Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εγκυμοσύνη: 4+1 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και ποια πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας

7 θαυματουργές τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε ύστερα τα περιττά κιλά

14 Ιουνίου 2021 20:16
Εγκυμοσύνη: 4+1 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και ποια πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εγκυμοσύνη: 4+1 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά και ποια πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας. Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη, το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων συχνών επιπλοκών της εγκυμοσύνης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Παράλληλα, δείτε τις 10+1 τροφές που θα βάλουν «φωτιά» στην ερωτική σας ζωή.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 1.900 γυναίκες που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής στην όγδοη και 13η εβδομάδα της κύησης, ενώ έκαναν και εκτιμήσεις σχετικά με το τι έτρωγαν τους προηγούμενους τρεις μήνες. Από την 16η έως την 22η και από την 24η έως την 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες περιέγραφαν με λεπτομέρεια τι έτρωγαν το προηγούμενο 24ωρο.

Οι απαντήσεις τους βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τρία μέτρα της υγιεινής διατροφής: Τον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI), την Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή (AMED) και τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH).

Και τα τρία είδη διατροφής ενθαρρύνουν την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων, παράλληλα με τον περιορισμό του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με τον Δρ. Cuilin Zhang από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

7 θαυματουργές τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε ύστερα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης

Είναι εύκολο να κολλήσεις στην ιδέα ότι πρέπει να τρως λιγότερο για να χάσεις κιλά. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η λύση. Αλλά είναι λίγο παραπλανητικό. Δεν είναι όλες οι τροφές ίδιες όσον αφορά την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο κομμάτι περιλαμβάνει την κατανάλωση των σωστών τροφών που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά.

Ας δούμε 7 τέτοιες τροφές!

Έλαιο καρύδας

Μην σας μπερδεύει το γεγονός ότι το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε λίπη. Δεν είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκετε σε ένα cheeseburger. Όχι, το έλαιο καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, τα οποία το σώμα δεν αποθηκεύει αποτελεσματικά. Αντί γι' αυτό, τα μεταβολίζει σε κετόνες – ένα συστατικό χρήσιμο στην απώλεια βάρους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας μπορεί να προκαλέσουν και αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, βοηθώντας σας να κάψετε 120 επιπλέον θερμίδες καθημερινά.

Πατάτες

Αφήστε κάτω τις τηγανητές πατάτες. Δεν αναφερόμαστε σε αυτές εδώ. Μιλάμε για τις βραστές ή ψητές πατάτες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 38 τρόφιμα, ανάμεσα τους το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης, βρήκαν ότι οι βραστές ή ψητές πατάτες μας κάνουν να νιώθουμε πιο γεμάτοι.

Με άλλα λόγια, φάτε μια βραστή ή ψητή πατάτα αν δεν θέλετε να πέσετε με τα μούτρα σε κάτι άλλο. Σαν μπόνους, οι πατάτες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που θα σας δώσουν ενέργεια για να σηκωθείτε και να γυμναστείτε. Επιλέξτε βιολογικές πατάτες!

Καφεΐνη

Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι μόλις 100 mg καφεΐνης (ένα φλιτζάνι περιέχει 95 mg) αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό κατά 3-4%. Αυτό το ποσοστό αυξάνει την θερμογένεση – την θερμότητα του σώματος – μια διαδικασία που καίει λίπος. Εκτιμάται ότι η καφεΐνη βοηθά να χάσουμε 150 επιπλέον θερμίδες τη μέρα.

Ξίδι μηλίτη

Σε μια έρευνα του 2009, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι κατανάλωναν 1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι μηλίτη τη μέρα παρουσίασαν μείωση στην συσσώρευση λίπους. Αυτό συνέβη χάρη στο οξικό οξύ του ξιδιού. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν ξίδι μηλίτη με κάθε γεύμα τρώνε 200-275 λιγότερες θερμίδες την υπόλοιπη ημέρα.

Καυτερές πιπεριές

Εδώ και χρόνια οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η καψαϊκίνη – το ενεργό συστατικό των καυτερών πιπεριών – ενισχύει την θερμογένεση. Αυτή είναι η φυσική διαδικασία καύση λίπους. Πρόσφατα, όμως, ανακάλυψαν ότι η καψαϊκίνη επίσης προλαμβάνει την μελλοντική αύξηση βάρους – και είναι τόσο αποτελεσματική όσο μια εγχείρηση. Η καψαϊκίνη ρυθμίζει τα γονίδια βάρους του σώματος.

Τόνος

Ένα φλιτζάνι τόνος περιέχει 39 γραμμάρια πρωτεΐνης. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σε σημείο να καίει 260 επιπλέον θερμίδες τη μέρα.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθά τις γυναίκες να καταναλώνουν 441 λιγότερες θερμίδες τη μέρα, με αποτέλεσμα να χάνουν μισό κιλό την εβδομάδα – απλά τρώγοντας. Ωστόσο, προσέξτε τι τόνο αγοράζετε.

Αβγά

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να αντικαταστήσουν το πρωινό κουλούρι τους με ίση ποσότητα αβγών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν πιο ικανοποιημένοι, κάτι που φαίνεται στο γεγονός ότι έφαγαν 400 θερμίδες λιγότερες σε 36 ώρες.

Τα αβγά επίσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι όλα τα οφέλη που αναφέραμε προηγουμένως ισχύουν και εδώ. Επιλέξτε βιολογικά αβγά ελευθέρας βοσκής από τοπικούς παραγωγούς για καλύτερη ποιότητα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share