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share