Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δέρμα: 3+1 διατροφικές επιλογές που το καταστρέφουν - Ιδιαίτερη προσοχή στην 3η

Σταματήστε αμέσως την υπερκατανάλωση

1 Ιουλίου 2021 07:57
Δέρμα: 3+1 διατροφικές επιλογές που το καταστρέφουν - Ιδιαίτερη προσοχή στην 3η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δέρμα: Τα κοινά προβλήματα επιδερμίδας που αντιμετωπίζουμε όλοι, είναι αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών. Αυτό ισχυρίζεται η ομοιοπαθητική γιατρός και δερματολόγος Nigma Talib που πρόσφατα έγραψε το βιβλίο με τίτλο

Αντιστρέψτε τα Σημάδια του Γήρατος: Το Επαναστατικό Σχέδιο για Νεανικό Δέρμα. Έχει διάσημους πελάτες όπως τη Miller, τη μακιγιέρ Charlotte Tilbury και της έχει γίνει αφιέρωμα στο περιοδικό Vanity Fair.

3+1 διατροφικές επιλογές που καταστρέφουν το δέρμα

Η Talib είναι πεπεισμένη πως ό, τι τρώμε και πίνουμε έχει άμεση επίδραση στο πρόσωπό μας. Αναγνωρίζει και ταυτοποιεί αυτά τα συμπτώματα ως “πρόσωπο γαλακτοκομικών”, “πρόσωπο κρασιού”, “πρόσωπο ζάχαρης”, και “πρόσωπο γλουτένης”. Παράλληλα δείτε τι θα συμβεί στο δέρμα σας αν βάλετε ντομάτα.

Στο βιβλίο της, η Talib υποστηρίζει:

“Τη στιγμή που ένας πελάτης μπαίνει στη κλινική, μπορώ να αναγνωρίσω αμέσως τις κατηγορίες των τροφών που έχει την τάση να καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες, απλά ελέγχοντας πως γερνά το πρόσωπό του. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές βρίσκω να κοιτάζω πρόσωπα στο δρόμο, και θέλω να προειδοποιήσω αγνώστους να σταματήσουν να σταματήσουν να τρώνε κάποια τρόφιμα, καθώς τους βλάπτουν. ”

Η χαρτογράφηση του προσώπου χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά πολλοί γιατροί του δυτικού κόσμου δεν είναι εκπαιδευμένοι να ψάχνουν τέτοια ανεπαίσθητα σημάδια. Ωστόσο, εναλλακτικοί γιατροί, όπως η Δρ. Talib μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένας ασθενής έχει κάποιο πρόβλημα, καθώς είναι γραμμένο στο πρόσωπό του. Αυτό που τρώμε ή τρώμε σε υπερβολική ποσότητα καθορίζει πως ένα πρόσωπο θα γεράσει.

“Οποιαδήποτε προβλήματα με τη πέψη ορισμένων τροφών – ίσως κάποιος έχει άγνωστη δυσανεξία, ή τρώει παραπάνω κάποια τροφή που δε μπορεί να χωνέψει επαρκώς – μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από χημικές και ορμονικές αλλαγές, που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης εσωτερικά και εξωτερικά, δείχνοντας τα αποτελέσματα στο πρόσωπο.

Συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα βλαβερές: η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη και το αλκοόλ. Το καθένα επιβαρύνει τον οργανισμό με συγκεκριμένους τρόπους, με συμπτώματα γήρανσης όπως σπυράκια, πρήξιμο, αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος, πρόωρες γραμμές και ρυτίδες και σακούλες κάτω από τα μάτια.” (Talib)

Τα σημεία που γερνάμε, δείχνουν ποια όργανα είναι επιβαρυμένα, ακόμα και την αιτία του κακού.

Τα σημεία του προσώπου που προσβάλλονται περισσότερο – είτε είναι το μέτωπο, το πηγούνι, τα μάγουλα ή τα μάτια – θα εξαρτηθεί από το μέρος του σώματος που υποβάλλεται σε περισσότερη πίεση από τη διατροφική ομάδα. Να πως η Δρ. Talib αναγνωρίζει τι συμβαίνει με τους ασθενείς της:

3+1 διατροφικές επιλογές που καταστρέφουν το δέρμα

Πρόσωπο Κρασιού

Συμπτώματα: γραμμές ή κοκκινίλα ανάμεσα στα μάτια, πεσμένα βλέφαρα, διευρυμένοι πόροι, αφυδατωμένο δέρμα, κοκκινίλα στα μάγουλα και τη μύτη, βαθιές ρινοχειλικές πτυχώσεις.

Αν και αποκαλείται πρόσωπο του κρασιού, αυτά τα σημάδια εμφανίζονται σε οποιονδήποτε που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ εβδομαδιαίως. Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα, επηρεάζει το ήπαρ, και μια μεγάλη ποσότητα σακχάρων που περιέχονται στο αλκοόλ καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος.

Πως να το διορθώσετε: Κάντε αποχή από το αλκοόλ για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια ακολουθήστε τον κανόνα 80/20. Κάντε αποχή 80% του χρόνου και ενδώστε στο 20% του χρόνου.

Πρόσωπο Ζάχαρης

Συμπτώματα: γραμμές και ρυτίδες στο μέτωπο, σακούλες κάτω από τα μάτια, λιπόσαρκη εμφάνιση προσώπου, επίπονα σπυράκια με πύον σε όλο το πρόσωπο, λεπτή επιδερμίδα, χλωμή απόχρωση δέρματος.

Είναι εύκολο να υποκύψουμε σε ένα γλυκό σνακ, ειδικά όταν έχουμε χαμηλή ενέργεια. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, όπου επιθυμούμε συνεχώς συνεχώς και άλλο γλυκό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει την ελαστικότητα του δέρματος. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του προσώπου, το μέτωπο συσχετίζεται με τη διαδικασία της πέψης, γι’ αυτό το ‘πρόσωπο ζάχαρης’ μπορεί να εμφανίσει κηλίδες ή ρυτίδες στο μέτωπο.

Πως να το διορθώσετε: Απλά σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένη ζάχαρη. Μπορείτε σταδιακά να τη μειώσετε, καθώς η απότομη διακοπή είναι δύσκολη. Ακόμα και αν μειώσετε κατά το ήμισυ τη κατανάλωση, θα παρατηρήσετε ραγδαίες βελτιώσεις στην επιδερμίδα σας. Δοκιμάστε πιο φυσικές επιλογές όπως φρουκτόζη και μέλι, αντί για λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.

Πρόσωπο Γαλακτοκομικών

Συμπτώματα: Πρησμένα βλέφαρα, σακούλες και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, μικρά λευκά σπυράκια στο πηγούνι.

Με τον καιρό, οι περισσότεροι χάνουν την ικανότητα να χωνεύουν τα γαλακτοκομικά φυσιολογικά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή παράγοντας χημικές ουσίες.

Για παράδειγμα, η ίδια φλεγμονώδης διαδικασία που προκαλεί κοκκινίλα, οίδημα και αύξηση θερμοκρασίας σε ένα στραμπούληγμα σε αστράγαλο, μπορεί να προκαλέσει πρησμένα βλέφαρα, σακούλες κάτω από τα μάτια και μαύρους κύκλους.

Επίσης, τα περισσότερα γάλατα της αγοράς είναι γεμάτα με τεχνητές ορμόνες, με τις οποίες ταΐζουν τις αγελάδες. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν προβλήματα στο ορμονικό σύστημα και εμφανίζουν σημάδια στη περιοχή του πηγουνιού, που σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του προσώπου, αντιπροσωπεύουν τα αναπαραγωγικά όργανα.

Πως να το διορθώσετε: Αν νιώθετε ότι έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, πρέπει να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά από τη διατροφή για 3 εβδομάδες και να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στην επιδερμίδα του προσώπου, αλλά επίσης και τη πέψη και τα επίπεδα ενέργειας.

Πρόσωπο Γλουτένης

Συμπτώματα: Πρησμένα κόκκινα μάγουλα, μαύρα σημάδια ή σπυράκια στο πηγούνι. Η δυσανεξία στη γλουτένη περνάει στο ανοσοποιητικό σύστημα, και με τη σειρά της χαλάει την ευαίσθητη ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών, δίνοντας ως αποτέλεσμα σπυράκια ή μαύρα σημάδια στο πηγούνι, την περιοχή που συσχετίζεται με τα αναπαραγωγικά όργανα.

Κάποιοι ασθενείς που υποφέρουν από ροδόχρου ακμή, μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα και φλεγμονές στα μάγουλα, έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει βελτίωση ή εξαλείφεται τελείως, όταν αφαιρούν τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Πως να το διορθώσετε: Αν η γλουτένη είναι το πρόβλημα, κόψτε την από τη διατροφή σας. Η μείωση της κατανάλωσης δεν θα έχει αποτέλεσμα, πρέπει να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά από τη διατροφή. Πιείτε αρκετό νερό και καταναλώστε αρκετές φυτικές ίνες.

Δέρμα: 8 διατροφικά μυστικά που θα το κάνουν τέλειο

Αγοράζουμε εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα μακιγιάζ για να καταφέρουμε να κάνουμε το δέρμα μας να φαίνεται υγειές κι όμορφο.

Το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα και μάλιστα για να καλύψουμε τις ατέλειες του προσώπου μας. Στόχος θα πρέπει να είναι να απαλλαγούμε από αυτές κι όχι να τις κρύβουμε. Υπάρχει τρόπος!

Το 2005, Αμερικανοί δερματολόγοι ανακάλυψαν ότι είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από ρυτίδες, ακμή, υπερχρωματισμό, ακόμη κι από το ξηρό δέρμα χωρίς ακριβά καλλυντικά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε μερικά είδη τροφίμων στη διατροφή σας.

Εμείς σας παραθέτουμε συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή από την Αισθητική Δερματολογία. Υποσχόμαστε ότι δε θα χρειαστείτε ποτέ ξανά το concealer σας!

Δέρμα: Χρωματικές κηλίδες

Αιτίες:

Η υπερχρωματοποίηση μπορεί να είναι ένας δείκτης ανεπάρκειας βιταμινών, ιδιαίτερα της Β12. Οι τροφές ζωικής προέλευσης είναι πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη. Αλλά είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από αυτές τις κηλίδες , ακόμη κι αν δεν τρώτε κρέας. Αρκεί να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή.

Τι πρέπει να κάνετε:

Οι βιταμίνες C και E και τα αντιοξειδωτικά όπως το εκχύλισμα ελαϊκού οξέος και των σπόρων σταφυλιού μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις κηλίδες αυτές. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα χρήσιμα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες σε εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες και ρόδια.

Η χρωστική ουσία των κηλίδων γίνεται πιο ορατή εάν μείνετε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, προτιμείστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: μούρα, γκρέιπφρουτ, ανανά, δαμάσκηνα, λάχανα Βρυξελλών, λάχανο, πιπεριές τσίλι και σπανάκι.

Δέρμα: Λιπαρή επιδερμίδα

Αιτίες:

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν την παραγωγικότητα των σμηγματογόνων αδένων. Ως αποτέλεσμα, παράγουν περισσότερο έλαιο στο δέρμα, το οποίο είναι απαραίτητο για ενυδάτωση. Γι ‘αυτό το δέρμα μπορεί να έχει αυτή τη λιπαρή γυαλάδα.

Λιπαρή επιδερμίδα

Τι πρέπει να κάνετε:

Τα καλλυντικά σας σώζουν μόνο προσωρινά από τη λιπαρότητα, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής του σμίγματος. Εκτός αυτού, οι τροφές αυτές είναι πολύ νόστιμες κι απλές.

Βάλτε στο μενού μάνγκο, καρότα, κρόκο αυγού, αποξηραμένα βερίκοκα, σπανάκι και γλυκοπατάτες.
Θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη τροφής με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Να τρώτε λοιπόν λιγότερο λευκό ψωμί, πατάτες και μακαρόνια από μαλακό σιτάρι. Θα ξεχάσετε σύντομα οποιαδήποτε δερματικά προβλήματα είχατε πριν.

Δέρμα: Ακμή

Αιτίες:

Το φαγητό με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι και πάλι η αιτία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που έχουν λιπαρό δέρμα έχουν προβλήματα ακμής πιο συχνά. Οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται πιο ενεργοί κι έτσι μπλοκάρονται οι πόροι όπου τα βακτήρια αναπαράγονται ταχύτερα και προκαλούν φλεγμονή.

Τι πρέπει να κάνετε:

Μια ειδική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει με το πρόβλημα της ακμής σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Με απλά λόγια, τρώτε φρούτα, λαχανικά, καρύδια, λιναρόσπορους, φύκη και θαλασσινά.

Ξηρό δέρμα

Αιτίες:

Η ξηρότητα του δέρματος υποδηλώνει τόσο έλλειψη χοληστερόλης όσο και περίσευμα βιταμίνης Ε στο σώμα σας. Η πρώτη αιτία ισχύει κυρίως για τους χορτοφάγους, καθώς οι μεγαλύτερες πηγές χοληστερόλης είναι τα ψάρια και το κρέας.

Τι πρέπει να κάνετε:

Αυξήστε τη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή σας. Αφομοιώνονται καλύτερα όχι όταν τρώτε λιπαρές τροφές και συμπληρώματα διατροφής αλλά όταν τρέφεστε με προϊόντα όπως φασόλια, φύκη, αυγά, σόγια, αβοκάντο, φιστίκια και άλλα είδη ξηρών καρπών.

Εάν δεν είστε χορτοφάγος, προσπαθήστε να τρώτε κρέας και ψάρι τακτικά. Οι καλύτερες επιλογές είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα.

Δέρμα: Ρυτίδες

Αιτίες:

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Η ζάχαρη μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η γλυκόζη που περιέχει η ζάχαρη κάνει το δέρμα σας πιο απαλό.

Ρυτίδες στο δέρμα

Τι πρέπει να κάνετε:

Πάνω από 10 χρόνια πριν, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικάμπορούν να κάνουν το δέρμα νεότερο. Για παράδειγμα, εάν τρώτε τρόφιμα που περιέχουν σόγια καθημερινά, τα σημάδια γήρανσης του δέρματος θα γίνουν σχεδόν αόρατα. Μπορεί επίσης να απαλλαγείτε κι από τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ρυτίδες είναι λιγότερο ορατές στους Σουηδούς, γεγονός που αποτελεί συνέπεια της καλής διατροφής τους.

Οι Σουηδοί τρώνε πολλά φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, σπαράγγια, σέλινο, μελιτζάνες, σκόρδο και κρεμμύδια. Αλλά δεν τρώνε σχεδόν καθόλου κόκκινο κρέας, ζάχαρη, βούτυρο, μαργαρίνη, γάλα κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δέρμα: Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Αιτίες:

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια είναι μόνο ένας δείκτης έλλειψης ύπνου. Μπορούν να είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας, όπως μιας αλλεργίας ή κάποιας τροφικής δυσανεξίας που οδηγεί σε φλεγμονή και σκουραίνει την περιοχή γύρω από τα μάτια.

Τι πρέπει να κάνετε:

Κάντε τεστ για πιθανή δυσανεξία σε κάποιες τροφές. Ενώ περιμένετε τα αποτελέσματα, αποκλείστε όλα τα δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα από τη διατροφή σας , όπως για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.

Αυτά τα περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψωμί, τα τσιπς, ο στιγμιαίος καφές, οι αφυδατωμένες στιγμιαίες σούπες και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Εάν δεν είστε αλλεργικοί σε τίποτα, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης. Πίνετε αρκετό νερό και μην πίνετε πολύ καφέ.

Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο. Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Έτσι τρώτε περισσότερο κόκκινο κρέας, τόνο, κρόκους αυγών, και φαγόπυρο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share