Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

6+1 πράγματα που συμβαίνουν όταν πίνετε μαγειρική σόδα με νερό

Θαυματουργός συνδυασμός!

28 Ιουνίου 2021 11:52
6+1 πράγματα που συμβαίνουν όταν πίνετε μαγειρική σόδα με νερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι μας επικροτούμε τις φυσικές θεραπείες που είναι φθηνές, υγιεινές και, πάνω από όλα, αποτελεσματικές! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε οπαδοί της μαγειρικής σόδας. Εκτός από την ικανότητά της να απαλύνει τους μυς και την επιδερμίδα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της ευεξίας από μέσα προς τα έξω.

Μετά τη θεραπεία με σόδα που εξουδετερώνει την πιο δύσκολη ασθένεια, θα σας παρουσιάσουμε τους πιο απροσδόκητους τρόπους που αυτό το θαυμάσιο συστατικό μπορεί να σας κρατήσει στα καλύτερα σας!

Μαγειρική σόδα: Δείτε τι συμβαίνει όταν τη συνδυάζετε με νερό

Προωθεί την στοματική υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές δημοφιλείς οδοντόκρεμες περιλαμβάνουν τη σόδα ως συστατικό, γιατί βοηθάει στην διατήρηση του σμάλτου. Χρησιμοποιώντας την μπορεί να δείτε πιο λευκά δόντια και αποτρέπει την ασθένεια των ούλων, αφήνοντας δροσερή αναπνοή!

οφέλη μαγειρικής σόδας και νερού

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των λοιμώξεων

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι επώδυνες! Έτσι, αν το αντιβιοτικό σας δεν λειτουργεί αρκετά γρήγορα για να ανακουφίσει τα πιο έντονα συμπτώματα, επιταχύνετε τη διαδικασία με ένα μίγμα σόδας-νερού. Οι γιατροί συστήνουν ανάμειξη 1 κουταλιά της σούπας σκόνης σόδας με 1 φλιτζάνι κρύο νερό για να ελαφρύνει γρήγορα τον πόνο.

Καταπραΰνει τα επώδυνα στομαχικά έλκη

Η σόδα έχει μια εξουδετερωτική ιδιότητα που βοηθά στην ηρεμία των αιχμηρών πόνων που σχετίζονται με τις φλεγμονές του έλκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη συνολική διαδικασία επούλωσης των ελκών όταν εκτίθενται σε οξύ.

Μπορεί να καταπολεμήσει το φούσκωμα και τα αέρια

Εάν είχατε μια ιδιαίτερα λυπηρή μαγειρική εμπειρία που σας άφησε με αέρια και φούσκωμα, ένα μίγμα σόδας-νερού μπορεί να σας βοηθήσει!

Μπορεί να συντομεύσει τη γρίπη

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του φυσικού αντισηπτικού κατά την έναρξη ενός κακού κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να το σταματήσει την εξάπλωση του.

Βοηθά στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας

Η σόδα περιέχει ιδιότητες που λειτουργούν για να ρυθμίζουν την ισορροπία του pH στο σώμα σας. Δεδομένου ότι η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από μια συσσώρευση ουρικού οξέος, το συστατικό αυτό λειτουργεί και εξουδετερώνει την οξύτητα.

Καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο

Ρίξτε λίγο αλάτι στο μίγμα σόδα-νερό. Το αντισηπτικό αλάτι βοηθάει στην εξόντωση των βακτηρίων αφού τα εξουδετερώνει.

Τι περιέχει η μαγειρική σόδα και ποια είναι τα οφέλη της

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν, τι περιέχει η μαγειρική σόδα και πως μπορεί να βοηθήσει με δύο θαυματουργούς συνδυασμούς. Αναμιγνύοντας τη δηλαδή με λεμόνι ή με νερό για σημαντικά πλεονεκτήματα στον οργανισμό, το σώμα και την υγεία μας.

  • 1. Περιέχει όξινο ανθρακικό νάτριο

Το διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο που είναι γνωστό ως μαγειρική ή φαρμακευτική σόδα, είναι ουσιαστικά ένα είδος αλατιού.

Θεωρείται τεχνικά ένα φάρμακο, παρά τις πολλές μαγειρικές του εφαρμογές.

Είναι ένα άλας λευκό και στερεό που είναι κρυσταλλικό, αλλά συχνά εμφανίζεται σαν λεπτή σκόνη. Έχει μια ελαφρώς αλμυρή και αλκαλική γεύση και είναι ένα συστατικό του ορυκτού «νάτρον» που βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές μεταλλικές πηγές.

Τα ανθρακικά άλατα του νατρίου ήταν γνωστά από τα αρχαία χρόνια, σαν απόλυτα φυσικά υλικά. Υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες σε ξηρές λίμνες ερημικών περιοχών, όπως στην Τανζανία και στην Καλιφόρνια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όμως, χρησιμοποιούσαν το ανθρακικό νάτριο στις γνωστές διαδικασίες ταρίχευσης των νεκρών τους.

  • 2. Ρυθμίζει την οξύτητα στο pH του αίματος

Η μαγειρική σόδα ρυθμίζει ουσιαστικά την οξύτητα στον οργανισμό μας.

Σε έναν υγιή άνθρωπο σε κατάσταση ηρεμίας, το pH του αρτηριακού αίματος είναι ελαφρά αλκαλικό και περίπου στο 7.4 επίπεδο.

Ίσως οι περισσότεροι από σας να παραβλέπετε συχνά τη σημασία της μείωσης των επιπέδων οξέων στο σώμα. Η διατήρηση όμως ενός ισορροπημένου pH είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή σαν παράγοντας αλκαλοποίησης, που μπορεί να μειώσει τα όξινα επίπεδα στο σώμα και να το διατηρήσει σε σωστό αλκαλικό επίπεδο.

Γεγονός που σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δυσκολεύει τους παθογόνους οργανισμούς και τις ασθένειες να παραμείνουν στο σώμα μας.

  • 3. Βοηθά στην πέψη και τις καούρες στο στομάχι

Η αλκαλική επίδραση της μαγειρικής σόδας με το λεμόνι είναι γνωστή.

Πολλά άτομα τη χρησιμοποιούν για να δημιουργηθεί στο σώμα ένα ισορροπημένο περιβάλλον pH και να απομακρύνουν τα πεπτικά προβλήματα ή την καούρα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει τα οξέα και τις τροφές από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από υπερβολικό φαγητό, από άγχος ή από συγκεκριμένες τροφές που δυσκολεύουν το στομάχι μας στην πέψη.

Ευτυχώς, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων πέψης.

Μαγειρική σόδα με λεμόνι ή νερό θεραπείες

Ετοιμασία:

Βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε επιπλέον το χυμό από μισό λεμόνι. Ανακατεύετε καλά (θα αφρίσει) και πίνετε πριν χυθεί.

  • 4. Βοηθά στη στοματική υγιεινή και απομακρύνει τη δυσάρεστη αναπνοή

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει μαγειρική σόδα, προλαμβάνει την τερηδόνα και διατηρεί καλή υγεία στα ούλα και τη στοματική κοιλότητα.

Πολλά άτομα χρησιμοποιούν επίσης τη μαγειρική σόδα σαν υποκατάστατο του στοματικού διαλύματος.

Βοηθώντας έτσι σε καλύτερη και πιο δροσερή αναπνοή και προσφέροντας ταυτόχρονα αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, φτάνοντας σε σημεία που ξέφυγαν από την οδοντόβουρτσα σας.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας, των πληγών στα ούλα και στη λεύκανση των δοντιών.

Για να το ετοιμάσετε, διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνετε στοματικές πλύσεις, όπως συνήθως.

  • 5. Βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Ανοσολογίας των ΗΠΑ, η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, διαπίστωσαν πως μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όπως είναι δηλαδή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σκληροδερμία και ο λύκος.

Χρειάζεται απλά μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας την ημέρα σε ένα ποτήρι νερό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά και πίνουμε δύο ώρες μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα.

Δεν πρέπει να πίνουμε μαγειρική σόδα το πρωί και ποτέ αμέσως μετά το φαγητό. Χρειάζεται προσοχή, επειδή μπορεί να εξουδετερώσει τα πεπτικά υγρά και να δημιουργηθούν προβλήματα.

Θα πρέπει να ξεκινάτε πάντα με μικρές ποσότητες, δηλαδή με 1/8 κουταλάκι του γλυκού και να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα μέχρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού.

Μαγειρική σόδα με λεμόνι ή νερό

  • 6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καλή λειτουργία της καρδιάς

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η μαγειρική σόδα με νερό, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης και να βελτιώσει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης.

Αυτή η ρύθμιση μειώνει τις πιθανότητες για αθηροσκλήρωση και επομένως, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Οι αντιμικροβιακές επιδράσεις του χυμού λεμονιού είναι γενικά γνωστές.

Το λεμόνι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων και ασθενειών στο έντερο ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Όταν λοιπόν συνδυάσουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό λεμονιού, μπορούμε να αυξήσουμε την αλκαλικότητα του σώματος. Εμποδίζοντας έτσι τις όξινες συνθήκες, μέσα στις οποίες αναπτύσσονται συνήθως οι ασθένειες.

  • 7. Αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως!

Συχνά αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία, η οποία λειτουργεί επιβραδύνοντας ή διακόπτοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν και να κατανεμηθούν με γοργούς ρυθμούς στο σώμα.

Ορισμένες έρευνες λοιπόν δείχνουν, ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει τα φάρμακα της χημειοθεραπείας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές ενδείξεις από μελέτες, η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει το περιβάλλον για τους όγκους λιγότερο όξινο.

Μπορεί παράλληλα να ξεγελάσει τα κύτταρα ενός κακοήθους όγκου ενεργοποιώντας τα και κάνοντας ευκολότερη την ανίχνευση και την εξουδετέρωση τους, από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας

  • 8. Μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία των νεφρών

Τα νεφρά είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών αποβλήτων και των υγρών από το αίμα.

Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση σημαντικών ορυκτών, όπως είναι το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο.

Σύμφωνα με σημαντικές έρευνες, η κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία των νεφρών. Ειδικά στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο που χάνουν σταδιακά τη λειτουργία των νεφρών τους, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.

Στον Εθνικό Οργανισμού Νεφρού των ΗΠΑκαι το Ινστιτούτο Ουρολογικών και Νεφρών του Κλήβελαντ στο Οχάιο, οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα που έδειξαν πως τα διαλύματα ενυδάτωσης με βάση το διττανθρακικό νάτριο, μειώνουν τον κίνδυνο νεφροπάθειας κατά 50%.

Τα αποτελέσματα μάλιστα ήταν παρόμοια για ασθενείς, που είχαν ήδη μειωμένη νεφρική λειτουργία πριν από τη δοκιμή. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι το όξινο ανθρακικό νάτριο ήταν ασφαλές και σε ασθενείς που είχαν καρδιακή νόσο.

Παρενέργειες από τη μαγειρική σόδα και τι θα πρέπει να προσέξετε

Τι θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να προσέξετε και ποια αρνητικά αποτελέσματα ή παρενέργειες μπορούν να δημιουργηθούν από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας με νερό ή με λεμόνι;

Αν καταρχήν το αίμα σας είναι ήδη αλκαλικό και πιείτε μεγάλη ή καθημερινή ποσότητα μαγειρικής σόδας, μπορεί να προκαλέσει βλαβερές παρενέργειες. Όπως εμετό, ναυτία, κοιλιακό άλγος, αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Μια πολύ σημαντική παρενέργεια από την συνεχόμενη ή αυξημένη ποσότητα μαγειρικής σόδας είναι η υπεραλκάλωση, η αύξηση δηλαδή του pH στο αίμα.

Πριν να ξεκινήσετε λοιπόν να πίνετε μαγειρική σόδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε τα επίπεδα του νατρίου σας. Μπορεί δηλαδή να είναι υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά ή να έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου και μαγνησίου.

Τα επίπεδα καλίου, μαγνησίου και νατρίου σας, θα πρέπει να είναι ισορροπημένα μεταξύ τους. Αυτό είναι απαραίτητο, επειδή συνεργάζονται για να ρυθμίσουν τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι μας.

Μιλήστε λοιπόν πρώτα με το γιατρό σας και ελέγξτε τα επίπεδα νατρίου σας, πριν αρχίσετε να πίνετε μαγειρική σόδα.

Τέλος, προσέξτε αν λαμβάνετε φάρμακα για το θυρεοειδή αδένα σας. Πίνοντας μαγειρική σόδα, μπορεί να μην απορροφήσετε καλά τα φάρμακο αυτά, που χρειάζονται συνήθως οξύτητα για να λειτουργήσουν σωστά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share