Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Προσοχή κίνδυνος δηλητηρίασης: Αυτές είναι οι 4+1 τροφές που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Μεγάλη προσοχή

29 Ιουνίου 2021 19:49
Προσοχή κίνδυνος δηλητηρίασης: Αυτές είναι οι 4+1 τροφές που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έρευνες δείχνουν ότι το ξαναζέσταμα μερικών αγαπημένων τροφών μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία μας και να προκαλέσει ακόμα και δηλητηρίαση. Παράλληα, μεγάλη προσοχή στο δηλητήριο που υπάρχει σε 10 τροφές και προκαλεί καρκίνο.

Εδώ είναι μια λίστα με κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν:

1. Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνουμε, καθώς το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη. Αν π.χ. έχετε φτιάξει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη τη σούπα ή είτε να αφαιρέστε το σέλινο, πριν το ζεστάνετε για να φάτε την υπόλοιπη. Αν τη ξαναζεστάνετε, τότε θα απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

2. Μανιτάρια

Τα μαγειρεμένα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε σύνθετες πρωτεΐνες. Το ξαναζέσταμα των μανιταριών μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και να παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Αν θέλετε να φάτε μανιτάρια που μαγειρεύτηκαν την προηγούμενη μέρα, φάτε τα κρύα!

Τα μαιτάρια ανέμσα στις τροφές που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

3. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως και τα μανιτάρια, περιέχει πρωτεΐνες που έχουν αρνητική επίδραση όταν ξαναζεσταίνεται. Όταν ένα κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, λαμβάνουν χώρα αλλαγές στη σύνθεση των πρωτεϊνών, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αν πρέπει να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μαγειρεμένο και από το εσωτερικό του βγαίνει καυτός ατμός. Για να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα κοτόπουλου χωρίς να χρειαστεί να το ζεστάνετε, προσθέστε το σε κρύα σαλάτα ή σε ένα κρύο σάντουιτς.

4. Σπανάκι και μαρούλι

Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται για δεύτερη φορά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή, εξαιτίας των μικροοργανισμών που περιέχουν. Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, να γίνουν τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όταν ξαναζεσταίνονται.

5. Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότητα. Το ξαναζέσταμα των αυγών σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε βραστών είτε τηγανιτών, μπορεί να τα κάνει τοξικά και να προκαλέσει προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα. Ποτέ μην ζεσταίνετε ξανά μια ομελέτα ή βραστά αυγά, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχουν, καταστρέφεται όταν κατ “επανάληψη εκτίθενται σε θερμότητα.

8 τροφές «θάνατος» για την καρδιά - Σταματήστε να τις τρώτε

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς 8 συγκεκριμένες τροφές είναι «θάνατος» και μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα. Επίσης, αυτές είναι οι 4 τροφές που είναι ακατάλληλες για το συκώτι και πρέπει να τις πετάξετε από τα ντουλάπια του σπιτιού σας.

Ωστόσο, αν και παρατηρούνται κατά καιρούς διαφοροποιήσεις, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι παρακάτω τροφές αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μας συστήματος:

  1. Οι τροφές φαστ φουντ: περιέχουν σημαντικές ποσότητες κορεσμένου ζωικού λίπους, ενώ και ο τρόπος μαγειρέματος δεν είναι ο πλέον υγιεινός.
  2. Αλλαντικά: πέραν από τις μεγάλες ποσότητες λίπους, περιέχουν, ακόμα και στις λάιτ εκδοχές τους, πολύ αλάτι.
  3. Τηγανητά: αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη, και μειώνουν την «κακή», λόγω των τρανς λιπών.
  4. Γλυκά-μπισκότα-ζαχαρωτά: η ζάχαρη, επίσης, επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στην υγεία του κυκλοφορικού συστήματος.
  5. Τα δημητριακά με ζάχαρη: ομοίως με τα γλυκά, ενώ αυξομειώνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
  6. Μαργαρίνη: παρά το γεγονός ότι είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο, η μαργαρίνη που είναι στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, περιέχει τρανς λίπη.
  7. Η πίτσα με πολλά κρεατικά: τυρί, αλλαντικά, αλάτι, ζύμη…, όλα ένα κι ένα για την καρδιά…
  8. Αναψυκτικά διαίτης: παρά τις διαβεβαιώσεις περί μηδέν θερμίδων και μηδέν ζάχαρης, τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι αθώα.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share