Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5+1 τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Αξίζει να βρίσκονται σε κάθε κουζίνα

26 Ιουνίου 2021 14:00
5+1 τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τροφές: Όταν κινητοποιείτε τον εγκέφαλό σας - πχ αποκτώντας ένα νέο χόμπι ή δεξιότητα - θα εκπλαγείτε διαβάζοντας πόσα μικροπράγματα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη γενικότερη υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου σας. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του είναι να καταναλώνετε τροφές που τον τονώνουν.

Παρακάτω αναφέρονται 6 τροφές που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα της γειτονιάς σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας. Ωστόσο δείτε και ποια είναι τα καθημερινά αντικείμενα που προκαλούν καρκίνο.

Λάδι καρύδας

Σε τι χρησιμεύει; Υπάρχουν πολλά οφέλη από την αντικατάσταση του λαδιού μαγειρέματος με λάδι καρύδας. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι ότι το λάδι καρύδας έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στη θερμότητα από τα άλλα λάδια που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο).

Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλοιώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας τα περισσότερα από τα ωφέλιμα λιπαρά. Το λάδι καρύδας είναι επίσης πλούσια πηγή τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου, τα οποία διασπώνται στο ήπαρ σε κετόνες, μια ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο.

Πώς να το καταναλώσετε: χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας σε οποιαδήποτε συνταγή χρειάζεται λάδι. Αν δεν σας πειράζει να προσθέσετε λίγη γεύση, ρίξτε λίγο αλάτι για να μειώσετε το εξωτικό του άρωμα.

Ρίζα κουρκούμης

Σε τι χρησιμεύει; Μια αιτία που μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι η οξείδωση και η φλεγμονή των νευρώνων στον εγκέφαλο. Μια ένωση της κουρκούμης που ονομάζεται κουρκουμίνη αναστέλλει μια νευροτοξίνη που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδη παράγοντα.

Πώς να την καταναλώσετε: τη φρέσκια ρίζα κουρκούμης θα τη βρείτε σίγουρα σε καταστήματα μπαχαρικών. Έχει μια πικάντικη γεύση που μοιάζει με αυτή της μουστάρδας. Χρησιμοποιείται στην ινδική και αφρικανική κουζίνα, γι’ αυτό επιλέγοντας αντίστοιχες συνταγές είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε να πειραματίζεστε με την κουρκούμη.

Μπλε μούρα  για την ενίσχυση του εγκεφάλου

Μπλε μούρα

Σε τι χρησιμεύουν; Πιθανώς έχετε ήδη ακούσει ότι τα μπλε μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, ενώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι ακονίζουν τη μνήμη.

Έχει αποδειχτεί ότι τα φλαβονοειδή ενισχύουν τη χωρική μνήμη τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο και τα φρούτα που τα περιέχουν πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα. Αυτό καθιστά τα μούρα την τέλεια επιλογή.

Πώς να τα καταναλώσετε: τα μπλε μούρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό γεύμα σε συνδυασμό με βρώμη, γιαούρτι, σμούθι ή φρουτοσαλάτα. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να μετατρέψετε κάποια πολύ απλά επιδόρπια σε ισχυρά τονωτικά για τον εγκέφαλο. Μπορείτε ακόμα να τα καταναλώνετε ως σνακ.

Μπρόκολο

Σε τι χρησιμεύει; Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις ΗΠΑ. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι είναι νόστιμο όταν δεν είναι πάρα πολύ βρασμένο. Επίσης, περιέχει πολλές λιγνάνες, οι οποίες ωφελούν διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη σκέψη, τη λογική, τη μνήμη, τη φαντασία και την εκμάθηση νέων λέξεων.

Είναι επίσης πλούσιο σε γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πώς να το καταναλώσετε: μην βράζετε το μπρόκολο μέχρι να μυρίσει έντονα. Είναι εξίσου νόστιμο μαγειρεμένο ελαφρά στον ατμό, ψητό στο φούρνο, σοταρισμένο με υγιεινά έλαια ή ακόμη και ψιλοκομμένο ωμό σε σαλάτα.

Πράσινο τσάι

Σε τι χρησιμεύει; είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενισχύει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα τη λειτουργική μνήμη.

Πώς να το καταναλώσετε: σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, για το πράσινο τσάι είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε βραστό νερό και να το βυθίζετε σ’ αυτό μόνο για 1 με 2 λεπτά. Είναι επίσης διαθέσιμα μείγματα πράσινου και λευκού τσαγιού και μείγματα από πράσινο τσάι γιασεμί στα οποία, αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βραστό νερό. Αν δεν σας αρέσει το ζεστό τσάι, μπορείτε να το πιείτε παγωμένο και να προσθέσετε λίγο μέλι, μέντα ή και τα 2.

Πράσινο τσάι για την ενίσχυση του εγκεφάλου

Μαύρο πιπέρι

Σε τι χρησιμεύει; Το μαύρο πιπέρι είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο καρύκευμα στον πλανήτη. Τα τελευταία 2 χρόνια, υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Η πιπερίνη, μια δραστική ένωση που υπάρχει στο μαύρο πιπέρι, αναστέλλει τη διάσπαση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, 2 νευροδιαβιβαστών ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Η πιπερίνη βοηθά επίσης στον έλεγχο της ροής του ασβεστίου στον εγκέφαλο, γεγονός που δίνει στην ένωση αντιεπιληπτική δράση. Πώς να το καταναλώσετε: το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι είναι πολύ πιο νόστιμο και ωφέλιμο από το έτοιμο που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα. Έτσι, αγοράστε έναν μύλο πιπεριού και τρίψτε φρέσκο μαύρο πιπέρι πάνω από οποιοδήποτε φαγητό επιθυμείτε.

Αν παίρνετε αυτή την τροφή λίγο πριν κοιμηθείτε θα «σκοτώσετε» τον καρκίνο - Η καθοριστική σύνδεση της διατροφής

Η διατροφή διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη πλήθους ασθενειών, επικίνδυνων για τη ζωή μας, όπως ο καρκίνος.

Πολλές, μάλιστα, μπορούν να τον «σκοτώσουν» και να μην τον αφήσουν να εμφανιστεί, με μια συγκεκριμένη τροφή να μπορεί να καταναλωθεί λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Σε εργαστηριακές μελέτες, συγκεκριμένα, έχει διαφανεί ότι το τσάι και ειδικότερα η πράσινη ποικιλία προλαμβάνει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου, του ήπατος, του προστάτη και του μαστού, ενώ η ευεργετική του δράση επηρεάζει τους ιστούς των πνευμόνων και του δέρματος. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της ευεργετικής, αντικαρκινικής δράσης του τσαγιού χρειάζεται περαιτέρω συστηματικές έρευνες.

Τροφές κατά του καρκίνου

Η σύνδεση της διατροφής με την αποφυγή του καρκίνου

Η σχέση μεταξύ καρκίνου και δίαιτας είναι εδραιωμένη αλλά και πολύ περίπλοκη ταυτόχρονα, όπως και η ίδια η ασθένεια. Πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει πως ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή, αντιστρόφως, να συμβάλλουν σε ορισμένα είδη καρκίνου.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως τα γονίδια και ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορείτε, όπως είναι η διατροφή και το σωματικό σας βάρος. Παρόλο που οι περισσότερες έρευνες δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ καρκίνου και δίαιτας, δεν αποδεικνύουν πως η κατανάλωση περισσότερων ή λιγότερων από ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά θα εγγυηθεί την προστασία από τον καρκίνο.

Το υπερβάλον βάρος και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πάνω από 10 τύπων καρκίνων, όπως καρκίνο του μαστού (μετεμμηνοπαυσιακό), του παχέος εντέρου και των ωοθηκών. Σε μια μελέτη που έγινε σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους βρέθηκε πως η αύξηση του BMI κατά 1 kg/m2 μπορεί να οδηγήσει ετησίως σε 3790 επιπλέον ασθενείς που θα αναπτύξουν κάποιο τύπο καρκίνου που σχετίζεται θετικά με το υπερβάλον βάρος. Ο λόγος είναι ότι η παχυσαρκία και το υπερβάλον λίπος αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις για το σώμα, παράγουν ορμόνες και φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και του όγκου.

Η σύνδεση του επεξεργασμένου κρέατος και του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο, είναι πλέον αποδεδειγμένη. Ως επεξεργασμένο κρέας ορίζεται οποιοδήποτε κρέας έχει καπνιστεί, έχει υποστεί ζύμωση ή περιλαμβάνει πρόσθετο αλάτι και νιτρίδια για την ενίσχυση της γεύσης του. Διαπιστώθηκε πως ότι η κατανάλωση ~50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέεται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για το κόκκινο κρεάς.

Εάν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής, φαίνεται να σχετίζεται με τα πρόσθετα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας και το σίδηρο που υπάρχει φυσικά στο κόκκινο κρέας. Συνεπώς ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και περιορίστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος μερικές φορές το μήνα, όπως άλλωστε ορίζει και το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Τα αντιοξειδωτικά είναι αναμφισβήτητα σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου, καθώς βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η λήψη περισσότερων μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει καταλήξει σαφώς. Καθώς όμως η προστασία τους είναι αναμφίβολη, στοχεύεστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ένας απλός τρόπος είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά με πλούσια έντονα χρώματα όπως σκούρο πράσινο, πορτοκαλί, μοβ, κίτρινο και κόκκινο, όπως για παράδειγμα σπανάκι, καρότα, κόκκινο λάχανο και ντομάτες

Οι υδατάνθρακες έχουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα. Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) ή υψηλού γλυκαιμικού φορτίου (GL), οι οποίες αυξάνουν χρονίως τη μεταγευματική γλυκόζη αίματος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από τρόφιμα υψηλής GI συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τον παχύ έντερο και τον διαβήτη. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα όσπρια, τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συνδέθηκε με 67% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μελέτη επιπλέον, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο συσχετίστηκε με 88% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ενώ η διατροφή και η απώλεια βάρους είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου, ο συνδυασμός μιας καλής διατροφής με άλλες υγιεινές συνήθειες μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οι παράγοντες κινδύνου που φαίνεται να σχετίζονται με την υγεία και τον καρκίνο είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η άσκηση.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δώστε λίγη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που τρώτε αλλά και στον τρόπο που ζείτε και αθλήστε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share