Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

7 βασικοί μύθοι που συνοδεύουν το αγελαδινό γάλα!

Μεγάλη προσοχή!

22 Ιουνίου 2021 22:58
7 βασικοί μύθοι που συνοδεύουν το αγελαδινό γάλα!

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται διαρκώς δημοσιεύματα, που, χωρίς τεκμηρίωση, συγκρίνουν φυτικά ροφήματα με το αγελαδινό γάλα με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό κι ειδικά οι νέες μαμάδες να τρομάζουν.

Το γάλα, όπως όλες οι τροφές, δεν είναι για όλους (π.χ. αλλεργικούς). Δεν πρέπει να υπερκαταναλώνεται, όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές φυτικές ή ζωικές, π.χ. τα σύκα, τα αβγά κ.ο.κ. Όμως, αποδεικνύεται στην πράξη, πως όσοι συγχέουν τα φυτικά ροφήματα με το γάλα, και κυρίως το αγελαδινό, που είναι ευρείας κατανάλωσης αγνοούν βασικές παραμέτρους. Ας δούμε λοιπόν 7 βασικούς μύθους, που συνοδεύουν το αγελαδινό γάλα:

1οςΔεν κάνει να καταναλώνουμε αγελαδινό γάλα, όταν μεγαλώσουμε. Κανένα ζώο στον πλανήτη δεν πίνει γάλα, όταν μεγαλώσει. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να το καταναλώνει κάποιος μέχρι τα βαθιά γηρατειά, αρκεί να μην έχει αλλεργία στη λακτόζη. Κι ακόμη και τότε μπορεί να καταναλώνει γάλατα χωρίς λακτόζη. Είναι, δε, ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα ακόμη και μεγάλης ηλικίας, που έχουν μυοσκελετικά προβλήματα.

2ος. Δεν κάνει να πίνουμε γάλα από ένα άλλο θηλαστικό αντί για μητρικό γάλα. Και στη φύση ακόμη, όταν ένα ζώο μένει χωρίς μητέρα μπορεί να το θρέψει, όχι μόνο ένα άλλο ζώο της αγέλης, αλλά ακόμη κι ένα διαφορετικό ζώο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μερικές φορές οι γάτες τρέχουν να πιουν γάλα από άλλα γαλακτοφόρα ζώα. Εκατομμύρια μωρά, παιδιά κι ενήλικες μπορεί να μη ζούσαν σήμερα, αν δεν υπήρχε το αγελαδινό γάλα, αφού υπάρχουν γυναίκες που για διάφορους λόγους, προσωπικούς, οικογενειακούς ή νοσήματα δεν μπορούν να θηλάσουν.

Αγελαδινό γάλα

3ος. Ίδια θρεπτική αξία έχουν τα φυτικά «γάλατα» με τα ζωικά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος απ΄ αυτόν. Και το γαϊδουρινό και το γάλα καμήλας, που υπάρχει σε άλλες χώρες αλλά και το κατσικίσιο είναι εξόχως θρεπτικά γάλατα προς κατανάλωση. Σε άλλες χώρες υπάρχει το γάλα από λάμα. Το πρόβειο είναι επίσης θρεπτικό αλλά πιο πλούσιο σε λίπος.

4ος. Μεγάλα θηλαστικά, όπως οι αγελάδες επιβαρύνουν το περιβάλλον κι έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω των ζωοτροφών και της εκπομπής μεθανίου. Η αγελάδα είναι από τα πιο σημαντικά ζώα στον πλανήτη και δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες χώρες θεωρείται ιερό ζώο. Η μονοσήμαντη αναφορά στο μοσχαρίσιο κρέας ή στο αγελαδινό γάλα αδικεί την αξία του αγαπημένου αυτού κι ήρεμου ζώου, που τουλάχιστον στη χώρα μας ήταν σε υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό απ΄ ό, τι σήμερα σε παλαιότερες δεκαετίες και δεν καταστράφηκε ο πλανήτης.

Στην καθημερινότητα το γάλα της αγελάδας γίνεται βούτυρο, τυρί, γιαούρτι, κρέμα, παγωτό, αριάνι κ.ά. Το δέρμα της και τα κέρατά της αξιοποιούνται. Τα κόπρανά της δημιουργούν λίπασμα ενώ στην Ελλάδα μέρος τους χρησιμοποιείται και για την παραγωγή βιοαερίου, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας. Στη χώρα μας κατά κόρον τρώει χορτάρι από ελληνικά λιβάδια ή από χωράφια, που παράγουν ζωοτροφές. Δίνει μεροκάματο σε χιλιάδες ανθρώπους, σε ορεινές και πεδινές περιοχές, δίνει μόνιμες θέσεις εργασίας στις μονάδες, προσφέρει εργασία στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο εμπόριο κ.ά., και κυρίως δημιουργεί θέσεις εργασίας, σε γεωπολιτικά, αδύναμες περιοχές. Το δέρμα, ακόμη κι αν το ζώο, γεράσει και πεθάνει, χρησιμοποιείται για την ύφανση ακόμη και καθισμάτων στην αεροπορική βιομηχανία.

5ος. Το αγελαδινό γάλα δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό. Δεν μπορούμε να εκτρέφουμε ζώα μόνο για το γάλα ή το κρέας τους. Εξαιτίας του γάλακτός της αγελάδας μεγαλώνουν μωρά, νήπια, παιδιά, έφηβοι, μεγάλοι, χτίζεται γερό μυοσκελετικό σύστημα, βελτιώνονται οι δείκτες ανάπτυξης, χτίζονται γερά κόκκαλα, δόντια, νύχια, που δείχνουν και τη γενικότερη υγεία. Το βόειο κρέας θεωρείται από τα πλέον εύπεπτα κρέατα, ακόμη κι από ανθρώπους, που έχουν πρόβλημα με τα δόντιά τους. Μερικές δεκαετίες πίσω το ζωικό κεφάλαιο τουλάχιστον της Ελλάδας σε μεγάλα θηλαστικά ήταν απείρως μεγαλύτερο από το τωρινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη του ελληνικού κράτους ζούσαν και πολλές καμήλες αλλά και τα συμπαθή γαϊδουράκια, που αποδεκατίστηκαν μετά τη μαζική είσοδο του αυτοκινήτου.

6ος. Το αγελαδινό γάλα δεν κάνει καλό στην υγεία μας ούτε στην υγεία των παιδιών μας και μπορεί ν΄ αντικατασταθεί με άλλες φυτικές πρωτεΐνες. Επιστημονικό συλλογικό άρθρο των Kongerslev, Raben, Tholstrup, Soedamah – Muthu, Givens, Astrup στο επιστημονικό περιοδικό Food & Nutrition research (22/11/2016) συσχετίζει την πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών με τον μειωμένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ιδίως εγκεφαλικού.

Η πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών ουσιών συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, τον καρκίνο του στομάχου και τον καρκίνου του μαστού.

Διαπιστώθηκε στην ίδια επιστημονική έρευνα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με τον κίνδυνο καρκίνο του παγκρέατος, των ωοθηκών, του πνεύμονα κ.ά. Μπορεί να προστατεύσει από διαδεδομένες ασθένειες ενώ έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες.

Το αγελαδινό γάλα και τα φυτικά ροφήματα είναι εντελώς διαφορετικά τρόφιμα και η αξία της υγείας των φυτικών ροφημάτων θα φανεί τα επόμενα χρόνια, εφόσον υπάρξουν περισσότερες μελέτες, για την αυξημένη πρόσληψη ροφημάτων με βάση τα φυτά, όπως η σόγια, το ρύζι, το αμύγδαλο ή η βρώμη. Η εν λόγω επιστημονική έρευνα επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια κι από άλλες, από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα κι επιβεβαίωσαν την αξία των ζωικών πρωτεϊνών, που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα.

7ος. Όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος μπορούμε να τα πάρουμε από άλλες πηγές. Κάθε τρόφιμο, όμως, ακόμη κι αν έχει κάποια θρεπτικά συστατικά, δεν έχει τις ίδιες ποσότητες. Το αγελαδινό γάλα θεωρείται θρεπτικό τρόφιμο, γιατί περιλαμβάνει πολλές θρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία) για τον οργανισμό ταυτόχρονα, όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, βιταμίνες Α και Β12, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο κ.ά. μαζί και σε ικανές ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share