Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πως να αναγνωρίσετε μια καρδιακή προσβολή έναν μήνα πριν συμβεί!

Μεγάλη προσοχή! Σώζει ζωές

16 Ιουνίου 2021 13:04
Πως να αναγνωρίσετε μια καρδιακή προσβολή έναν μήνα πριν συμβεί!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρδιακή προσβολή: Διαβάστε παρακάτω σημαντικά σημάδια που σας προειδοποιούν για το έμφραγμα.

Κούραση

΄Όταν οι αρτηρίες στενεύουν, η καρδιά παίρνει λιγότερο αίμα από ότι είχε συνηθίσει. Αυτό την κάνει να δουλεύει περισσότερο από το κανονικό, κάνοντας σας να αισθάνεστε κουρασμένοι σχεδόν συνεχώς.

Λαχάνιασμα

Όταν η καρδιά τροφοδοτείται με λιγότερο αίμα, οι πνεύμονες δεν παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Η καρδιά και οι πνεύμονες συνδέονται στενά. Έτσι, το ένα δεν μπορεί χωρίς το άλλο. Εάν έχετε προβλήματα αναπνοής καλύτερα να συμβουλευτείτε γιατρό καθώς μπορεί να σημαίνει ότι πλησιάζετε το έμφραγμα.

Αδυναμία

Όταν το σώμα γίνεται αδύναμο ξαφνικά, είναι γιατί οι αρτηρίες στενεύουν όλο και περισσότερο και δεν υπάρχει σωστή κυκλοφορία του αίματος. Οι μύες σας δεν παίρνουν ό,τι χρειάζονται και έτσι εσείς αισθάνεστε αδυναμία χωρίς αυτό που κάνετε να την δικαιολογεί. Δώστε προσοχή.

Πως να αναγνωρίσετε μια καρδιακή προσβολή έναν μήνα πριν συμβεί!

Ζαλάδα και κρύος ιδρώτας

Η κακή κυκλοφορία προκαλεί και την περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό είναι απειλητικό για την ζωή σας. Προκαλεί για αρχή ζαλάδα και ιδρώτα. Δεν πρέπει να το αγνοήσετε.

Πίεση στο στήθος

Εάν έχετε ήδη άλλα συμπτώματα, πιθανότατα να έχετε και μια δυσάρεστη αίσθηση πίεσης στο στήθος. Μια μικρή πίεση ή μια συνεχή πίεση. Αυτή θα μεγαλώνει συνεχώς μέχρι να συμβεί το έμφραγμα.

Συμπτώματα γρίπης

Εάν αισθάνεστε συμπτώματα κρυολογήματος ξαφνικά, χωρίς να δικαιολογείται, αυτό είναι γιατί θα συμβεί το έμφραγμα στο κοντινό μέλλον. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι κρύωσαν μερικές μέρες πριν το συμβάν.

Τι να κάνετε:

Εάν κάποιος από εσάς αισθάνεται αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να πάτε σε γιατρό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσετε ένα έμφραγμα είναι να καταλάβετε τα συμπτώματα νωρίς.

5+1 πρόωρα συμπτώματα του εμφράγματος που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες - Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο

Τα εμφράγματα είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στο σύγχρονο κόσμο. Δυστυχώς, αυτή η ασθένεια συνήθως περνάει απαρατήρητη από τους ανθρώπους. Ωστόσο, πριν την τραγωδία, το σώμα στέλνει κάποια μηνύματα που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Τα συμπτώματα του εμφράγματος εκδηλώνονται διαφορετικά στους άνδρες και τις γυναίκες. Παράλληλα δείτε ποια η διαφορά καρδιακής προσβολής και εμφράγματος.

Παρακάτω θα βρείτε τις 6 ενδείξεις που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Πόνος στην πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι και τους ώμους

Αυτά τα σημάδια μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, καθώς η καρδιακή προσβολή σχετίζεται κυρίως με πόνο στο στήθος ή στον αριστερό βραχίονα και όχι στον αυχένα ή τη γνάθο. Ο πόνος μπορεί να είναι προοδευτικός, οξύς ή ξαφνικός. Μπορεί ακόμη και να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, αμέσως μόλις παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα.

Δυνατός πόνος στο στομάχι, αρρώστια

Μερικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής που πλησιάζει, μοιάζουν με σημάδια δηλητηρίασης, γρίπης ή σοβαρής καούρας. Μερικές φορές, οι γυναίκες αισθάνονται πίεση στην κοιλιακή τους περιοχή, η οποία παρομοιάζεται με «ελέφαντα που έχει καθίσει στο στομάχι τους.»

5+1 πρόωρα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Κρύος ιδρώτας

Ο κρύος ιδρώτας, είναι ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα των γυναικών. Μπορεί να φαίνεται ότι συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το άγχος. Ωστόσο, εάν δεν έχετε παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα πριν, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Δυσκολία στην αναπνοή και ζαλάδα

Τα προβλήματα αναπνοής χωρίς προφανή λόγο, είναι οι πιστοί σύντροφοι μιας καρδιακής προσβολής, ειδικά αν συμβαδίζουν και με κάποιο άλλο σύμπτωμα. Οι γυναίκες που επέζησαν, δήλωσαν ότι αισθάνονταν σαν να είχαν τρέξει μαραθώνιο, αν και δεν είχαν κουνηθεί καν.

Αυξημένη κόπωση

Αν ακόμη και μετά από μια μεγάλη ανάπαυση, αισθάνεστε υπερβολική κόπωση και δεν μπορείτε να εκτελέσετε απλές ενέργειες (για παράδειγμα να πάτε στο μπάνιο), αυτό είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα και ένας λόγος για να δώσετε προσοχή στην κατάσταση του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Πίεση και πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος, δυσφορία, κάψιμο, αίσθημα πίεσης στο στήθος – όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται ανεξάρτητα από το φύλο σας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν πόνο όχι στην αριστερή πλευρά του στήθους, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Εάν ο πόνος ή η πίεση δεν εξαφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Σημείωση: Αυτά τα σημάδια δεν εγγυώνται πρόωρη καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους καθώς και η συχνή εμφάνιση των ίδιων συμπτωμάτων, είναι ήδη επαρκής λόγος για να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα μπορεί να σώσει ζωές. Να προσέχετε τον εαυτό σας!

5+1 πρόωρα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Οι γυναίκες καπνίστριες - ιδίως όσες είναι κάτω των 50 ετών- κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα από ό,τι οι άνδρες καπνιστές, αναφέρει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Πάντως αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο, η μείωση του κινδύνου εμφράγματος μπορεί να είναι τόσο γρήγορη, που ακόμη κι μέσα σε ένα μόνο μήνα ο κίνδυνος να είναι ανάλογος με ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχει καπνίσει.

Η καρδιοπάθεια είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI ή σοβαρό έμφραγμα) είναι από τα πιο απειλητικά καρδιακά επεισόδια, καθώς προκαλείται από πλήρη έμφραξη στεφανιαίας αρτηρίας. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και ενοχοποιείται σχεδόν για το 50% αυτών των περιστατικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έβερ Γκρετς του Βόρειου Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, ανέλυσαν στοιχεία για 3.343 σοβαρά εμφράγματα. Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μείζονος εμφράγματος περισσότερο στις γυναίκες καπνίστριες όλων των ηλικιών, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες.

Μεγαλύτερος κίνδυνος σε ηλικίες 18 έως 49 ετών

Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ των δύο φύλων αφορά την ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου για τις γυναίκες αφορά την ομάδα 18 έως 49 ετών. Μια γυναίκα καπνίστρια κάτω των 50 ετών έχει κατά μέσο όρο 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με μια μη καπνίστρια, ενώ ένας άνδρας καπνιστής έως 49 ετών έχει 8,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος έναντι ενός άνδρα μη καπνιστή.

Μια αιτία γι' αυτή τη διαφορά είναι πιθανώς ότι το κάπνισμα μειώνει στις γυναίκες τα επίπεδα των οιστρογόνων, που προστατεύουν από αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την εναπόθεση και συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών, περιορίζοντας έτσι ή και φράζοντας τελείως την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά.

Από την άλλη, οι άνδρες έχουν συνήθως μεγαλύτερες στεφανιαίες αρτηρίες από τις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι η χρόνια φλεγμονή λόγω του καπνίσματος είναι πιθανότερο να προκαλέσει στένωση αρτηριών στις γυναίκες, που έχουν εξ αρχής στενότερες αρτηρίες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share